Regisztráció Elfelejtett jelszó

Európai Unió

katalónia

#807468 Kissherceg Előzmény: #807457

itt a magyar szöveg is:

Mekkora kár esett az október 1-i illegális szavazás óta a katalán gazdaságban? Ha ezt így számszerűsíteni nehéz is, az tény, hogy a cégek masszív exódusával ezidáig majd 2400 vállalat tette át a székhelyét a tartományon kívülre, távozott a régióból a piaci kapitalizáció 85%-a(!) és a régiós GDP 36,5%-a. Sokkoló számok, és a kiáramlás csak azért lassult le, mert kvázi már minden jelentős cég elment: a vállalkozásokat nem a hiszterizált nacionalizmus vezeti, hanem a józan ész. Azt nem látni, hogyan oldódik meg a helyzet, viszont azt jól látni, hogy bármilyen szeparatista mozgalom, amely nagyobb önrendelkezéssel kábítja a jónépet és kiszakítaná a gazdaságot a közös európai piacból, végül töredék önrendelkezéshez vezető állapotot alakít ki, mert a globalizált vállalkozások jól felfogott érdekből nem hajlandóak ilyen eszelősséggel tartani és elhúznak a fenébe: a valóságban elképesztő szoros az európai gazdasági integráció, ahhoz kötődnek és nem a nemzethez és pláne nem a törzshöz.

jó hír

#807095 Kissherceg

http://alapblog.hu/feltoroben-a-balkan-orszagai-ig...

Miközben a médiából az Európai Unió kapcsán leginkább a Brexit eseményeiről lehet hallani, vannak még olyan országok is, amelyek nem kilépni, hanem éppen közeledni szeretnének az EU-hoz. A soron következők jelöltek a „balkáni 7-ek”, amelyeknek még sok csatlakozási feltételt kell teljesíteniük, amelyek komoly reformokat követelnek meg az országoktól. A gazdasági mutatók javítása mellett főként az intézményi és törvényi kereteket, a jogállamisági kérdéseket kell rendezniük a sikeres csatlakozáshoz.

Barcelona

#806080 Ibiza Előzmény: #806074

israeliek nem arra születtek saját társadalmat épitsenek.. meglévőkben szeretnek okoskodni.. ők mastarblaster usa nyakán.. de usa nélkül 3perc alatt belógatnák őket a disznók közé..

agressziv ország agressziv határokkal.. megalakulásának alapja egy mesekönyv.. miközben ők egy afriakai szakadár vallási törzs..állandó a kettős mérce.. lásd kerités.. vagy atomfegyverek.. migránsok..esetleg nemzetközi határozatok be nem tartása.önkényes területfoglalások.. államterrorista támadások más országok területén.. hamis bizonyitékok bemutatása a nemzetközi szervezeteknél.. tovább is van mondjam még :( azért ezt nehéz vitatni

Barcelona

#806078 banyaiz Előzmény: #806073

1848 Magyarország nagyon más helyzet és világ mint napjaink, vagy 1935 Spanyolország. De maradva 48 nál. Azokat a jogokat amit akkor a császár elutasított egy fegyveres harccal kell kivívni azonnal, vagy lépésről lépésre politikával véleményes volt akkor is. Francia forradalom átment belső harcokba, az nálunk is előferdülhetett volna ha kivívjuk függetlenséget. Mert azért komoly belső ellentétek voltak. Nem beszélve arról mekkora veszély volt eleve, hogy az orosz cár segítségére siet a forradalmárokkal szemben az uralkodótársának . Széchenyi is pl ellenezte ezt a nagy lendületet nem véletlenül. Forradalmi hangulat sok mindent felülírt.

Lehet, hogy a Monarchiához utána kellett ez a vérfürdő. Lehet, hogy anélkül is létre lehetett volna hozni lépésről lépésre. Forradalmi lendület nélkül amit a Kiegyezésben vagy még többet. Ezt már nem lehet eldönteni.

Barcelona

#806074 banyaiz Előzmény: #806073

Izraelről lehet bármilyen véleményed azért azt nehéz vitatni , hogy elég komolyan megküzdöttek egy önálló államért. Ma is talpig fegyverben, ha másra nem számíthatnak akkor saját maguk is meg tudják védeni magukat. + a nemzetközi nagypolitikában is úgy tudtak sakkozni legyen azért támogatójuk. Elismerjék az országot idővel stb. Bár az angolok arra játszottak mikor kivonultak, hogy úgyis pár hónapon belül végük. Aztán kiharcolták. De nem annyi volt a harc, hogy na itt most egy jó szelfi a felborított autó mellett. :) Aztán menjünk haza mert rossz idő van. :) Ennél kicsit motiváltabbak voltak.


