Regisztráció Elfelejtett jelszó

Világválság

Paul Krugman: Fogalmam sincs

#828082 Koffein

A következő amerikai recesszió, illetve ezzel összefüggésben a világgazdaság lassulása nem fog akkorát szólni, mint a 2008-as válság, inkább olyasmire kell felkészülni, mint ami az 1990-es évek elején történt - írja Paul Krugman blogbejegyzésében. A Nobel-díjas közgazdász hozzáteszi, hogy a monetáris politika korlátozott mozgástere miatt az 1990-es visszaesésnél valamivel fájdalmasabb időszakra kell felkészülni, elhúzódó kilábalással. Azt nem tudja, hogy pontosan mikor jöhet a következő lejtmenet, azonban elmondása szerint "nagyon furcsa lenne, ha néhány éven belül nem következne be".


Már tíz éve annak, hogy a globális pénzügyi rendszert a történelem egyik legsúlyosabb válsága rázta meg. A világgazdaság a 2008-as események után recesszióba süllyedt, 2010 óta azonban folyamatosan bővül, ezzel párhuzamosan pedig az Egyesült Államok történetének egyik leghosszabb recesszió nélküli növekedési periódusát éli. Mivel a gazdaság ciklikus természetének szerves részét képezik a visszaesési periódusok, egyre több közgazdászt foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon mi válthatja ki a következő amerikai recessziót, amit az USA világgazdaságon belüli kulcsfontosságú szerepe miatt az egész világ megérez majd.

Paul Krugman szerint azért olvasni sokféle forgatókönyvet a következő recesszió lehetséges kiváltó okaival kapcsolatban, mert jelenleg nincs olyan kirívó válságkatalizátor, mint az 1990-es évek végén a dotcom-, a 2000-es években pedig az ingatlanpiaci lufi, illetve ezek kidurranása volt. Vannak ugyan potenciális gócpontok, amelyeket a professzor "közepes méretű lufiknak" nevez, mint például a magántőkealapok és a feltörekvő országok eladósodottsága, illetve a kereskedelmi háborús veszélyeket és egyéb kockázatokat figyelmen kívül hagyó részvényárazás, azonban nincs egy olyan kiemelkedően nagy gond, amit ki lehetne emelni ezek közül. Másképp fogalmazva: nincs nyilvánvaló forgatókönyve a következő válságnak, hogy pontosan mi idézheti elő.

Ehelyett arról van szó, hogy a felsorolt kisebb tényezők együttes hatása lesz majd az, ami végül padlóra küldi az amerikai gazdaságot. Krugman hasonlóságot vél felfedezni az 1990-es évek eleji helyzettel, hiszen akkor is több kisebb tényező eredőjeként sodródott recesszióba az Egyesült Államok.

Egyrészt ott volt az ingatlanpiacra jellemző fellendülési, majd kifulladási ciklus: nagyrészt a szektorhoz köthető túlzott eladósodás miatt megfeküdt az építőipar, 2 év alatt pedig közel 20%-kal esett vissza az ágazatban dolgozók száma.

A Nobel-díjas közgazdász elárulta, milyen lesz a következő válság

Másrészt az öbölháború miatt bekövetkezett drámai olajár-emelkedés, illetve ennek a fogyasztói bizalomra gyakorolt negatív hatása szintén fájt az amerikai gazdaságnak.

A Nobel-díjas közgazdász elárulta, milyen lesz a következő válság

Nem volt tehát egy általános válságforgatókönyv, azonban a fenti tényezők kombinációja elég volt a recesszióhoz. Ez a visszaesés azonban meglehetősen rövid és enyhe volt, legalábbis az 1979-1982-eshez, illetve a 2007-2009-eshez képest mindenképp.

A Nobel-díjas közgazdász elárulta, milyen lesz a következő válság

A kilábalás viszont így is lassú és nyögvenyelős volt, a munkanélküliségi ráta még a recesszió után bő másfél évig emelkedett.

A Nobel-díjas közgazdász elárulta, milyen lesz a következő válság


"Úgy vélem, a következő recesszió nem fog akkorát szólni, mint a 2008-as események, kiváltó okában inkább az 1990-es visszaeséshez fog hasonlítani, vagyis több tényező együttes hatása eredményezi majd." - véli a Nobel-díjas közgazdász.

