Regisztráció Elfelejtett jelszó

Sport

kezezésre nem emlékszem,…

#826142 matgab Előzmény: #826141

kezezésre nem emlékszem, de az biztos, hogy nemzetközi meccseken nem szokták ennyire támogatni a magyar csapatokat.

Fociban nem kell látványosan támogatni egy-egy csapatot.

Elég meccsenként 1 kritikus bírói tévedés (lásd Videoton -Ludogorec 11-es helyett bolgár kiállítás) vagy 3-4 olyan apróbb ítélet, mint rossz irányba fújt szöglet, szabadrúgás. Ha a játékosok azt érzik, hogy a bíró ellenük fúj, akkor elkezdenek nem a focira koncentárlni 100%-osan. És ennyi elég is -még ha az adott helyzetből nem lesz gól éppen. Másrészt egy-egy csapatban mindig van néhány olyan ember, aki egy -egy ilyen tévedésnél elveszíti a fejét és túl vehemensen reagál bírónál, azt meg "jogosan" ki lehet állítani vagy besárgázni.

Nem szép kimondani, de a…

#826141 TrendMan Előzmény: #826139

Nem szép kimondani, de a két legtöbbször megfogadott Vidi meccsen mindig volt 1-1 furcsa és az eredményt befolyásoló/kétes bírói döntés. (kiállítás, kezezés nem felismerése)

Persze lehet véletlen.

portugál

#825903 matgab Előzmény: #825881

Hát igen, mert Portugáliában nem volt 50 év cocializmus, azért az is nagy különbség!

Emiatt a klubok gazdasági társaságként működnek már 100 év óta. Itthon meg? Na arról ne is beszéljünk.

Valamint a magyar és a portugál emberek nemzeti öntudata is más. Itthon bárki aki büszke nemzetiségére, az magyarkodik. Portugáliában nem hallottam olyat, hogy portugálkodónak hívnák azokat, akik büszkék magukra.

A portugálok országát nem csonkolták meg és nem írtották tűzzel vassal a nemzeti öntudatukat sem. Nem csak azok mentek ki a meccsekre, akik a rendszert épp támogatták (Dózsa, Honvéd) vagy épp ellenezték (Fradi), hanem a fociért mentek ki.

És az utánpótlás is jól működik, időben rájöttek, hogy jó sok pénzt lehet abból csinálni, hogy sztárokat nevelnek ki. Ehhez megvolt az edző nemzedékük. Nem történt az meg velük, hogy teljes generációk hagyták el végleg az országot, olyan világsztár focisták, mint Puskás vagy Kubala, vagy Kocsis vagy még sok ezer más , akikből kiváló edző vált volna itthon, de külföldön lettek azzá.

Nem arról szólt a portugál foci az elmúlt 60 évben, hogy miként lehet belőle kivenni a majd később úgyis pótlódó állami pénzeket. Nem a mutyi közege volt.Tényleg!Már arra is gond…

#825884 TrendMan Előzmény: #825851

Tényleg!

Már arra is gondoltam, hogy a határon a tranzit zónában 'fogják be őket'. Talán ezért olyan hosszadalmas a beléptetés? Csinálnak ott egy előszűrést?

portugál

#825881 Kissherceg

Olvastam a napokban a portugál SL Benfica labdarúgó csapatának a 2018/2019-es labdarúgó bajnoki szezonjára vonatkozó bérletértékesítési számairól egy beszámolót. Meg kell vallanom, finoman szólva is pozitív megdöbbenést keltettek bennem.

De mielőtt még belemerülnénk a konkrét bérletértékesítési számokba és azok befolyásoló tényezőibe, vessünk néhány pillantást magára Portugáliára és Magyarországra. A két ország között nagyon nagy a hasonlóság úgy területileg, mint lélekszám tekintetében. Mindezek ellenére a honi labdarúgás fényévekre van a portugál focitól.

Magyarország területe 93.030 km2 és 9,8 millió fő körül alakul a népessége, Portugália területe pedig 92.391 km2 és 10,5 millió ember él az országban. Portugália valamelyest fejlettebb az egy főre eső nemzeti jövedelem tekintetében, azonban jóval eladósodottabb, mint hazánk. A portugál adósság mértéke 126%-a nemzeti jövedelmének, míg hazánk adóssága a GDP 74%-a. A portugál gazdaság az elmúlt három évben 2-3% közötti ütemben tudott növekedni, hazánk 3,5-4%-kal ugyanebben az időszakban. Az átlagkeresetek terén viszont Portugália teljesít jobban, ott 1150 euró összeget vihet haza egy átlagos portugál dolgozó, míg hazánkban az átlagkereset nem éri el az ezer eurót, mindösszesen 960 euró.

A két ország fővárosának lélekszáma tekintetében jelentős eltérés figyelhető meg. Portugália fővárosa Lisszabon és 500 ezren lakják, ezzel szemben hazánk fővárosának lakossága 1,76 millió fő.