Barcelona

#806073 Ibiza Előzmény: #806072

ravasz bújtatott vélemény a hős israelről.. de más ha megszálló vagy és más ha ott a hazád..

mellesleg kedves sorosod inditotta el a folyamatot.. vagy lökte mg a kereket..

"Más lenne a helyzet, ha egy nagyon elnyomott megalázott, kizsákmányolt, nyomorgó helyzetben lennének. Vagy nem 2017-et írnánk, hanem 1935-öt mondjuk."

:) ez a teszetoszák jelszava.. gondolom 1848-ban is sokan voltak igy..és 2085 is lesznek majd.

Barcelona

#806072 banyaiz Előzmény: #806067

Ha készen állnak arra a küzdelemre, áldozatra amit Izrael megtett, megtesz az önálló államért akkor csapjanak bele. Ha nem akkor felelőtlenség ilyen útra vinni őket . Főleg egy EU-ban ami azért nem a nagy elnyomás, és a nyomorúság földje vsz, legalábbis a világ többi részéhez viszonyítva.

Ha katalánok tömegei készek az életüket is adni , hogy Katalónia független állam legyen , ezért mindenre készek minden áldozatra akkor nem felelőtlenség elvinni őket errefelé. Nem hiszem ennyire ragaszkodnának a függetlenséghez. De hát majd kiderül.

ETA is annak idején arra alapozott, hogy a baszkok majd fegyveresen felkelnek a függetlenségért, vagy az IRA is saját földjén, egyiknek sem jött össze. Pedig akkor nem ez az EU-s kényelmes jólét volt, legalábbis az akkori időkhöz képest ez most igencsak jólét vsz. Több ok lett volna elnyomás ellen lázadni, vagy a körülmények ellen.

Barcelona

#806070 banyaiz Előzmény: #806067

Nem hiszem felmérték azt mivel is jár ez az út .

Jó persze egy nép függetlensége mindig nagy áldozatokkal jár, vérrel , verítékkel. Csak azon kívül hétvégén az utcán levegőznek egyet tüntetés címszóval mint áldozat, mit hajlandó még vállalni a katalán függetlenségért? Minderről jó szelfiket osztanak meg az ismerőseikkel a facebookon valami más áldozatra is készen állnak e? :)

Ha tippelnem kellene nem. Maximum ezt az áldozatot meghoznák vsz a katalán függetlenségért, nagyjából így tudom elképzelni.

Más lenne a helyzet, ha egy nagyon elnyomott megalázott, kizsákmányolt, nyomorgó helyzetben lennének. Vagy nem 2017-et írnánk, hanem 1935-öt mondjuk.

De így kb ennyit nézek ki belőlük.

Orbán nagy mestere az emberi hülyeségre való játéknak, de azért a fal előtt fél centivel be szokta húzni a kéziféket. :) Játszadozik csak a tűzzel. Papírtigris csak. :)

érdekes

#806069 Ibiza Előzmény: #806057

szerintem a gyenge központi vezérlésű európa kell a háttérhatalomnak...benne a soros és bandája által lefizetett hithű képviselőkkel..akik megszavaznak minden hasznukra dolgozó ker.egyezményt...tiltást..embargót.. és egy homogén piacot biztosit..

gyengiteni kell az erősödő eut..benne a németeket.. németeket akik egyre nagyobb kereskedelmi forgalmat generáltak az orosszal.... ezért kellett az orosz bojkott.. win win win..csökken orosz befolyás..nem erősödik a német az egyoldalú kereskedelmi mérleggel.. orosz piac helyére bekerült usa..megtartva befolyását..egyensúlyos kereskedelmét..

Barcelona

#806067 Ibiza Előzmény: #806061

köszönjük hogy már a katalán kérdést is ilyen hanyag eleganciával átlátod..és számunkra plasztikusan érthetővé teszed.. persze senki nem gondolkodik..még a katalánok sem...de te átlátsz a katalán szitán.. felfedezed benne orbán katalán sziluettjét.. az orbáni métely terjedésének kézzel fogható bizonyitékát.. szerk: de mint mondtad soros és israel kapcsán nincs kialakult véleményed :)

Katalónia

#806065 banyaiz Előzmény: #806063

Jó ez a Murphy mondás, ezt nem ismertem, de tetszik.