Krugman szerint ilyen hosszú ideje tartó visszaesés nélküli, stabil növekedéssel jellemezhető időszakban a gazdasági szereplők a múlt kellemetlen tanulságait elfelejtve hajlamosak ugyanazokba a hibákba esni, mint a legutóbbi válság előtt, ami végül recesszióba torkollik. A professzor úgy véli, hogy az 1990-eshez hasonló, lassú kilábalásra kell felkészülni, egy fontos különbséggel: a következő recessziót súlyosbíthatja, hogy ezúttal a monetáris politika nem fog tudni olyan hatékonyan beavatkozni, mint a '90-es évek elején, jelenleg ugyanis sokkal kisebb mozgástér áll a döntéshozók rendelkezésére. Akkor mintegy 5 százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Fed, jelenleg viszont 2 százalékpontos mozgástér állna csupán rendelkezésére.

Mikor lesz a következő recesszió? Fogalmam sincs. Viszont nagyon furcsa lenne, ha néhány éven belül nem következne be. - zárja blogbejegyzését Krugman.

vagyon

#827803 Koffein

Most először fordult elő a történelemben olyan, hogy az amerikai háztartások nettó vagyona 100 ezermilliárd dollár fölé kúszott, egy új kutatás szerint pedig ez egy következő piaci összeomlás jele lehet - írja a Business Insider.

Az amerikai háztartások nettó vagyona most először lépte át a 100 ezermilliárd dolláros küszöböt, a háztartások jövedelme ugyanakkor csak most kezd visszakapaszkodni a 2007-es szinthez, a kettő közötti különbség, illetve az,hogy a vagyon ennyivel nagyobb mértékben nő, mint a jövedelem, az AJ Bell szakemberei szerint nem tartható fent sokáig.

Az pedig, hogy a nettó vagyon és a jövedelem között ilyen különbség alakult ki, a tanulmány készítői szerint annak tudható be, hogy az utóbbi években jelentős részvény- és ingatlanpiaci felfutás volt, a háztartási vagyon ilyen mértékű felfutása pedig egy következő piaci összeomlás jele lehet, mint ahogyan arra a múltban már volt párszor példa.

Mindemellett a tanulmány szerint a növekvő adósságállomány is aggodalomra adhat okot, ugyanis a globális adósságállomány most sokkal magasabb, mint az utóbbi két válság idején volt, ráadásul a GDP-hez viszonyított aránya is nagyobb.

A szakértők szerint a kockázatot, miszerint egyre nagyobb hitelfelvételi kedv és egyre magasabb háztartási vagyon, csak növelheti a Fed kamatemelési lépéssorozata, ugyanis ha az amerikai jegybank ezt túltolja, jelentős piaci korrekció jöhet.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/privat-bank...

zavargási hullámot hozhat a következő válság

#827219 Koffein

Hirtelen jött, nagy volumenű eladási hullámok, melyeket gyorsan reagáló gépek vezetnek, sosem látott jegybanki intézkedések és 50 éve nem látott társadalmi elégedetlenség jellemzi majd a következő nagy válságot - véli Marko Kolanovic, a JP Morgan kvantitavív kereskedéssel foglalkozó részlegének vezetője.

Ha a mostani bikapiac véget ér, a számítógépes kereskedés és a passzív befektetések miatt hatalmas mozgások következhetnek a piacokon - írja a szakember egy 168 oldalas tanulmányban, melyben mellette még 48 másik közgazdász is megszólal, melyet a CNBC szemlézett.

Kolanovic szavait már most is részben bizonyítják az eddig tapasztalható hirtelen összeomlások, úgynevezett "flash crashek," például amikor idén februárban 1600 pontot esett egy nap alatt a Dow Jones, vagy amikor 2015 augusztusában 1100 pontot zuhant.

Mivel ezek a flash crashek mind támogató gazdasági környezetben történtek, Kolanovic szerint sokkal durvább ilyen jellegű elmozdulásokra lehet majd számítani, ha a gazdaság egyszer recesszióba fordul. Másféle válságra számíthatunk már csak azért is, mert 2000 milliárd dollárnyi befektető mozdult át passzív alapokba aktív befektetésekből, ők gyakorlatilag nem fognak tudni rávásárolni, ha egyszer az indexek elkezdenek szakadni. Az eséseket az automata algoritmusok ráadásul fel fogják még gyorsítani, hiszen sokat ezek közül arra programoznak, hogy enyhébb eséseknél is eladjanak.

Kolanovic azt várja, hogy a következő válságot a részvénypiacok összeomlása okozza majd. Már el is nevezte a Nagy Likviditási Válságnak. Szerinte 40%-os esés után a Fed már akcióba lendülne azért, hogy megállítsa a zuhanást, olyan nem hagyományos eszközökkel is intervenciót hajthatnak végre, mint részvények közvetlen megvásárlása.

Közben a stratéga nyugtatja a befektetőket: 2019 második feléig vélhetően nem lesz ilyen összeomlás, viszont az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Fed lépései okozhatnak meglepetéseket.

