Regisztráció Elfelejtett jelszó

"Hazai" bankok

remek összefoglalás

#828801 Kissherceg Előzmény: #816428

A Takarékbank hiteléből vett újabb MKB-részvényeket Mészáros Lőrinc és felesége. Az akció már az állami Budapest Bank bekebelezését készítheti elő.

Nem saját bankjához, az MKB-hoz fordult kölcsönért Mészáros Lőrinc, hanem a földijeként és üzlettársaként ismert, nemrégiben Londonba is vele utazó Vida József által irányított Takarékbankhoz, hogy pénzt szerezzen a feleségével közösen birtokolt Rkofin Kft. Méghozzá arra, hogy növelje Mészárosék tulajdonrészét éppen az MKB-ban: a hitelből 5 milliárd forintért vásárolhatta meg az MKB 13,6 százaléknyi részvényét. Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy Mészáros ne tudná fizetni a törlesztőrészleteket, ám ha mégis így történne, a részvények tulajdonjoga a Takarékbankra száll át.

A Takarékbank nem csak a felcsúti milliárdost segítette ki az elmúlt időszakban, nemrég Schmidt Mária is 5,74 milliárdot kapott, hogy növelje befolyását tőzsdei cégében, a Budapesti Ingatlan Nyrt-ben. Az MKB pedig az utóbbi néhány évben két kézzel szórta a milliárdokat a kormányközeli vállalkozóknak, Andy Vajna és Mészáros Lőrinc cégei is részesültek hitelből.

Mészáros Lőrinc célja azonban egyre világosabbnak tűnik az MKB-ban meglévő tulajdonrésze növelésével: egyre többen rebesgetik kormányzati körökben, hogy az üzletember uralta pénzintézet ajánlatot tehet az állami Budapest Bankra. A BB privatizációját illene persze független vagyonértékelésnek és pályázatnak is megelőznie, és a feltételek könnyedén az MKB-ra szabhatók.

remek összefoglalás

#816428 Kissherceg

https://index.hu/gazdasag/2018/03/08/meg_soha_nem_...

Kiemelkedő évet zártak tavaly a Magyarországon működő bankok. A javuló profitok, a magas tőkemegfelelés miatt 2018-ban többen közülük vásárlásokkal bővíthetik a csoportjukat. Bármennyire is hihetetlen, eközben a bankok ügyfelei is jobban jártak. Az idei évről még korai lenne felelősen nyilatkozni, de a rekordnyereség akár felül is múlható.

A hazai bankok 2017-ben 694 milliárd forintos összesített adózás előtti nyereséget értek el. Ez 38 százalékkal magasabb érték, mint a megelőző évi, és egyben minden idők legnagyobb hazai szektornyeresége – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes és összesített adataiból.

Ha megnézzük a régiónkban aktív magyar, olasz, osztrák, illetve belga központú bankcsoportokat, jól látni, hogy az eredmények csoportszinten is kiemelkedőek. A piacvezető lakossági bankok közül az OTP, az Erste és a K&H mutatta be részleteiben az eredményeit, egyik intézmény sem zárkózik el a bankvásárlásoktól sem.

Az OTP két (meg nem nevezett) új országban is nézelődik, de ott is vásárolna, ahol még alacsonyabb a piaci része,

az Erste célpiacokat, vagy intézményeket nem nevezett meg, de jelezte: a bank pénzügyi mutatói már megengednék a vásárlásokat,

a KBC pedig gyakorlatilag bejelentkezett a Budapest Bankra.

Nézzük meg elsőként azon csoportok helyzetét, amelyek már részletes, országokra lebontott mutatókat is közöltek.

Az OTP: folyamatos expanzióban

Ahogy a magyar bankszektor, úgy a piacvezető OTP is minden idők legmagasabb eredményét érte el – mondta el Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.


A BANK KORRIGÁLT ADÓZOTT EREDMÉNYE 284 MILLIÁRD FORINT LETT,

ami 41 százalékos növekedésnek felel meg. A külső csoporttagoktól érkező eredmény is javult, de azért a profit zöme (169 milliárd forint) még mindig a magyar banktól származik. A legfőbb okok szerint, a bankcsoport minden tagországában a vártnál jobbak voltak a gazdasági körülmények, a kockázati költségek sokat mérséklődtek és a bank aktívan részt tudott venni a csok, az NHP, a fogyasztóbarát lakáshitelek hazai programjaiban. A számok javulásához az organikus növekedés mellett az új szerzemények, a horvát Splitska és a szerb Vojvodjanska is hozzájárultak.

