Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

a tervgazdaság ma

#814109 TrendMan

Egyre biztosabb, hogy Kína csal a GDP-adatokkal

Az elemzők mindig tűpontosan eltalálják a kínai GDP-növekedést, ez azonban a legkevésbé sem annak köszönhető, hogy ennyire jól ismernék a gazdaságot.


Nincs még egy gazdaság a világon, amelynek a teljesítményét annyira pontosan látnák előre az elemzők, mint a kínai. A Bloomberg összesítése szerint az elmúlt négy évben a szakértők ugyanis vagy telibe találták a GDP-növekedés ütemét, vagy legfeljebb 0,1%-pontot tévedtek.Mondjuk igazán nehéz dolguk nem volt a kínai gazdasággal foglalkozó közgazdászoknak, hiszen a hivatalos kínai GDP-adat számos esetben hajszálpontosan megegyezik az előző negyedévivel, vagy legfeljebb 0,1-0,2%-ponttal tér el attól. Ilyen stabil teljesítményt azonban még központi tervezés mellett sem lehet könnyű elérni, a gazdaság ciklikus ingadozása miatt ettől sokkal nagyobb eltéréseket kellene mutatniuk a számoknak. Éppen ezért sokan azt gondolják, hogy Kína manipulálja a GDP-adatokat.A tartományok már többször lebuktak, hogy nem valódi adatokat szolgáltatnak a gazdaság teljesítményéről, most azonban a Bloomberg összeállításából még egyértelműbbnek, hogy a kínai GDP "erősen simított". A gazdasági teljesítmény különböző indikátorai alapján ugyanis nagyon valószínűnek látszik, hogy a kínai GDP az elmúlt öt évben nagyrészt elmaradt a hivatalos adatoktól, 2015 és 2016 között pedig az sem kizárt, hogy a 6,8-7% közötti negyedévek helyett mindössze 5% alatti növekedések lehettek valójában.Az energiafelhasználási adatok alapján 2011 és 2015 között évente 1,2-3,1%-pont közötti különbség lehet a hivatalos adatok és a valós GDP-növekedés között. A több módszerrel becsült GDP-növekedés alapján Kína mostanra túl lehet a durva lassulás időszakán, és a gazdaság ismét a hivatalos adatok által mutatott 7%-hoz közeli növekedést érhet el.

Kultúrharc élőben - így győzött a szólásszabadság a neomarxisták felett

#813571 prospero

http://mandiner.hu/cikk/20180121_filemon_norbert_i...

https://444.hu/2018/01/21/csak-egy-beszelgetes-egy...

„Miért erősebb az ön szólásszabadsághoz való joga egy transgender személy jogánál arra, hogy ne sérthessék meg?”

Ahhoz, hogy helyesen gondolkodjunk, meg kell kockáztatnunk a kellemetlen kérdéseket. Nézze meg a köztünk zajló beszélgetést, Ön biztosan azt kockáztatja, hogy megsértsen engem, azért, mert az igazságot keresi. Önnek miért van erre joga? Ez elég kellemetlen, de azt teszi, amit tennie kell. Csípkelődik egy kicsit, azért, hogy megértse mi a fene történik itt. De egészen biztosan azt kockáztatja, hogy megsért engem, miközben a szólásszabadságát gyakorolja. És ez rendben van”.

Utóélet:

Nem érzem, hogy nyertem volna: az lett volna a győzelem, ha tudtunk volna beszélni azokról a dolgokról, amik emögött az egész vita mögött vannak.”

A Világbank manipulálta …

#813567 prospero

A Világbank manipulálta a versenyképességi rangsorokat:


http://makronom.mandiner.hu/cikk/20180115_a_vilagb...

A Világbank évente rangsorolja a világ országait az üzleti környezet minősége alapján. Paul Romer, a szervezet vezető közgazdásza azonban a Wall Street Journalnak adott interjúban bevallotta: éveken át politikai nyomásgyakorlásra használhatták az elismert versenyképességi rangsort. Újraszámolják az elmúlt négy év eredményeit.re

#813306 Spade Előzmény: #813302

iiiigen, ugyanakkor 48 egyenes következménye lett trianon, a habsburgok akkor lázították fel a magyarok ellen erdélyben a románokat, a horvátokat (jelasics) velük együtt a szerbeket és plánszlávizmus miatt a szlovákokat, és persze az olaszok és a poroszok elleni vesztes háború miatt úgyis lett volna valamilyen kiegyezés És az is érdekes h a kiegyezés kori hatalmas gazdasági fejlődésben gyakorlatilag az életszinvonal nem nőtt kevesen gazdagodtak a zemberek éheztek ezért írta József Attilla h kitántorgott amerikába másfél millió emberünk.


Gandhi meg pont h nem lázadt nem forradalmárkodott nem is volt igazán véráldozat, pont arra példa amit is mondott h nem kell forradalom meg felkelés. Persze 5-600 milla embernek ma 1.5 milliárdnak könnyű

re

#813302 TrendMan Előzmény: #813300

Talán ez igaz. Ugyanakkor a lázadás nem értelmetlen.

pl. a 48-as szabadságharc nélkül nem lett volna kiegyezés.

Vagy talán Gandhi 'lázadása' nélkül nem lenne független India.

Mindenesetre egy jó kis lázadás elindít egy mélyreható változást a lázadás tárgyát körülvevő közgondolkodásban.

Igen, ez így van, egyeté…

#813301 TrendMan Előzmény: #813271

Igen, ez így van, egyetértek.

