Regisztráció Elfelejtett jelszó

OLAJ(WTI,BRENT,CERTI)

olaj kereskedelem

#793272 joepappa Előzmény: #793269

SGY azon még nyertem is :) mondjuk utána nem követtem. nyerő volt még az AREX; OAS; EPE ezeket még követem. Öszeségében egy ezrest buktam, a legfájóbb a HERO volt fúrós cég mint a SDRL, most számolják fel. :)

olaj kereskedelem

#793266 joepappa Előzmény: #793264

az én rizikós vételeim fele csődbe ment, van ami visszatért és századát éri a feltőkésítés után mint amennyiért (általában kp/rv alatt) vettem három ilyet tartok mert nincs értelme eladni annyira keveset ér be kellene fejeznem az olajos blogomat a konklózióval mert az is van ám. :)

olaj kereskedelem

#793264 Kissherceg Előzmény: #793263

nekem is ez a vélemény, hogy amcsit kell venni, egyre gondolunk. Azonba ezek mindent túlélnek, nincs még mindig annyira csődhullám...

olaj kereskedelem

#793263 joepappa Előzmény: #793256

na ez érdekes, de nekem más gondolatom támadt a leírtak alapján, ha az a szállítási útvonal mondjuk bedugul akkor az araboknál 15milló liter marad a kikötőkben naponta amit valahova tenni kell, mégnagyobb túlkínálat. a távolkeleten pánik rettegés zuhanó tőzsdék, míg meg nem érkeznek az első amerikai tankerek a friss finom palaolajkával onnan stabilizálódhat az ár. tehát amerkai kitermelőket kell venni a dugulásos események után,(mondjuk szerintem ilyen a büdös életben nem lesz) könyv szerinti érték alatt, mégjobb ha kp/rv alatt. vagy már olyan vagyok mint a Móricka csak nekem az amerikai kitermelő cégek megvétele jut eszembe mindenről. :) vélemény?

ezt velem is eljátszotta…

#790607 matgab Előzmény: #790599

ezt velem is eljátszotta, csak én még 1,7-nél adtam el a -25%-os nap után, de utána még felment 2 fölé is...

Persze, mert eladtam 1.0…

#790599 Janicroft Előzmény: #790572

Persze, mert eladtam 1.05-ön. Miután majdnem az összes beletett tőkémet elbuktam, persze hogy emelkedett 20%-ot...

hát ez már inkább csak v…

#790584 matgab Előzmény: #790572

hát ez már inkább csak végrángás...

Mondjuk lehet egy jelképes pakkot érdemes lenne belevenni, de jobb elengedni inkább. Majd veszünk, ha már nem lesz csődhelyzet...

gondolkodtam tegnap-tegn…

#790511 matgab Előzmény: #790483

gondolkodtam tegnap-tegna előtt, hogy bővíteni kellene ezt a mini olaj shortomat, ami van, mert úgyis esni fog minden. De aztán nem tettem...

Az olaj most úgy nekikez…

#790483 Fornit

Az olaj most úgy nekikezdett esni mintha Matgab vett volna, vagy legalább lezárt volna egy shortot.


Óriási hullámokat vetett…

#789442 TrendMan

Óriási hullámokat vetett a Shell szokatlan lépése

A Royal Dutch Shell szokatlan olajpiaci aktivitása okozhatta a Brent nyersolaj árfolyamának rendkívüli elmozdulásait 2016-ban. Az angol-holland óriás tavaly áprilisban legkevesebb 16 tankernyi nyersolajat vásárolt, ami az adott típusból akkor elérhető mennyiség közel 70 százalékát tette ki - derítette ki a Bloomberg. A fizikai olajkereskedés az árak emelkedésétől és esésétől függetlenül is képes pénzt termelni az iparági vállalatoknak, ugyanakkor a társaság stratégiáját jól ismerő források szerint lehetséges, hogy a Shell ezzel ázsiai ügyfeleinek és finomítóinak nyersolajjal való ellátását kívánta biztosítani.