Erste-csoport: Most Magyarország a jó piacok közé tartozott

Az Erste hazai bankja is 60 milliárd forintos eredményt ért el, ami 27 százalékos növekedésnek felel meg. A teljes Erste-csoport is javított a jövedelmezőségén, 1,31 milliárd euróra növelte a nettó nyereségét.


Andreas Treichl, a bécsi Erste-csoport vezetője nem csak a múltról, de a közeljövő kilátásairól is nagyon pozitívan beszélt. Amikor pedig bemutatta a csoportszintű eredmények mellett az országonkénti részleteket is, Magyarország kifejezetten jól szerepelt. A bankcsoport célországai közül nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a vállalati hitelezés (27,5 százalékkal),

MAGYARORSZÁGON JAVULT A LEGTÖBBET A NEMTELJESÍTŐ HITELEK ARÁNYA (9,7 SZÁZALÉKRÓL, 5,5 SZÁZALÉKRA),

de az adósság-állomány csökkentése, a magas gazdasági növekedés és az alacsony munkanélküliség is a vonzó országok közé rangsorolta Magyarországot.

Az Erste ezen kívül a jelzáloghitelek folyósításában fejlődött, már 2 millió ügyfelet vont be a George elnevezésű pán-európai digitális szolgáltatásba és vállalati ügyfeleinek már blockchain-alapú szolgáltatást is elindított.

K&H : Vevő lenne a BB-re

David Moucheron, a K&H Csoport hazai vezérigazgatója is elégedett lehetett, mert a K&H 41,8 milliárd forintos profitot ért el, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg. A banknál is elsősorban a hitelezést nyomták meg, a hitelállomány ugyanis jobban bővült, mint a betétek összessége.


Az elmúlt években inkább a stabilitásáról (és kevésbé az akvizíciós terveiről) ismert bank ráadásul azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy Johan Thijs csoportszintű vezérigazgató kijelentette, hogy

A KBC-T ÉRDEKLI A BUDAPEST BANK.

A többi bankár arról szokott ilyenkor nyilatkozni, hogy még nem kezdődött meg az értékesítési folyamat, Andrea Treichl határozottan ki is zárta az Erste érdeklődését.

Csányi Sándor adott esetben érdeklődne, bár az OTP hazai vásárlási lehetőségei mindenképpen limitáltak, de abban a bankárnak is igaza lehet, hogy a magyar politika eddig azt üzente, hogy az állam átmeneti tulajdonosi szerepvállalása a magyar tulajdonhányad emelkedését is szolgálta. Vagyis folytatva a gondolatot, a belga vevő nem biztos, hogy találkozna a politikai prioritással.

A többiek

Mint említettük, nemcsak Magyarország teljesített kiemelkedően, de azért a kelet-közép-európai térség többi országa is jobb állapotba került, ami azért fontos, mert a szektor lényeges szereplői döntően regionális játékosok.

A felsoroltakon túl ilyen még az osztrák Raiffeisen Bank, illetve a két olasz nagy bank, vagyis az Intesa Sanpaolo csoporthoz tartozó CIB, illetve az UniCredit.

Korábban mind a nyolc hazai csúcsbank nemzetközi csoport volt, de amióta a Budapest Bank és az MKB magyar kézbe került, ők leváltak a GE, illetve a BLB csoportjáról, vagyis ma már vannak pusztán helyi játékosok is.

Mindenesetre a további három nagy nemzetközi bankcsoportról is már lehet tudni, hogy csoportszinten hasítottak, de az egyedi hazai adatok még nem ismertek:

Az Intesa Sanpaolo adózott eredménye 2017-ben 7,32 milliárd euróra emelkedett, vagyis a torinói-milanói óriásbank a megelőző évi eredményét több mint megduplázta,

az UniCredit is egyértelműen pozitív irányba lepte meg az elemzőket, különösen az év végén húzott bele, végül 3,7 milliárd eurós nyereséget ért el, a rendkívül nyereséges hazai bank adataira a csoportszintű jelentés utal, eszerint 165 (egy éve 173) millió euró volt a hazai profit,

a térség szinte minden országában aktív osztrák Raiffeisen is duplázott 1,116 milliárd eurós konszolidált nyereséget ért el.

