Regisztráció Elfelejtett jelszó

Orosz piac

bankpánik

#803556 Koffein

Gőzerővel kezdték el kimenekíteni az orosz állami cégek az ország magántulajdonban lévő bankjaiból a pénzt, miután az egyik legnagyobb magánkézben lévő orosz pénzintézet, az Otkrityije nemrég csődbe ment - írja a Financial Times.

12,3 milliárd rubelnyi betétet vettek ki az orosz állami cégek a B&N Bankból, míg 11,1 milliárdot a Moszkovszkij Kreditnij Bankból - mindkét vállalat a tíz legnagyobb orosz pénzintézet listáján található.

Az állami cégek pénzkivonása rövidesen azután kezdődött, hogy az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő bank csődbe ment augusztusban, erről részletesen itt írtunk:
2017.08.31 11:11Hatalmas bulik és befolyásos politikusok az összedőlt bank körül
A három pénzintézetre "Kerti Körként" hivatkoznak, mivel a vállalatok székhelye egy moszkvai körúton van, illetve a bankoknak hatalmas mennyiséget halmoztak fel egymás kötvényeiből. A Promszvijazbank, a "kör" negyedik tagjának betétállománya 79%-ot nőtt, 98 milliárd rubelre.

A Moszkovszkij Kreditnij Bank a múlt héten került fel a pénzügyi rendszer stabilitására nézve fontos pénzintézetek listájára, amelynek az Otkrityije és a Promszvijazbank már korábban a tagja volt.

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/menek...

ötven százalék

#800245 Koffein

"..Putyin letartóztatta az akkor legnagyobb orosz olajvállalat, a Jukosz elnök-tulajdonosát, Mihail Hodorkovszkijt.

Ekkor a többi oligarcha megkérdezte Putyintól, mit kell tenniük, hogy ne jussanak hasonló sorsra. Putyin pedig az ezután következő történések alapján azt mondta, hogy

ötven százalék."

http://index.hu/kulfold/2017/07/26/bill_browder_ta...

Re: nincs cím

#761647 Kissherceg Előzmény: #760381

A Krím elfoglalása utáni szankciók miatt 2015-ben az előző évihez képest 30 százalékkal, 5,9 milliárd euróval csökkent Oroszország kereskedelme Litvániával, Lettországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Csehországgal és Bulgáriával, és az év első 11 hónapjában Szlovákiával és Magyarországgal is hasonlóan alakult az üzlet. Ez és a zuhanó olajár súlyosbította az orosz recessziót

Re: nincs cím

#760375 Kissherceg Előzmény: #760268

rekord szinten a kitermelés:

Az orosz energiaügyi minisztérium kedden ismertetett adatai szerint januárban napi 10,88 millió hordóra nőtt az olajtermelés a decemberi napi 10,80 millió hordóról. Tonnában számolva a januári termelés 693 ezer tonnával 46,006 millió tonnára bővült.

Lemaradtak az arabok

Oroszország ezzel továbbra is a világ legnagyobb olajtermelője, megelőzve Szaúd-Arábiát, amely világvezető ugyan olajexportban, de a termelése januárban kisebb, átlagosan napi 10,25 millió hordó volt nem hivatalos adatok szerint.

Re: nincs cím

#758944 Kissherceg Előzmény: #756775

Az orosz rubel például 80,3-nál jár a dollárral szemben, ilyen gyenge még soha nem volt (a korábbi mélypont 2014 decemberében volt, amikor rövid időre, a brutális kamatemelés előtt 80,1-nél volt a rubel). Az euróval szemben 87 felett van a rubel, ami szintén közel van a történelmi mélyponthoz.