Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mtelekom részvény

erste célár csökkentés: 390 ft

#828482 Koffein

Ma reggeli távközlési szektor elemzésünkben csökkentettük a Magyar Telekomra vonatkozó célárunkat. A korrabi 450 forintról 390 forintra vittük le a 12 hónapos célárfolyamot, és megtartottuk a csökkentési ajánlásunkat. Miközben a cég idei teljesítménye jól alakul, addig a kilátások igencsak borúsak. Növekvő árversenyre számítunk azáltal, hogy a Liberty Global és Vodafone együttműködés plusz a Digi-Invitel integráció két teljes skálás versenytársat is hoz a piacra rövid időn belül. Az utóbbi például a jövő év második negyedévében léphet a piacra a mobilszolgáltatással, amelyben a jövőre várható 5G tender is segítségére lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg nagy lesz a verseny a frekvenciákért. Különben szinte az összes régiós távközlési cégnél beépítettük ezeknek a tendereknek a hatását a modelljeinkbe, így a Magyar Telekomnál is, amely 180 milliárd forint fölé emelte a beruházási szükségletet 2019-ben. Ugyanakkor megtartottuk 25 forintos osztalék előrejelzésünket az elkövetkező évekre

https://m.portfolio.hu/v…

#828450 Boby.

https://m.portfolio.hu/vallalatok/jonnek-az-uj-mob...

Az mtelekommal kapcsolatos félelmek közül az egyik,az 5g tenderre költendő összeg nagysága.Ebből a szempontból nézve,ez nem egy jó hír.

"az olasz állam legalább 2,5 milliárd euró bevételre számított. Végül nagy versenyben úgy feltornászták az árakat a licitáló távközlési cégek, hogy a frekvenciákért összesen 6,5 milliárd eurót kínáltak."

Digi, Voda, Upc, hozamem…

#828220 Boby. Előzmény: #828204

Digi, Voda, Upc, hozamemelkedés, stb.,közel két év alatt,lassan már minden rossz beárazódott.Időben nem tudom mennyi lehet még hátra az esésből, de szerintem térben már nem sok.Egy nagyobb tisztítótűzre várok még, aztán a mostani elképzelésem szerint újra venni fogom.

A DIGI a tegnapi tájékoz…

#828204 Koffein

A DIGI a tegnapi tájékoztatóján elmondta, hogy eddig 1300 bázisállomást épített ki Magyarországon, és ezt 2019 második negyedévére 2000 darabra növeli. A mobil szolgáltatást is ennek megfelelően 2019 második negyedévében tervezi elindítani. Mivel csak kis sávszélességgel rendelkezik, ezért a jövő évi 700 Mhz-es 5G tenderen valószínűleg erőteljesebben fog fellépni frekvenciaszerzési célból, ami a Magyar Telekomnak nem jó. Így talán nem is meglepő, hogy a telekommunikációs részvény árfolyama negatívan reagált a hírre.

most már biztos, hogy zá…

#825872 Koffein Előzmény: #825829

most már biztos, hogy zárás után :)

mindig megmosolyogtat a pf :D

9:31 Tovább emelkedik a Magyar Telekom

10:38 Kifulladt a Magyar Telekom


mikor jelent? nyitás elő…

#825829 Koffein

mikor jelent? nyitás előtt, vagy zárás után?

Concorde vélemény

#825578 Fornit Előzmény: #825568

ha azok bezuhannak, az szívás lesz mindenkinek. A legnagyobb ráadásul nem is a faang tulajoknak, mert ezek mindent lerántanak, még jobban, mint a saját esésük.

Concorde vélemény

#825568 Koffein Előzmény: #825489

Az osztalékot nem számolják, csak az árfolyamot vizsgálják. Amúgy ki az aki 2000-3000től végignézte a telkó szakadását és még tartja? Ha pl 97-98környékén vett valaki és még tartja, akkoriban kb 500-600környékén mozgott, a kifizetett osztalék összesen megközelítőleg 800 ft volt, tehát nem lehet kijelenteni, hogy veszteséges volt az elmúlt 20év. Persze, ha csak az árfolyamot nézzük veszteséggel lehetne most kiszállni. De az eredményt ellensúlyozza a kapott osztalék.

Miközben a faang még osztalékot se ad, az almán kívül... szóval nagyobb szívás lesz, ha annyira bezuhan, mint a telkó cégek... :)

Concorde vélemény

#825489 Kissherceg Előzmény: #825427


A technológia fejlődésére vonatkozó, a 2000-es évek elején születtet jóslatok többsége megvalósult – ezt bátran kijelenthetjük, ha visszatekintünk a bő 15 évvel ezelőtti várakozásokra. Elterjedt az internetes vásárlás, a videótelefonálás, teljesen átalakult a hirdetési piac. De a végtelenségig sorolhatnák, milyen mértékben és milyen gyorsan változtatta meg a technológiai fejlődés az életünket, kevesebb, mint két évtized alatt.