Végül hozzáteszi: hasonló szociális krízis lehet úrrá az Egyesült Államokon, mint 50 évvel ezelőtt, amikor a hippimozgalmak és a polgárjogi mozgalmak uralták az utcákat. Szerinte a közösségi médiumok még tovább rontanak majd a helyzeten, melyek szerinte polarizálják a társadalmat.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/50-eve-nem-latot...

etf

#826625 Koffein

na most az etf-ek miatt lesz válság :)

A BNY Mellon pénzügyi szolgáltatójának kereskedési vezetője szerint az olyan passzív befektetések, mint a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) mára túlvetté váltak és könnyen lehet, hogy ezek a termékek hozzák el a következő nagyobb piaci összeomlást - számol be a hírről a CNBC.

Európában és az Egyesült Királyságban az elmúlt 2-3 évben jelentősen megnőtt a passzív befektetési stratégiák szerepe. Mindez persze rendben van, hiszen mindenki a könnyű és passzív stratégiákon keresztüli vagyonvédelmet szerette volna elérni, de mára elértünk ahhoz a ponthoz,ahol néhány ETF és tőzsdeindex túlvetté vált - mondja Michael Horan, a Pershing kereskedési vezetője.

https://www.portfolio.hu/befektetes/befektetesi-al...

vállalati hitelek

#820328 Koffein

Kiderült, honnan indul a következő válság

A következő válság idején nem a lakossági, hanem a vállalati hitelekhez köthető termékek lesznek azok, amelyek a leginkább bajba kerülhetnek - mondta Greg Lippmann, a LibreMax Capital LLC szakértője a Bloombergnek.

Lippman a Nagy Dobás (Big Short) című könyvből és filmből vált ismerté, ő volt az a Deutsche Banknál dolgozó kereskedő, aki a jelzálogpiac összeomlására játszó pozíciók felépítésében segédkezett, s nem mellesleg ezeken 1,5 milliárd dollárnyi nyereséget termelt a válság során bankjának.

Lippmann szerint amikor elérkezik majd a recesszió, akkor a vállalati hitelek és a részvények frontján okozza majd a legnagyobb problémákat. Ennek oka, hogy véleménye szerint a fogyasztói hitelekhez képest most a vállalati hitelek tűnnek túlfeszítettnek, a különböző cégek ugyanis túlságosan is mohón igyekeztek kihasználni az ultra alacsony kamatkörnyezetben rejlő lehetőségeket.

A szakember szerint az idei első negyedévben a piacokon tapasztalt volatilitás egy nagyobb mozgás előszele lehet. Ennek a mozgásnak az epicentrumában a vállalatok lesznek, amelynek eladósodottsága jelenleg már jóval magasabb, mint a válság előtti időszakban volt - tette hozzá a guru.

A következő recesszió ugyan még nem kezdődött el, azonban Lippmann szerint már feltűnt a láthatáron. Szerinte az előttünk álló visszaesés nem lesz ugyanakkor olyan mértékű, mint a 2008-2009-ben tapasztalt, azonban jóval hosszabb ideig fog tartani.

A vállalatok mérlegével kapcsolatos aggodalmakat jól mutatja, hogy a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérésében 2010 óta nem látott magasságba ugrott azok aránya, akik szerint a vállalatoknak beruházások helyett hitelállományuk csökkentésére kellene fordítaniuk szabad pénzeszközeiket.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/kiderult_honnan...

Lassan jön a következő

#797215 Koffein

Egyre többen várják, de nem akar jönni ...


Bernard Arnault az LVMH vezérigazgatója azt mondja:

"Nem hiszem, hogy el fogunk tudni kerülni egy globális válságot, amikor ennyire alacsonyak a kamatok, amikor ilyen mennyiségű pénz áramlik a világban, amikor ennyire magasak a részvényárak; szerintem egy buborék fújódik, ami egyszercsak kipukkan.

...

Közel tíz éve nem volt nagy válság, pedig amióta az üzleti életben dolgozom, azóta kevesebb, mint tíz évente volt egy válság, vagyis most nem árt az óvatosság."

http://www.portfolio.hu/vallalatok/ijeszto_a_vilag...

http://www.cnbc.com/2017/06/15/be-careful-a-global...

Re: érdekesség

#775342 TrendMan Előzmény: #775232

Ezen egyébként sokat gondolkoztam.

1929-33-ban azért kezelték félre a válságot, mert nem teremtettek elég likviditást, kiszáradtak a piacok.

Most pont az ellenkezőjét próbálják csinálni:

Pénzt nyomtatnak.

Ez mennyi intelligenciára vall?

Pont az ellenkezőjét csinálni?

Re: érdekesség

#775232 Racional Előzmény: #775227

'29? már csak történelem! Ma már egészen másról van szó! Most a válság az üzlet.