Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

Vissza a lényegre

#789848 tozsdenyul Előzmény: #789843

"ép elméjű ember nem gondolhatta h ebben az országban, ső Bp-en 2024-ben olimpiát lehet rendezni"

Ezt nem kéne, az ilyen "apriori" hozzáállás :)

Rákóczi népe terén örömteli a kitartó optimizmusod,

"mi lett a nemzetemmel, a Dobók, Zrínyik, Rákóczik és 1848, 1956 népével, OK, mind vezérekre csatlakoztak fel de a tömeg már alakulna – viszont miért nincs vezér?"

Szerintem nép nincs. De majd meglátjuk :)

az igazán nagy projektek

#789845 TrendMan Előzmény: #789840

Az igazán nagy projektek mind így működnek:

1) A projekt kitervelő / megálmodói próbálnak kész helyzetet teremteni és gyorsan a visszatérési ponton túlra juttatni azt

2) Ha ez sikerül, akkor nincs vita, a projekt megépül (pl 4-es metró a minél gyorsabban kifúrt alagutakkal)

3) Ha nem sikerül vagy azért, mert a projekt jellege miatt ez nem lehetséges vagy mert időközben nagy társadalmi ellenállás jön fel, akkor bukik a dolog.

P.S.

A projekt kitervelői / megálmodói igyekeznek elkerülni a társadalmi vitát, mert tudják, hogy a tömeg nem tud objektív képet alkotni és az átlagembert könnyű hangulatkeltéssel kétes irányba terelni.

Ebben alighanem igazuk van.

Ugyanakkor így a felelősség egésze olyan döntéshozókra hárul, akikben a társadalomnak nem feltétlenül van bizodalma - és ez még hevesebb fellángolásra készteti az időközben mégis kibontakozó társadalmi vitát.

re

#789844 prospero Előzmény: #789840

pedig egyszerű a képlet: utólag kiderült, hogy az ellenzőknek nem volt igaza sem gazdaságilag sem környezetileg. A politikus és a projekt belebukott a társadalmi vitába....., próbáld meg megbuktatni az ellenző civil szervezeteket...:-)! Ma is kb. Hétfejű sárkány, 4mancs, vagy éppen más néven jön elő "a hatalom" ellen. És még azt se lehet mondani, hogy aktivistáik nagy része ne lenne jó szándékú. Szentül meg vannak győződve hogy ők a jó ügyért harcolnak. :-)!

Jön a ballib oldal, hogy oroszok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek dezinformációs szervezeteikkel, aktivistáikkal, álhíreket gyártanak stb. Le velük. De ugyanez Soros aktivistái esetén már nem fontos, nem úgy van, nem számít. Nem számít főleg akkor, ha a civil szervezet az ő nótájukat fújja. :-)!


Vissza a lényegre

#789843 phiona

Olimpia kapcsán sztem sok a lényegelterelő szöveg. Tény h Bp bőven több mint 10%-a aláírta h nem akarja (a kérdés ugye az volt, egyetért-e ön azzal h a fővárosi önkori vonja vissza a pályázatot). Úgy írták alá, h tutira be lesznek regisztrálva ellen-Kubatovba és mégis. Hogy miért ez a véleményük: mind1, ez a demokrácia. Utálja OV-t vagy fél h lopnak vagy túl sok lesz a költés (túl-túl lopnak), vagy nem vagyunk érettek rá, felborítja a GDP-t stbstb.

Ebben az agyonfélemlített országban ahol Antall József fia Péter is lefenyítette az úm tudásközpontja alkalmazottait az aláírásban, ez a szám és arányszám óriási, állami alkalmazottak eleve rettegnek, de van ennyi szabad bátor ember :-) ez jó. És tök mind1 hogy milyen apropóból, a demokrácia szempontjából jó. Sokkal fontosabb az olimpiánál h megmutatkozott a bátorság, mert ne legyünk képmutatók: ez itt most csak egy apropó volt. Annak a tesztje, hogy van-e még vér a pucában a hatalommal szemben. Volt, és ez reményt ad – ha kell más, megérintő hívószóra is megindul számtalan ember, olyan „garázs” szintű szervezéssel mint a Momentumé volt. Mert az emberek töke tele van! Hinthetnek a propagandisták, az ország nem csak a kézcsókolós nénikből áll meg nem csak a lopókörből és nem is csak birkákból, akármilyen kellemetlen a hatalomnak. És sajna, ahogy egyre vesztik a féket, ez a csendes de mérges tömeg kerül túlsúlyba. A történelemből is tudható, hogy hiba lebecsülni a mélyben forrongó feszkót… ennek 1 kis jele most megmutatkozott. Soros pénzeli a Momentumot biztos… sztem nem, van olyan hogy hazaszeretet, meg lehet bénák is, befuccsolnak is majd de ez is mind1: ennyi aktív ember odament, aláírt, tudva, hogy kiadja a saját adatait „ezeknek” és mégis – nah ez a truváj, és bárki standjánál megtette volna aki legálisan gyűjt. Fontos, hogy nem valami ellen: nemnem az olimpia ellen, hanem a hazáért, mert ez 1 fricska minimum a főni széles arcára. A nincstelenére, akinek majd lawrence talán ad kölcsönt… meg a lánya saját lábaira harisnyára valót. Csóri vejkónak öltönyre valót ha már a arabusokkal tárgyal a kormány nevében ne 2 számmal kisebben tegye, mert szorítja a nagy jótékony szívét.