A háttérről

Csupa csodás adat, öröm és pezsgődurrogás, de mi van ennek az egésznek a hátterében? Induljunk ki a hazai folyamatokból, ugyanis nagyjából ez vetíthető ki a többi országra is.

Pár éve a pénzügyi válság, az ingatlankrízis, a devizahitelesek sorsának rendezése és a mindenféle extra adóteher miatt a magyar bankok még borzalmas veszteségeket írtak. Néhány nagy lakossági bank esetében csak a külföldi anyabankok méretes segítsége (tőkeemelése) segített megmenteni a hazai intézményeket.


Majd jött pár jó év, a nemzetközi likviditásbőség, az uniós források, a GDP és a reálbérek emelkedése, ami megerősítette a keresletet és a bankok magukra találtak, megdöbbentően gyorsan kinőtték a problémáikat.

Magyarország különösen szerencsés helyzetbe került. A magas gazdasági növekedés eleve mindig jó a bankrendszernek, amelynek összesített számaiban tökéletesen visszaköszön a magánszemélyek és a vállalatok pénzügyi helyzete. De ha ráadásul a stabilitás és a bővülés egy rossz hitelekkel terhelt válságidőszak után érkezik, akkor az már tényleg extra kedvező eredményekhez vezet.

Visszaírhattak

Képzeljük el, hogy gyorsan és látványosan javul a vállalatok és a magánszemélyek hitel-visszafizetési képessége. Ilyenkor nem csak a folyó évi számok lesznek szebbek, de a korábbi évek kockázataira megképzett céltartalékokból is „vissza lehet írni”, vagyis fel lehet szabadítani a veszteségekre félrerakott összegeket. A céltartalék már csak olyan, hogy amikor félre kell rakni, akkor veszteséget jelent, amikor mégis elő lehet venni a puttonyból, akkor pedig nyereséget.

Ennek a hatásnak köszönhető elsősorban a kiváló 2017-es eredmény, de azért a további részletek is pozitívak. Ráadásul azt mondhatjuk, hogy nem csak a bankoknak, de az ügyfeleknek is.

Miért járt jól az ügyfél?

Az ügyfelek azért jártak jól, mert bármennyire is meglepő, olcsóbb lett a bankolás. Ha ugyanis a bankok pusztán azért zsírosodtak volna, mert magasabb díjakat kértek volna el, vagy nagyobb kamatmarzsokat érvényesítettek volna az ügyfeleken, akkor a bankok nagy vidámságában a lakosságnak nem lett volna sok öröme. De nem ez történt.


A trend inkább az volt, hogy nagyobb betét- és hitelvolumeneken kisebb marzsokat realizáltak a bankok.

Ha ugyanis megnézzük a részleteket, tényleg minden idilli, hiszen

mindenkinél nőtt a hitelezési volumen,

mindenhol csökkent a nem-teljesítő hitelek aránya, egyre kevesebb volt a rossz hitel,

de a bankok mindenhol kisebb marzsokat kértek el az ügyfelektől,

európai összehasonlításban is stabil, biztonságot sugárzó lett a bankok tőkeellátottsága, tőkemegfelelése,

a bankok tulajdonosai a befektetéseikre vetítve is magas profitnak örülhettek.

Hogyan tovább?

A közeljövőben ellentétes hatások feszülnek egymásnak, de mégsem lehet olyan bankárt találni, aki ne várna még mindig javuló eredményeket. Ha a fenti folyamatok nyomvonalán haladuink, akkor a régió gazdaságai még mindig nőnek, a hitelezés is bővülhet, ahogyan a nem-teljesítő hitelek aránya is javulhat – prognosztizálták az Erste vezetői.

Az OTP még további kamatmarzs-csökkenéssel is kalkulál, de Csányi Sándor ezt az év egészére jelentette ki, a negyedik negyedévben azért már elképzelhetőnek tart egy fordulatot. Hiszen a világ és így a régió is a kamatemelések és az infláció irányába indult el.