Az a szerencse , hogy ilyen műanyag világban élünk mert ebből szituból ezelőtt 50-100 évvel már egy polgárháború kitörne.

Most majd jó szelfiket lehet csinálni a nagy "forradalmárkodás "közben. :) Éljen a haza menjünk haza mert kezdődik meccs kb. Valami ilyesmit tudok elképzelni ebben a műanyag világban ahogy mondod jó dolgukban nem tudják mit csináljanak.

Spanyolországnak amilyen gazdasági helyzetben van nagyon hiányzik egy ilyen elhúzódó belső feszkó tartományok között.

Katalónia

#806063 TrendMan Előzmény: #806059

Nekem valahogy olyan érzésem van a jelen események kapcsán, amit úgy tudnék összefoglalni:

Jó dolgukban nem tudják már, mit csináljanak.

Lehet, hogy ha többet tudnánk arról, hogy milyen tekintetben szenvedett csorbát a katalánok önrendelkezése, mibe szólt bele a spanyol kormány, milyen értékek sérültek, akkor másképp látnám.

De én csak azt hallottam, hogy gazdagabbak, mint a többi spanyol tartomány és ehhez képest úgy érzik túl sok pénzt vonnak el tőlük.

Ez nekem így sántít.

Háttérhatalom kapcsán Murphy pedig azt mondta:

Keress egy nagy csapat embert, akik vonulnak valamerre és állja az élükre!

Barcelona

#806061 banyaiz Előzmény: #806004

Hatalomvágyból elkövetett felelőtlen vezetés. Van egy komoly réteg aki pártolja a függetlenséget. Ennek a révén mindenféle felelőtlen ígérgetéssel, körülmények teljesen figyelmen kívül hagyásával politikai hatalmat szerezhetett.

Aztán , hogy ennek az az ára beleviszi Katalóniát egy ilyen beláthatatlan, értelmetlen káoszba. Amiből vszínű csak rosszul tud kijönni Katalónia az másodrendű kérdés.

Kb mint az ilyen brexites faszkalapok akik összehordtak hetet havat a népnek , hogy mi minden más lesz ha nincs EU. Aztán mikor komolyra fordult kiderült , hogy annál azért bonyolultabb a helyzet. De már beleugrasztották őket. Mindezt azért mert egy komoly brit rétegben ez népszerűséget jelentett ha ilyen hülyeségeket hord össze. Ez lett a vége.

Kalandor hozzáállás. Utánam az özönvíz kb.

Katalónia

#806059 banyaiz Előzmény: #806003

Kényszerpálya volt nekik kikiáltani a függetlenséget. Olyan helyzetbe lavíroztak. Elvesztette volna a támogatóit a katalán vezető ha nem kiálltja ki. Múltkor sunnyogott valamit kikiáltotta meg nem is . De hát azt se lehetett a végtelenségig .

Most belekényszeríti a spanyol kormányt ha kell erővel is de ezt leverje. Ha kell erőszakkal, legvégső esetben. Viszont akkor ő lesz mártír katalán miniszterelnök. :) Ha meg nem kiáltja ki ilyen érzelmek után akkor katalán függetlenségpártiak "áldozata" lesz. Előre menekült ezzel.

Az emberi hülyeség keveri a lapokat az a legnagyobb rendező. :) A saját népével és Európával fog legjobban kiszúrni ezzel.

Nyilván az oroszok ebben azt a lehetőséget látják minden ami az EU -t szétesés, vagy gyengülés irányába viszi az nekik jó. Legyen az migrációs rémhírtől, katalán népszavazásig bármi. Brexitnél vszínű koccintottak egyet. Trumpot is gondolom azért támogatták mert elég megosztó figura és az csak jól jöhet nekik .

érdekes

#806057 matgab Előzmény: #806054

A háttérhatalomnak az a legjobb, ha az EU egy lehető legkisebb önrendelkezéssel bíró mini nemzetállamok összessége lenne, akiket aztán az EU bizottság vízfejei úgy irányítanak ahogy akarnak.

Persze azt tudjuk, hogy az EU parlamentereket nem a nép szavazza személyenként, hanem a pártok delegálnak oda tagokat...

Amúgy meg továbbra is érdekes a katolikus keresztény államoktól történő függetlenedési törekvések erősödése.

Spanyolország, Olaszország... Véletlenül sem az amúgy teljesen megosztott Belgium akar szétszakadni, vagy Észak Írország az UK-ból...