A reakció OV-től a sémára járó politikusé, többet ígért ’89-kori önmaga… Macchiavellit se sikerült jól megtanulnia. Megtanulhatta volna, hogy sose élj vissza a hatalmaddal úgy, hogy nyilvánvalóan hazudsz és szembeköpöd hülyébe nézéssel az értelmiséged. Nem is ez a legnagyobb baj, nem is a lopás, nem is az ország elrablása az oligarcháihoz (bár ez is elég baj, mert putris feszkós primó jellemteleneknek osztja), hanem hogy diktatúrát épít, fokozatosan fogy a levegő. Ma még! lehet aláírásokat gyűjteni, de holnap? tegnap volt még ellenzéki sajtó, lassan nincs… OV is kényszerpályán mozog persze, és kapott egy hatalmas tockost – más kérdés hogy sztem örülnek is a menekülőútnak sőt meglovagolják, ép elméjű ember nem gondolhatta h ebben az országban, ső Bp-en 2024-ben olimpiát lehet rendezni, mindazzal amivel jár. Amit lopni akartak rajta meg ellopják majd máson persze – ha hagyjuk, de talán ébred már végre az erő… Az ellenzék qrvagyenge és prostituálódott, Marinéni meg 1 Erzsébet utalvánnyal megvehető. Azt nem értem csak és megköszönném ha valaki megmagyarázná: mi lett a nemzetemmel, a Dobók, Zrínyik, Rákóczik és 1848, 1956 népével, OK, mind vezérekre csatlakoztak fel de a tömeg már alakulna – viszont miért nincs vezér?

re

#789842 banyaiz Előzmény: #789823

Spade ez miatt a hozzáállás miatt buktunk pár 10 mrd-ot az olimpián. Éppen most. Mert egy Momentum ezt kihasználta , lecsapta a magas labdát.

Nem voltak elvarrva a szálak előtte , és ha Paksból is ez lesz akkor az nem pár 10 mrd-os kár lesz abból a szerződésből kimászni.

Mindez azért mert egy ilyen horderejű ügyben mintha a 50-60-as években lennénk ilyen irányelvek alapján vannak döntések, és aki ezt kétségbe vonja az imperialisták csahos kutyája helyett most éppen hazaáruló. :)

Miközben a probléma az, hogy nincs végigjárva az az út ami kizárná ezt az esemény közbeni problémázást. Kizárná azt, hogy egy megkötött szerződésből kelljen kihátrálni. Nem az 50-es években vagyunk ahol erre egyszerű megoldás volt megjelent a fekete Volga és elszállította a renitens polgártársat, aztán ügy lezárva. :)

Ez a baj, nem a nukleáris hozzáértés, vagy a pénzügyi hozzáértés az csak egy későbbi lépés. Itt a hozzáállás ami támadási felületet ad. Ezek komoly hibák szerintem, amikre semmi szükség nincs , mibe került volna 2 évig gonosz migránsozás helyett atomerőműről vitázni? Vagy olimpiáról még bőven esemény előtt? Annyi értelmetlen kampány van, nemzeti konzultálunk a semmiről . :) Aztán olimpia , és Paks 2 fű alatt kúszunk mint a nemnormális, tabu témák, dogmák , hogy ez csak jó lehet. Közben jön a levél konzultáljunk a semmiről valami irányított lebutított kérdéssel 1 mrd Ft-ért:) Ez a baj vsz.

Nézem LMP már valami népszavazással próbálkozik az ügyben. Esemény közben már megint, nem előtt. Elszabadul a sztori lehet EU ez miatt nem engedélyezi az egészet, már vizsgálják mióta nem volt közbeszerzés stb a nagy sietségben. Máris ott vagyunk a megkötött szerződésünkkel hogyan másszunk ki belőle ne bukjuk szénné magunkat ismét teljesen feleslegesen. Ha gondosan jártunk el van a szerződésben olyan záradék ami EU vétó esetén elállást engedi. De, hogy arra is van e, hogy a nép lázong az ügyben . Háttal a lovon száguldozunk ezekben az ügyekben teljesen feleslegesen.

re

#789840 banyaiz Előzmény: #789839

Az elődje mint übernyereséges projekt , állítólag. Így függ össze. Szerintem ez alap , mielőtt a 2-be belecsapunk.