Vegyes hatás

Ez jó is lehet, de rossz is lehet a bankoknak. Az emelkedő kamatkörnyezet megnövel bizonyos banki bevételeket, akár ki is szélesíthet bizonyos marzsokat, többet lehet keresni a folyószámlán kamat nélkül parkoltatott pénzeken, de ha túlságosan megemelkedik a kamatszint, akkor az már megnehezíti az ügyfeleknek a hitelek visszafizetését.

Az NPL-ráta megemelkedése pedig rontaná a bankok jövedelmezőségét – emlékeztettek rá a K&H szakemberei is. Hasonlóképpen, ha az ügyfeleknek nagyobb az alternatív vesztesége azzal, ha kamatmentesen hagyják heverni a folyószámlapénzt, akkor megmozdulnak majd az állományok, mert a racionális ügyfelek a környezet változására úgyis reagálnak.


A várakozások szerint a céltartalékok visszaírása azért a még mindig javuló makrogazdasági környezetben még folytatódhat. Kockázatot így inkább csak az infláció gyors megemelkedése, a szabályozói szigorítások, a politikai kilengések és egy nemzetközi világgazdasági megtorpanás jelenthetne.

Természetesen vannak összetett hatások is. Ha a lakosságnak a magasabb bérek miatt több a jövedelme, akkor javulnak a hitelezési profitok a bankoknál. Ám a magasabb bérek egy ennyire emberi erőforrás intenzív ágazatban a költségeket is megdobják.

Tőkepiac

A regionális bankcsoportok be vannak kivétel nélkül vezetve a tőzsdére, és a fenti folyamatokat valóban értékelték a befektetők is. Tavaly mind a hat nemzetközi bankcsoport részvénye több mint 25 százalékot drágult. A Raiffeisen az éllovas 83 százalékos drágulással, de az Erste is 38, míg az OTP 37 százalékot drágult.

462746107 10

Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Az elemzők a legjobb értékelést jelenleg az OTP-re (2-es árfolyam/könyv szerinti érték) adják, a KBC 1,8-as, az Erste 1,3 as árazáson fut. Az OTP a tavalyi drágulással már túl is szárnyalta a pénzügyi válság előtti (2007, júliusi) árszintjét, a többiek ettől még arrébb vannak.

Kilátások, vásárlások

A kilátásokat tekintve, érdekes látni, hogy az egyes házak mennyire eltérő növekedési prognózisokat adnak 2018-ra, de azért az rögzíthető, hogy még mindenki Magyarországon és Romániában vár leginkább növekedést, illetve Bulgária, Szlovákia és Szerbia is átlag feletti fejlődés előtt áll. Az ilyen időszakban, a kedvező növekedési kilátásokkal fűszerezett alacsony kamatkörnyezetben minden magybank megfontolja a bankvásárlásokat is.

Az OTP terveiről Csányi Sándor elmondta, hogy két számára még szűz (európai) országban is néz éppen bankot az OTP, de az olyan országokban (Szlovákia, Románia) is nyitott szemmel jár, ahol még alacsony a piaci tortaszelet. Az Erste számára továbbra is fontos prioritás a George nevű elektronikus szolgáltatás terítése, de Andreas Treichl immár nem zárkózott el a vásárlásoktól sem. A KBC már jelezte, hogy érdekli a Budapest Bank.

A többiek legfeljebb csak portfólió-vásárlások kapcsán merültek fel mostanában a pletykákban, de ha még egy, vagy két évet így zárnak, akkor a sebek nyalogatása helyett ismét a terjeszkedés kerülhet előtérbe.

Budapest Bank

#814595 Kissherceg

https://index.hu/gazdasag/2018/02/12/puskas_andras...


Egy szomorú tragédia és több személycsere után alaposan megváltozott az Eximbank és a Budapest Bank vezetése. Hamarosan további kinevezések jönnek, ráadásul utóbbinál még várat magára a nagyobb ívű mesterterv kihirdetése. Ez azonban Orbán Viktór jóváhagyására vár.

Február 1-től Puskás András, az Eximbank volt második embere, Rogán Antal tájékoztatási miniszter korábbi belvárosi polgármester-helyettese átigazolt a Budapest Bankhoz - adta hírül a 24.hu. Az információt elismerte maga a bank is.