A fejlődés és siker azonban érdekes módon nem minden cég és szektor számára hozott olyan eredményeket, amiket a 90-es évek végén vártak tőlük a részvényesek. Nyilvánvaló, hogy a technológiai forradalom elengedhetetlen eleme az internet elterjedése volt, ezen belül is az infrastruktúra brutális javulása a sebesség és az elérhetőség tekintetében. Ez igaz mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli internetelérések tekintetében.

AZ EGYSZERŰ BEFEKTETŐ JOGGAL GONDOLHATTA 20 ÉVVEL EZELŐTT, HOGY AZ INTERNET INFRASTRUKTÚRÁJÁT KIÉPÍTŐ CÉGEK ÓRIÁSI PÉNZEKET FOGNAK KERESNI AZZAL, HOGY OTTHONT ADNAK EGY ÚJ IPARÁG SZÁMÁRA. NOS, AKI EZT GONDOLTA TÉVEDETT.

Az információs szupersztráda elterjedésén és a rá épülő szolgáltatásokon sokan kerestek sok pénzt, de a telekomcégek nem tartoztak közéjük. Annak ellenére sem, hogy nélkülük ez a dolog egyáltalán nem működne.

A VILÁG LEGNAGYOBB TELEKOMMUNIKÁCIÓS CÉGEI ÖSSZESEN NEM ÉRNEK ANNYIT, MINT AZ INTERNET SEGÍTSÉGÉVEL NAGYRA NÖVŐ ÖT AMERIKAI NAGYVÁLLALAT, A HÍRES FAANG RÖVIDÍTÉSSEL ILLETETT CSOPORT TAGJAI.

A Facebook, az Apple az Amazon, a Netflix és a Google piaci értéke összesen mintegy 3300 milliárd dollár, azaz közel a magyar GDP huszonötszöröse.

Ehhez képest a világ 19 legnagyobb telekomvállalatának – köztük a három legnagyobb amerikai telekomcégé és például a Deutsche Telekom vagy Orange piaci értéke – összesen is csak alulról súrolja az 1000 milliárd dollárt. Az összes telekomvállalatot nem szedtük össze, nem is mindegyik forog tőzsdén, de vélhetően a világ összes telekommunikációs infrastruktúrájának értéke együtt sem éri el a fent említett öt vállalat piaci értékét.

A dolog azért is rendkívül érdekes, mert a FAANG-ek gyakorlatilag a töredékét érnék mai áruknak gyors internet elérés nélkül. Gondoljunk csak bele: adnánk-e egy okostelefonért több százezer forintot, ha csak telefonálni lehetne vele, mert nem lenne gyors mobilinternet elérés országszerte? Érne-e vajon a Netflix közel 150 milliárd dollárt, ha csak dvd-kölcsönzőként működne, ahogy kezdte? Hogyan vásárolnánk az Amazonon internet nélkül? Vajon a Google szaknévsorként és telefonos tudakozóként érne-e 850 milliárd dollárt? Nyilván nem, de az élet sem igazságos a telekom cégekkel.

Nagyot estek a részvényárfolyamok

A mostani piaci értéken túl az elmúlt 20 év sem volt vidám telekomrészvény tulajdonosként. Az ezredfordulón még 103 eurót ért egy Deutsche Telekom részvény, ma 14 euróért lehet venni. Nem jártak jól azok sem, akik például 2-3 ezer forint között Magyar Telekom részvényt vettek, ugyanis jelenleg 400 forintért kaphatóak a papírok.

HA AZ OKOKAT KELLENE SOROLNOM, AKKOR ELSŐSORBAN AZ AVULÁST ÉS A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VÁLTOZÁSÁT EMELNÉM KI.

A szabályozási környezet változása versenyhelyzetet teremtett a szolgáltatók között, miközben a mobilinfrastruktúra esetén eleve több szereplő indult, és az államok is tartották a markuk, vaskos összegeket elkérve a nélkülözhetetlen frekvenciákért.

A gyors fejlődés a legtöbb telekom cég esetében azt is jelentette, hogy a korábbi rézdrótos hálózat elavulttá vált, és csak korlátozottan volt alkalmas az új igények kiszolgálására. De az új mobilhálózatok is sokkal gyorsabban avultak el a vártnál. Az okostelefonok megjelenése miatt a sebességre vonatkozó elvárások villámgyorsan emelkedtek, a 3G technológia alig néhány évig volt képes ezt kiszolgálni.

HA EGY HATALMAS KÖLTSÉGGEL BÍRÓ FEJLESZTÉST A TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉS GYORSASÁGA NÉHÁNY ÉV ALATT KINYÍR, AKKOR NYILVÁN NEM TUD MEGTÉRÜLNI.