Viszont a 'freeze', mint túlélési stratégia már az állatvilágban is létezik, szerintem nem újdonság.

re

#813300 Spade Előzmény: #813268

ezek akkora hülyeségek! miért kellene feltétlenül fellázadni ?? az ember evolúciós fitness függvényét nem a lázadás maximalizálja hanem a túlélés, ezért élt túl több kataklizmát pedig többször is volt h csak kb tucatnyi egyed maradt életben az egész földön. Ha pedig van isten miért kellene fellázadni ? a halál utáni igazságszolgáltatás kompenzál majd mindent. Mellesleg matgabnak igaza van egy sikeres forradalomhoz/lázadáshoz csak 3 dolog kell pénz, pénz valamint pénz, így volt ez Rákóczi esetében( nap király), kossuth esetében (malteros), kun béla esetén (malteros), 56 esetében (amcsik) és még így se sikerültek. Alapvetően volt igaza Szechenyinek az esetek 99%-ban egy lázadás eleve halálra van itélve

"Vajon miért nincs még m…

#813284 tozsdenyul Előzmény: #813281

"Vajon miért nincs még mindig önálló Kurdisztán?"

Mert semelyik hatalomnak nincs érdekében, ennek ellenére 30 éve folyamatosan lázadnak és küzdenek...és nem mennek haza, azért mert be kell vásárolni.

Szvsz amúgy a törököket villámgyorsan ki kell rakni a Nato-ból (már régóta esedékes) és mindjárt lehet a demokratikus kurdisztán létrehozásán munkálkodni.

A status quo úgyis végetéröben van a térségben.

és mi ellen lázadjanak? …

#813281 matgab Előzmény: #813261

és mi ellen lázadjanak?

Az adósságuk ellen? Vagy mi ellen? Nincs pénz, nincs áru, nem szállít nekik senki.

Amúgy a miért nem lázadnak fel kérdésre az a helyes, hogy mert semelyik hatalomnak nem áll érdekében.

A lázadáshoz igen sok előkészítés kell, fegyvert kell szerezni, szervezőket pénzelni.

Mert olyan van, hogy egy fegyvertelen tömeg hirtelen elkezd demonstrálni... És mi történik? Az amit Gyurcsány is mondott: majd hazamennek, mert másnap dolgozni kell menni, mert el kell menni bevásárolni stb.stb.

Az 56-os magyar forradalom is több nagyhatalom érdekében állt.

Először is az angolok franciák szerették volna ha nem Szuezre figyel a világ, mert ott azért elég csúnyán viselkedtek. Az USA-nak is érdeke volt, hogy a SZU-nak ne legyen ideje/ereje az arabokkal cimbizni. És végül még maga a SZU is érdekelt volt, hiszen Magyarországon elvileg aztuán, hogy 1955-ben kivonultak Ausztriából nem volt jogosultsága csapatokat állomásoztatni... Tehát azért hogy a csapatok itt tudjanak maradni szüksége volt egy kis balhéra, hogy utána valakik behívják őket és maradhassanak.


1956-ban sem lett volna itthon semmi, ha nem lettek volna szervező emberek ("Menjünk a rádióhoz!" és nem szereztek volna fegyvereket a laktanyákból és még sok más egyéb dolog.

Sajnos a kis népek a történelem sakkbábúi.

Vajon lett volna-e egyáltalán kommunizmus, ha a német titkos szolgálat nem segíti Leninéket az orosz cárizmus megbuktatásában?

Vajon lett volna független Horvátország, ha Szerbia nem Oroszország felé kacsintgat?

Vajon miért nincs még mindig önálló Kurdisztán?


stb.stb.

miert nem tesz ezt, mier…

#813271 tozsdenyul Előzmény: #813268

miert nem tesz ezt, miert nem tesz azt, miert csak 20 evvel kesobb? stb

a szexualis tema kapcsan mar irtam es linkeltem, hogy evoluciosan a "freeze" reakcio jon elo ilyenkor, es egeszen osi reszei es palyai aktivalodnak az agyunknak, amelyek irracionalis, elsore nem megmagyarazhato reakciokhoz vezetnek.

A mainstream tudomanyos diskurzusba is csak nem oly reg kerult ez be, de mar a klasszikus "fight or flee" stresszreakcio atalakult "fight, flee or freeze" harmassa, ahogy ezt a kerdest arnyaltabban vizsgaljak.

http://www.psychologytoday.com/blog/evolution-the...

nemcsak, hogy racionalis cselekvesre keptelen az ember, de disszocial is, azaz nem is regisztralja a torteneseket az agy, es kesobb sem fog adott esetben emlekezni sem semmire.

Itelkezni mindig konnyu, a valosag meg mindig bonyolultabb.

tarsadalmi szinten es melysegekben nyilvan igen fontos az a reteg, amely kepes a 3 lehetseges stresszvalasz kozul a "fight" lehetoseget valasztani, ami a kozep-, vagy a felsoreteget jelenti.

A legalso reteg meg a "flee" reakciot sem valaszthatja opciokent, nekik marad a harmadik, a "freeze"Bizonyos társadalmi kuta…

#813268 TrendMan Előzmény: #813261

Bizonyos társadalmi kutatások szerint az erodált tömegek azért nem képesek fellázadni, mert nem tudnak összefogni. A társadalmi lét egy bizonyos szintje alatt ez már nem lehetséges.

Nincs jövőképük, nem tudják kezelni a helyzetet.

Vagy legalábbis egy karakteres vezető személyíségre lenne ehhez szükség.

Ezért nagyon veszélyesek azok a próbálkozások, amelyek a középréteget erodálják.

Egyes értékelések szerint Magyarország sem teljesen immun az ilyen jellegű problémákra 1956 után, amikor azok többsége, akik képesek voltak az irányításra és volt jövőképük elbukott, elmenekült, meghalt.

+++

Még azt is megkockáztatom, hogy olyan ez a helyzet, mint amikor a béka alatt fokozatosan forralják fel az vizet az üstben, mire észbe kap már késő.