Változások a Budapest Banknál

Mindkét érintett bank, az Eximbank és a Budapest Bank is teljes vezetői átalakuláson ment keresztül, és biztosak lehetünk benne, hogy a két fontos pénzügyi intézmény végleges és fajsúlyos vezetése még mindig módosuni fog, és utóbbinál csak a választások után fog kialakulni a végleges csapat.

Ami tény: a Budapest Bankot idén januártól Létfai Koppány, korábbi MFB-s vezető irányítja, de szerepe látványosan átmeneti csak. Két helyettese van, az egyik Tóth Viktor, ő az üzleti vezérigazgató-helyettes, Létfai előtt pár hónapig megbízott vezérigazgatóként első ember is volt a BB-ben. Az "új fiú", vagyis Puskás András az Eximbank üzleti vezérhelyettese volt, de a BB-nél működtetési vezérigazgató-helyettes lett.


Puskás a politikából jött, az Eximbanknál tanulhatott bele a banki felsővezetői világba. A váltás számára szinten maradást jelent, itt is vezérhelyettes volt, ott is az lesz.

Az Eximbank cseréi

Az Eximbank vezetése először fél éve változott, akkor távozott Fejérvári Levente operációért felelős vezérhelyettes, a szűk hármas vezetés tagja. Utána egy szomorú tragédia miatt módosult újra a vezetés: Urbán Zoltán volt vezérigazgató egy osztrák sípályán lett rosszul és nem lehetett már megmenteni az életét. A harmadik top-vezető Puskás még Urbán Zoltán életében lemondott a vezérigazgató-helyettesi posztjáról, de az Exim teljesen vezető nélkül maradt volna, így várnia kellett.

Puskás és Urbán soha nem jöttek ki egymással, de kollégáik szerint annyiban professzionálisak voltak, hogy két és fél évet azért együtt dolgoztak, tudták kezelni a konfliktusaikat. Az Eximbankban hirtelen három vezetői helyet kellett pótolni. Dancsó József, a Magyar Államkincstár volt vezetője lett Fejérvári utódja, Urbán Zoltán volt kabinetfőnöke, jákli Gergely lett a másik üdvöske, ő lehet hamarosan az üzleti vezérigazgató-helyettes, Szijjártó Péter ugyanis őt nagyon támogatja. De hamarosan jön egy első számú vezető is, négy-öt jelölt van, de csak Orbán Viktor mondhatja ki a végső áment. Úgy tudjuk, hogy ez napokon belül megtörténhet, és a hírek szerint nem politikai, hanem bankszakmai ember lesz az új vezető.

Külön érdekesség, hogy miként folytatódik az Eximbank látványos belső botránya, amikor két egymást követő fideszes vezetői garnitúra büntetőfeljelentéssel is egymásnak esett a Lánchíd Palota kibérlése miatt. Azok közül ugyanis, akik a legjobban nyomták az ügyet, már senki nem maradt a banknál.

A mesterterv

Ami pedig a legizgalmasabb kérdést, a Budapest Bank hosszabb távú sorsát illeti, az Index úgy tudja, hogy egyetlen ember, Orbán Viktor miniszterelnök kezében van a döntés. Ő azonban nagyon nem hoz mostanában döntéseket (ebben a kérdésben a választásokig nem is fog).

Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, korábban inkább különböző stratégiák versenyeztek, két éve még komoly, egymással versengő elképzelések voltak a BB sorsáról, most azonban már inkább csak személyek helyezkednek. Több politikus és több államközeli bankár is úgy éli meg, hogy ez egy nagyon fontos csata, amolyan élethalál harc, de valójában senki nem képes befolyásolni a kérdést.

Mint abban a híres Csányi Sándor mondásban, amikor az MKB esetleges megvétele kapcsán megüzente az OTP érdeklődését folyamatosan cáfoló MKB-vezetőknek, "amikor lovat akarok venni, akkor nem a lóval tárgyalok, hanem a gazdájával".