A helyzet a jövőben annyiban változhat a telekom iparág tekintetében, hogy az avulás üteme láthatóan lassul. Ez látható például azon is, hogy a legújabb okostelefonok már nem támasztanak új igényeket a hálózatüzemeltetők szempontjából. A vezetékes infrastruktúra is hozzánőtt az igényekhez, így bár itt is zajlanak fejlesztések, azok üteme vélhetően lassul a jövőben.

ÍGY BÁR KORAI LENNE AZT MONDANI, HOGY A JÖVŐ A TELEKOM CÉGEK RÉSZVÉNYESEIÉ LESZ, AZT KIJELENTHETJÜK, HOGY AZOK A TÉNYEZŐK, AMELYEK ROMBOLTÁK A RÉSZVÉNYESI ÉRTÉKET AZ ELMÚLT 20 ÉVBEN – NEVEZETESEN AZ AVULÁS ÉS A VERSENY FOKOZÓDÁSA – MÁR KISEBB SZEREPET JÁTSZANAK MAJD A JÖVŐBEN.

Mindig nyerő a technológiába fektetni?

Mint látható, a válasz nem. Az ezredforduló környékén a túlzott várakozások emelték magasba a telekomcégek részvényárfolyamait. Ezek a várakozások a technológiai fejlődés szempontjából helyesek voltak, de a cégek szempontjából nem, mert nem tudtak pénzt keresni, pontosabban nem tudtak annyi pénzt keresni rajta, mint amennyit a befektetők vártak.

A helyzet ma annyiban hasonló, hogy a FAANG cégek esetén is jelentős várakozások épültek be a részvényárfolyamokba, a kérdés az az, hogy ezek a várakozások vajon úgy valósulnak-e meg, hogy a fent említett cégek tudnak annyit keresni azokon a technológiákon amiket jelenleg fejlesztenek, mint amennyit a befektetők várnak tőlük.

Telenor lezárult

#825427 Kissherceg

A PPF Csoport lezárta a Telenor közép-kelet-európai (magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai) távközlési leányvállalatainak felvásárlását.A PPF Csoport megszerezte az ügylethez szükséges összes jóváhagyást az illetékeshatóságoktól, ésaz összes egyéb szükséges engedélyeztetési folyamatislezajlott. Ennek eredményeként a mai naptól a PPF Csoport teljes irányítást gyakorol a Telenor leányvállalatai felett a fentemlített országokban. A leányvállalatok teljes felvásárlási ára 2,8 milliárd euró volt (a vállalatok cégértékealapján). A tranzakciót a PPF Csoport egy szindikált hitelből finanszírozta. A mostani felvásárlás 2011 ótaa legnagyobb akvizíció a közép-kelet-európai régióban.

A Telenor Skandináviában, Kelet-Közép-Európában és Ázsiában a telekommunikációs és mobilszolgáltatások egyik vezető szállítója, éves forgalma 125 milliárd norvég korona (2017-es adat) (13milliárd euró), ügyfeleinek száma 178 millió. A vállalat 25 éve aktív Közép-és Kelet-Európában. A Telenor 1994-ben lépett be a magyar piacrahelyi szolgáltatóként,Pannon néven.1996-ban kiterjesztette tevékenységét Montenegróra, 2006 óta pedig Szerbiában is jelen van, miutánmegvásárolta a Mobi 063szolgáltatót.2013-ban,a Globulcégmegszerzésével a Telenor belépett a bolgár piacrais. 2017 végén a Telenor több mint 9 millió ügyfelet szolgált kia négy közép-kelet-európai országban, és közel 3500 alkalmazottat foglalkoztatotta régióban.

A PPF Csoport a banki és pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a biotechnológia, a biztosítás, az ingatlan és a mezőgazdaságterületén végez befektetői tevékenységet. A PPF több országban is jelen van Európától Oroszországig, valamint az Egyesült Államokban és Ázsiában isvannak érdekeltségei. A PPF Csoport 38 milliárd eurót meghaladó vagyoni érték felett gazdálkodik (2017.december 31-i adatok alapján).

Lehet, hogy ha tudnánk, …

#823445 TrendMan Előzmény: #823430

Lehet, hogy ha tudnánk, hogy hány százalékkal lesz kedvezőbb az adózás, akkor megtudnánk 'jósolni', hogy mekkora esés várható?

:-)

A dolgozók pénzt kapnak.…

#823430 Boby. Előzmény: #823429

A dolgozók pénzt kapnak.A telekom részvényeket vásárol a tőzsdén, azokat átadja az mrp szervezet részére.A kifizetés előtt meg az mrp szervezet tőzsdén kívüli ügyletben,eladja a telekomnak a részvényeket.Tudtommal,így kedvezőbb adózással tudja honorálni a dolgozókat.