Rendkívüli ármozgások

Rendkívüli mozgásokat lehetett megfigyelni az egyik, ha nem a legfontosabb nyersolaj fajta, a Brent árfolyamában 2016 tavaszán. Miközben a globális olajkereslet minden fundamentális jel szerint továbbra is gyengélkedett, az északi-tengeri Brent olajfajta árfolyama váratlanul megugrott. A fejlemény egyértelműen arra utalt, hogy a piac valamelyik nagy játékosa óriási mennyiséget vásárolt, ami az adott körülmények között nem kis megdöbbenést (és érzékeny veszteségeket) okozott a tréderek körében. Ráadásul nem ez volt az egyetlen bizarr ármozgás a Brent piacán 2016-ban, amelynek az ára alapvetően meghatározza gyakorlatilag minden kőolaj alapú termék árát, a műanyag kiskanalaktól a kerozinig.

A vásárló pedig minden ilyen alkalommal a Royal Dutch Shell volt - állítja most a Bloomberg iparági vezetőkre és saját adatgyűjtésére hivatkozva. A névtelenségüket kérő piaci szereplők szerint 2016-ban a társaság olyan mértékben dominálta a Brent kereskedelmét, hogy a globális kínálat és kereslet által sugallt iránnyal szemben is képes volt mozgatni a piacot. A társaságról kevésbé köztudott, de a Shell a kitermelés és finomítás területei mellett a világ legnagyobb olajkereskedője is egyben, az általa kezelt kontraktusok pedig messze meghaladják alaptevékenysége szükségleteit. A vállalat világszerte napi több mint 12 millió hordó fizikai nyersolajjal és finomított termékkel kereskedik - ami több mint 10 százaléka a világ olajfogyasztásának - , és ennek többszörösét realizálja származtatott ügyletek formájában.

A piaci szereplők hangsúlyozzák: a társaság nem tett semmi illegálisat, a hallgatólagos szabályokat azonban többek álláspontja szerint megszegte. A Shell szerint a vetélytársaknak nincs alapjuk arra, hogy piaci stratégiáját kifogásolják, hiszen világos szabályok tiltják az olyan fizikai árupiacok manipulációját mint a Brent, a társaság pedig mindennek megfelelt.

5 helyett 170 cent

Jóllehet a 2004-es napi közel 6 millió hordós globális kitermelés napjainkra 2,8 millió hordóra esett, a Brent továbbra is a világ legfontosabb ipari referencia terméke. A benchmark tulajdonképpen négyféle nyersolaj mixe - maga a Brent, a Forties, az Oseberg és az Ekofisk alkotja, ezek keződbetűiből ered a BFOE rövidítés. A négy közül a Forties a legjelentősebb, ennek kitermelt mennyisége a legnagyobb. A Bloomberg adatai alapján tavaly a Shell jelentős pozíciókat épített Forties nyersolajból, az elérhető mennyiségek jelentős részeit felhalmozva, saját termeléséből és külső forrásokra támaszkodva egyaránt. Az angol-holland óriás áprilisban volt a legaktívabb e téren, amikor is legkevesebb 16 tankernyi - mindegyikük hozzávetőleg 600 ezer hordós kapacitással - Forties nyersolajat biztosított saját maga számára, ami a teljes elérhető mennyiség közel 70 százalékát tette ki.

Mindez természetesen alapjaiban befolyásolta a BFOE kosár napi jegyzésárait és kontraktusait. Amint a Shell bevásárolt, a riválisok igyekeztek biztosítani saját pozícióikat. Így fordulhatott elő, hogy a vérszegény kereslet ellenére a Brent árfolyama úgy emelkedett 2016 áprilisában, mintha hiány lett volna a piacon. Az időszak során, mindössze négy hét alatt a leggyakrabban kereskedett júniusi és júliusi kontraktusok közötti különbség mínusz 70 cent és plusz 99 cent között szóródott. A mintegy 170 centes hordónkénti kilengés sokkolóan hatott egy olyan piacon, ahol a fluktuáció mértéke rendszerint 5 és 10 cent között alakul. Míg tehát a Brent piaca kínálati hiányt jelzett, addig egyéb nemzetközi benchmarkokat, így a WTI és a Dubai árfolyamát mindez érintetlenül hagyta, azok továbbra is piaci túltelítettséget jeleztek. Amint a júniusi kontraktus kifutott, a piac visszatért a rendes kerékvágásba. A vállalat 2016-ban az áprilisi mellett még legalább két alkalommal épített Forties-pozíciókat, amelyek azonban jóval kisebb piaci hatással jártak annál.