Úgy tudjuk, hogy Orbán döntésében sem fog szerepet játszani, hogy az önjelölt BB-vezér aspiránsok hogyan helyezkednek, a miniszterelnök ugyanis állítólag csak Matolcsy György jegybankelnökkel és Bártfai-Mager Andrea pénzügyi kormánybiztossal egyeztet, és teljes titoktartást vár el.

brazilok, csak elméleti síkon

#809935 Kissherceg

A brazil bankok beleegyeztek abba, hogy kifizetnek mintegy egymillió olyan kártérítési követelést, amit azok az ügyfelek adtak be, akiknek az 1980-as és 1990-es évek hiperinflációs időszakában a kormány egyszerűen elvette a bankbetétbe helyezett pénzét.


Azokat az ügyfeleket, akik 5000 reált (mai árfolyamon kb. 400 ezer forintot) buktak el, teljesen kompenzálják, aki efölött vesztettek pénzt, csak az összeg 81-92%-át kapják vissza - értesült a Reuters.

A károsultak körülbelül 60%-a esik az 5000 reál alatti kategóriába.

Miközben a brazil jegybank azzal számol, hogy körülbelül 342 milliárd reált kell visszafizetniük a bankoknak és a jegybanknak, a Reuters számítása szerint "csak" 10 milliárd reálról van szó.

A Fitch szerint a bankok elég céltartalékkal rendelkeznek ahhoz, hogy ki tudják fizetni a jóvátételeket.

A megállapodást eddig öt bank írta alá, a többi 90 napon belül teszi ezt meg. A legfelsőbb bíróságnak még el kell fogadnia az indítványt.

Az ügyfelek jelentős része José Sarney és Fernando Collor kormányai alatt bukta el a pénzét, a politikusok ugyanis egyszerűen lenyúlták a betétesek pénzét és beforgatták a gazdaságba, hogy a hiperinflációt megállítsák.

K&H okos számlacsomagok

#800244 *Stiv*

Csak az ügyfeleknek kötelező amit aláírtak,a bank azt csinál ami akar...


A K&H bank újból eljátssza,hogy neki nem tetsző számlacsomagokat önhatalmúlag megszüntet.


Az ingyenes utalásnak 2018.február 25-ig annyi.Válasszá másik csomagot mert ráfizetünk.


Igen korrekt bank lett ez is, egy giga büntit megérdemelnének.


A bankjegy felváltás is horror, egy 20 ezrest, 1000 forintért váltanának kisebb címletekre.Ez 5%,de ha fémet is akarsz akkor 10%.


Ha nálunk maradsz előbb - utóbb meg leszel kopasztva.Nem fog itt senki ingyen utalgatni meg ATM-t nyomogatni.

OTP phishing mail

#786628 banyaiz Előzmény: #786624

A növekedési ciklusnak kellene jönnie, a válságkezelés után. A klasszikus recept alapján. Ezt már csak a világnak kell biztosítania a számunkra. "Csak". :D

Ha megteszi ezt a szívességet akkor most van arra lehetőség, hogy az első helyen már a hitelezés bővülése legyen végre.

Tetszik ez az ingatlanáremelkedés egyébként mi környékünkön is érezhető belőle valami. Olyan helyeken ahol 2 éve 6 milliókért adtak el lakásokat 10 milláért hirdetnek. Nem tudom mennyi üzlet is jön létre. :) De tetszik az irány.

OTP

#778705 *Stiv* Előzmény: #778703

AXA Bankos vagy? Akkor ezekkel jó, ha tisztában vagy

Valószínűleg nincs olyan AXA Bankos ügyfél, akit ne foglalkoztatna a gondolat, hogy mit is kezdjen jelenlegi bankszámlájával. Mégis milyen lehetőségek vannak? Egyáltalán mire lehet számítani majd az OTP Banknál? Összeállításunkkal megpróbálunk segíteni, hogy megalapozott döntést hozhass.

November 1-jével az AXA Bank végleg lehúzza a rolót, nem nyújt tovább pénzügyi szolgáltatást. A bank ügyfeleként két forgatókönyv közül választhatunk

  1. megszüntetjük a bankszámlánkat, vagy
  2. OTP Bankos ügyfelek leszünk a jövőben.

A bankszámla megszüntetését személyesen bármelyik AXA régióközpontban elintézhetjük, de akár postai úton is kezdeményezhetjük. Ez utóbbinál viszont fontos, hogy felmondó nyilatkozatunk legkésőbb október 28-ig beérkezzen a bankhoz. A megszüntetéséért külön nem kell fizetni, a számlán lévő pénzünk kiutalásának díját azonban nem ússzuk meg.