Az SL Benfica labdarúgó csapatnak a székhelye Lisszabonban található. A klub múlt héten közölte, hogy július 31-ig értékesített 44.032 darab bérletet – számomra mindenféleképpen érdekesnek tűnik, hogy az eladott bérletek közül 8100 darabot cégek vásároltak meg. Az idei bérletértékesítések valószínűleg a tavalyi rekordot is meg fogja dönteni, előző évben ez 46.702 darab értékesített bérlet volt.

A lisszaboni csapat arénájának befogadó képessége 64.642 fő, ami azt jelenti, hogy a helyek közel 70%-a értékesítésre került egy héttel a szezon rajtja előtt. Másképpen megközelítve a dolgot, feltételezhető, hogy a portugál főváros több, mint 10 %-a fog hétről hétre megjelenni a mérkőzéseken. Érdekességképpen, a magyar első osztály 2017/2018-as szezonjának átlag nézőszáma 2907 fő volt.

A kilátogató drukkereket természetesen vonzza a minőség! A csapat az elmúlt öt évben négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, és állandó résztvevője a legnívósabb európai kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának is.

A csapat játékosainak együttes értéke 235,5 millió euró – míg a hazai NB I-es mezőny teljes értéke 90,6 euró – forintra átszámítva 75,36 milliárd forint*.

A másik tényező, amit a fogyasztók figyelembe szoktak venni, az nem más, mint az ár. Abszolút értelemben nem mondható olcsó mulatságnak egy normál bérlet megvásárlása egy portugál átlagfizetéshez mérten. Mindazonáltal relatív értelemben az SL Benfica szurkolói jó árban kapják a kiváló minőséget, így az ár-érték arány pompásnak mondható. A teljes szezonra a bérletek árai 99-445 euró között mozognak: forintra átszámítva 31.680 és 142.400 forint közötti összegek. Az egyes Benfica mérkőzésekre lehetséges online jegyeket vásárolni is, 14-43 ezer forint közötti áron.

A legnépszerűbb hazai csapat, a Ferencváros bérletárai 35.700-77.300 forint között mozognak, míg a belépők 2000-7050 forint ellenében vásárolhatók meg.

Gazdaságilag nincs nagy különbség hazánk és Portugália között. A jegy és bérletárak drágábbak ugyan, mint a hazai árak, azonban összehasonlíthatatlan különbség van a bajnokságok színvonalai között. Nyilván az utánpótlás-nevelésben is van némi különbség a portugálok javára. Egy dolgot azonban még nem említettem, a portugál emberek habitusát. A portugálok laza és temperamentumukról is közismert emberek. Számukra a lazítás nemcsak a mulatságot és táncot jelenti, hanem főzést, vagy akár egy jó focimeccset is. Szerencsés helyzetben vannak, imádják a focit – a pénzt és az energiát nem sajnálják rá, de ezért világszínvonalat kapnak cserébe!

*Az EUR/HUF számításokat 320 forintos árfolyamon végeztem.

hát igen, a Celtic AEK a…

#825855 matgab Előzmény: #825853

hát igen, a Celtic AEK a legnagyobb szopás, nem volt szerencséje a Vidinek.

Mindamellett azért egy fegyelmezett védekező játékkal lehet a Celtic ellen adnék nagyobb esélyt a Vidinek...

Ez a Malmő sebességben s…

#825853 TrendMan Előzmény: #825849

Ez a Malmő sebességben simán elférne a magyar bajnokságban is - szerencsére.

Ha a Vidi esetleg tovább megy, azért az a Celtic - AEK páros továbbjutója már igen húzós.

Afrikából, te butus! :-)…

#825851 matgab Előzmény: #825849

Afrikából, te butus! :-)

Szép volt fiúk! A Kispest meg az UTE az meg pippantsa le jövőre is a Videotont, mert ez foci volt végre!

Én már nem tudom ki mily…

#825849 TrendMan Előzmény: #825846

Én már nem tudom ki milyen náció.

Eddig abban voltam, hogy szerbek és egyéb balkáni erősítés egészíti ki a néhány harcképes magyart, de most már négereket is látok. Na ők, fogalmam sincs honnan jönnek.

De! Hajrá Vidi!

Amúgy a vidi a magyar cs…

#825846 matgab Előzmény: #825845

Amúgy a vidi a magyar csapatokhoz képest nagyon kulturáltan és szépen focizik. Nagyon rég láttam ilyen fineszes megoldásokat.

Scepovic továbbra is gyenge, de a Vidi középpálya Negoval Kiskokóval Lazoviccsal nagyon rendben van.

Melyik csatornán közvetí…

#825841 Tapasz

Melyik csatornán közvetítik? Már a BL meccsek is csak a spileren lesznek?