Óriási hullámokat vetett a Shell szokatlan lépése

Egyfajta védelem

A fizikai olajkereskedés az olaj árának emelkedésétől és esésétől függetlenül képes pénzt termelni az iparági vállalatoknak. Az olyan óriások, mint a BP, a Total és a Shell számára a fizikai olajkeresedés így egyfajta védelmet biztosított az elmúlt két évben, amikor is a nyersolajárak az elmúlt 12 év legalacsonyabb szintjére süllyedtek. Ami a Shellt illeti, vélemények szerint a a cég korábban jóval visszafogottabb kereskedési stratégiát folytatott, amelyre nem volt jellemző hatalmas pozíciók kiépítése. A társaság stratégiáját jól ismerő források szerint lehetséges, hogy a vállalat ezzel csupán ázsiai ügyfeleinek és finomítóinak nyersolajjal való ellátását kívánta biztosítani. A Bloomberg adatai szerint 2016-ban a Shell több mint 35 millió hordó északi-tengeri olajat értékesített Ázsiában, a 2015-ös 6 millió hordót követően.

A történet ugyanakkor a Brent benchmarkkal kapcsolatos aggályokra is reflektál. Az északi-tengeri kitermelés folyamatos csökkenésének hatására az iparágban már felvetült az ötlet, hogy a négy jelenlegi nyersolaj összetevőt újabb komponenssel egészítsék ki, akár Afrikából is.

Csodálkozom,hogy az crud…

#784289 Kiss Zoltán

Csodálkozom,hogy az crude oil ilyen jól bírja,hiszen a 16.30-as adatok szerint az USA készletek majdnem a 3 szorosa a vártnak!

General Electric és a Baker Hughes összeadják amilyük van

#783192 Koffein

Igaznak bizonyult a Wall Street Journal értesülése, és tényleg egyesíti gáz- és olajipari eszközeit a General Electric és a Baker Hughes. A két cég arra számít, hogy a következő években tovább emelkedik az olaj ára, és ezért kell már most megkötni a dealt.

A GE és a Baker Hughes egyesíti olaj- és gázipari eszközeit, az így létrejövő cég összesen 32 milliárd dolláros árbevétellel a világ második legnagyobb olajszerviz cége lesz. A közös vállalatban a GE-nek 62,5 százalékos részesedése lesz, a tranzakciót jövő év közepén zárhatják le, az új cég részvényeit a New Yorki tőzsdére vezetik be.

A tranzakció mögötti érvek:

  • Az elmúlt években látottnál jóval alacsonyabb olajárak mellett megnőtt a mérethatékonyság szerepe az olajiparban
  • A két vállalat eszközei jól kiegészítik egymást: a GE az olajkitermelésben használt eszközök gyártásában erős, a Baker Hughes főként a rétegrepesztéses eljárással történő kitermelésben rendelkezik nagy tapasztalattal
  • Mivel a két vállalat tevékenysége komplementer, nagy valószínűséggel versenyhivatali beleegyezést is kapnak (nem úgy, mint a Halliburton, amely tavaly akarta megvenni a Bakert)
  • 2020-ra éves szinten 1,6 milliárd dollárnyi költségmegtakarítást remélnek a dealtől
  • A tranzakció után az új vállalat piaci részesedése már magasabb lesz, mint a Baker Hughes nagy riválisáé, a Halliburtoné, és megközelíti a másik nagy rivális, a Schlumberger piaci részesedését
  • A GE azzal számol, hogy hamarosan 60 dollár közelébe emelkedik az olajár, ezzel kalkuláltak, amikor meghatározták a tranzakció paramétereit

http://www.portfolio.hu/vallalatok/hatalmas_fogada...