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy az OTP Bank ügyfelei leszünk, a bankszámla átruházása kapcsán nincs különösebb teendőnk. Ami viszont fontos, hogy az AXA Banknál nyilvántartott személyes adataink, különösen a levelezési címünk és telefonszámunk naprakészek legyenek.

Mire lehet számítani az OTP Banknál?

Az AXA Banknál elérhető négy számlacsomag helyébe kettő lép az OTP Banknál. Az OKÉ 1, OKÉ 2 bankszámlával rendelkezők az OKÉ 5 számlacsomagba kerülnek, míg az OKÉ 3, OKÉ 4 bankszámlásoknak az OKÉ 6 számlát nyitja meg az OTP Bank.

Új díj vagy költség bevezetésével nem kell számolni, viszont a díjmentes számlavezetésnek és a bankszámlákhoz kapcsolódó kedvezményeknek (eseti és rendszeres átutalások, csoportos beszedési megbízások, bankkártya, stb. kedvezmények) búcsút lehet inteni.

A kedvezményes csomagdíj feltétele az új OKÉ 5 számlacsomagnál ugyanaz lesz, mint a jelenlegi OKÉ 1-nél. Legalább havi 50 ezer Ft-os bankon kívülről érkező jóváírás (ez akár két részletben is érkezhet), vagy 500 ezer Ft-os megtakarítás mellett 300 Ft-ba kerül havonta a számlavezetés. Ellenkező esetben 450 Ft-ot számít fel a bank.

Az eseti és rendszeres átutalások, valamint a csoportos beszedések díja az OKÉ 1 bankszámlával rendelkezők számára kedvezően változnak, OKÉ 2 bankszámlásoknál nem módosulnak. A díj egységesen 50 Ft + 0,3%, maximum 6.000 Ft.

A netbank és a mobilbank továbbra is díjmentes lesz. Az SMS szolgáltatások közül a számlamozgásokról küldött SMS-ek díja 25 Ft-ról 19 Ft-ra csökken, a kártyaműveletek üzenetei változatlanul 19 Ft-ba kerülnek majd. Havidíja továbbra sem lesz a szolgáltatásoknak. Fontos különbség, hogy az OTP Banknál egyelőre még nincs olyan szolgáltatás, amivel az SMS-ek alkalmazás üzenetekre (ún. PUSH üzenetekre) cserélhetőek.

Hasonlóan alakul az OKÉ 3 és OKÉ 4 összevonása is. Az új OKÉ 6 számlacsomagnál a kedvezményes csomagdíj feltétele a jelenlegi OKÉ 3-éval egyezik meg. Legalább havi 200 ezer Ft-os bankon kívülről érkező jóváírás (szintén akár két részletben is érkezhet az összeg), vagy 2 millió Ft-os megtakarítás mellett 100 Ft-ba kerül a számlavezetés havonta. Ellenkező esetben 2.900 Ft-ot számít fel a bank. Az OKÉ 3 bankszámlával rendelkezők számára kedvezően változnak az átutalási díjak, OKÉ 4 bankszámlásoknál nincs változás. A díj egységesen 0,3%, maximum 6.000 Ft. Netbank, mobilbank, SMS tájékoztató szolgáltatás terén ugyanaz az a helyzet, mint az OKÉ 5 számlacsomagnál.

Minden számlacsomagnál lecserélésre kerülnek a bankkártyák, ez viszont semmilyen plusz költséggel nem jár. Nincs kártya kibocsátási díj és az első évben bankkártya díjjal sem kell számolni. Továbbra sem kell majd fizetni a kártyás vásárlásért és nem változik a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvétel díjszabása sem. A World kártyával rendelkezők viszont kénytelenek lesznek elbúcsúzni a plasztikkal elérhető díjmentes készpénzfelvételektől.

A számlavezetés tehát egyértelműen drágul, viszont a kedvezményes havidíj feltétele bizonyos esetekben enyhül. És bár bankkártyával rendelkezőknek egy évig nem kell fizetni a plasztikért, véleményünk szerint ez még azért kevés a maradásra bíráshoz. Főként, hogy a megszűnő kedvezmények miatt az OKÉ 1 bankszámla kivételével az átutalási költségek a legtöbb esetben emelkedni fognak.

http://bankmonitor.hu/cikk/axa-bankos-vagy-akkor-e...

Alapszámla

#778703 *Stiv*

Jön az olcsó alapszámla, jövőre itt az ingyenes is!


Egy most megjelent kormányrendelet értelmében nemcsak egy olcsóbb alapszámla lesz elérhető a fogyasztók számára, de előkészítés alatt áll annak ingyenes verziója is.

Szeptember 18-ától lép hatályba az a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, mely az alapszámla bevezetéséről rendelkezik. Ennek értelmében az alapszámla egy alapszolgáltatásokat biztosító, forintban nyitott és vezetett fizetési számla lesz, ami lehetővé teszi:

  • a készpénz be- és kifizetést,
  • az átutalások teljesítését és fogadását,
  • beszedési megbízás teljesítését,
  • kártyás és érintés nélküli fizetést.

Minderre azért is szükség van, mert a 2014/92/EU fizetési számla (PAD) irányelvet 2016. szeptember 18-ig kell ugyanis átültetni a magyar jogrendbe, ennek pedig része az alapszintű fizetési számla bevezetése. A cél ugyanis az, hogy mindenkinek legyen valamilyen bankkapcsolata.

Az alapszámlával kapcsolatban fontos feltétel, hogy

  • a fizetési műveletek száma nem korlátozható,
  • nem kapcsolódhat hozzá hitelkeret,
  • kizárólag egy tulajdonosa lehet,
  • a szerződést nem lehet más pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez kötni.

Mibe kerül?

Az alapszámla egyik fontos ismérve amellett, hogy a legszükségesebb alapszolgáltatásokat biztosítja, hogy a számlavezetésre vonatkozó díjat is a megjelent rendeletben rögzíti a kormány.

Ez alapján a számlavezetés díja nem haladhatja meg az esedékességet megelőző év utolsó napján érvényes havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát. Ez azt jelenti, hogy jelenleg legfeljebb 1575 forint lehet.

Ezen túlmenően azonban készpénz befizetés, kártyás fizetés, valamint számláról történő beszedés során külön díj vagy költség nem számítható fel.

Ki veheti igénybe?

Az alapszámla használatára alapvetően azok lesznek jogosultak, akiknek nincs más számlájuk és rendelkezési joguk sincs bankszámla felett. Persze, ha bizonyíthatóan elindította a korábbi számlájának felmondását, vagy a rendelkezési jog megszüntetése elkezdődött, akkor minden további nélkül élhet az alapszámlával.

A bank az alapszámla iránti kérelem benyújtását követően legfeljebb 10 napon belül köteles döntést hozni annak elfogadásáról vagy az elutasításról.

Jön az ingyenes verzió is!

Szintén a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mellyel az alapszámla ingyenes formájának bevezetéséhez szükséges feladatokat jelöli ki a kormány.

Ebből kiderül, hogy az emberi erőforrások, a nemzetgazdasági, az igazságügyi és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata lesz október 31-ig kidolgozni a szociálisan rászoruló személyek számára a díjmentes konstrukció kidolgozása. Így 2017. január 1-től lehetne bevezetni azt. Erről a Magyar Nemzeti Bankkal egyeztetve kell döntést hozni és a feltételeket meghatározni.

Egy év múlva, 2017. szeptemberi 30-ig pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek értékelnie kell majd a tapasztalatokat és ha szükséges jogszabálymódosításra kell javaslatot tennie.

http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Jon_az_o...


erste

#777709 *Stiv* Előzmény: #777705

A magyar állam és az EBRD is kifizette az Erstét

Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungaryt érintő részesedésvásárlási tranzakció, az NGM közleménye szerint a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat.

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. Az érintett felek 2016. június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/a_mag...

erste

#777705 *Stiv* Előzmény: #777443

Párszor lement a nap míg rájöttek,hogy jogtalanul terhelték meg az emelt díjjal a számlámat.Már vissza is utalták a reklamált összeget.Már melegítettem másik számlacsomagra.

Az erste group mai teljesítménye.

24,725 € +1,39% +0,34 €