Bős -Nagymaros országában így beleugrani egy Paks 2-be. Mekkora buli lesz nekünk Bős, szerződés, kivitelezés megindul pénz hegyek elköltése, valaki szólna ellene hazaáruló aztán kihátrálás az egészből se áram se erőmű , de természeti károk érintettek minket. Übernyereséges projekt lehetett. Pont ugyanez volt , hogy mikor már esemény közben vagyunk akkor jöttek elő a társadalmi viták , hogy tényleg kell ez nekünk, mekkora természeti károk lesznek Szigetköz stb. Vége pedig egy nagy bukta anyagilag.

Eltelik szűk 30 év aztán Paks 2 ugrunk fejest bele mindenféle társadalmi vita nélkül . Ez szerintem nem jó ügymenet.

re

#789839 Ibiza Előzmény: #789837

ne légy kiszámitható.. keresed a zördögöt mert az ott van az tuti..ördögnek lenni szükséges.. és tuggyikki..a zorbán.. ha nem találod akkor odaképzeled.. vagy oda rajzolod..de inkább látni véled.

paks1 nem viszonyitási alapja a paks2nek.. egy ma már korszerűtlen műszaki eszköz..nem piaci körülmények közötti költségelése üzemeltetése..szoci relációban.. az hogy?

re

#789837 banyaiz Előzmény: #789823

Köszönöm a segítséget, lekötelezel. :)

Azért éreztem fontosnak ilyen részleteket kiemelni mert hát statisztikát valaminek a szolgálatában könnyen lehet gyártani. Übernyereséges ezt én is sokszor hallottam, mint közszájon forgó szöveget. Csak megnézném azért a részleteket mert az ördög ott van.

Szerintem ha tervezel egy ilyen beruházást mint Paks 2, akkor kiindulási pontja az Paks 1 mit hozott mint múltbeli buli.

Nyilván ez nem garancia semmire a jövőben , de mégis a nemzet tett egy ekkora erőfeszítést ugyan nem piaci körülmények a működési idő egy részében komcsi időszak, sőt az építésben sem piaci körülmények, de azért mennyi volt ennek a hozadéka. Mindent az utolsó tanulmányig, szakértőig, oroszoknak rendezett bálig ahol megetettük megitattuk őket, beleértve. Mikor Paks 1-et építettük akkor az árampiac sajátosságai és ma pl . Mondjuk mennyiért kaptunk volna áramot a kgst-n belül azt hogyan számolták ki mint übernyereséget? Csak 1 kérdés a millióból. :) Ha ezt nem tudjuk meghatározni akkor mihez képest übernyereséges. Pl erre szívesen néznék egy igazán hozzáértők általi vitát, néztem volna.

Nyilván nem ér fel a szakértelmem a kedves vezetőhöz az élet semmilyen területén az ő bölcsességéhez. :) Ez egyértelmű, de azért kíváncsiskodok, ilyen renitens , lázongó állampolgár vagyok. :)

Mindezt a homályt nagyon jól eloszlatta volna egy részletes társadalmi vitája ennek a sztorinak, ahol záporoznak az adatok , és azoknak cáfolata, ilyen olyan megközelítések. Ebben semmi ördögit nem látok sok ezer mrd elköltése előtt, esemény előtt, nem után, meg közben, meg szerződés után stb. Ez szerintem alap, és ha ez ekkora buli vitán felül akkor mi a para azon , hogy ebből egy társadalmi vita legyen. Furcsa eljárás , és logika ami mentén ez így alakul. A legyünk vas és acél országa című ügymenetre hasonlít ahol vitán felül áll, hogy ez baromira megéri. Kb az 50-es években volt egy ilyen ügymenet . Ha ezt valaki kétségbe merte volna vonni akkor hazaáruló mert ez übernyereséges. :) Nem mondom azt Paksnál ugyanez a matek , de ugyanez az ügymenet és a hangulata. Amit nehéz megmagyarázni miért kell ezt így. Ha ezt érted akkor érted mi a problémám. :)

re

#789836 banyaiz Előzmény: #789815

Nekem kellene egy ilyen ha találsz ahol bemutatják azt miért akkora buli ennek az üzemeltetése a múltban , jelenben.

Jó, drágább, de a müszaki tartalom is más

#789835 Ibiza Előzmény: #789833

vedd be a gyógyszered mert rádjött a roncsi.--maki..ki mondta takarékos?...Én azt mondtam folyamatosan változott a műszaki tartalom.. gúglizzál rá a presztizsberuházás szóra..ez is az.

tünnyön fel nem egy potitiv linket raktam be.. de ehhez ész kellene.

Azt mondtam a magyar emberek jó tervezők és szervezők.. nem a politikusok hanem a szakemberek.. ismerek ezekből párat..egy nap alatt több dolog megfordul az agyában mint neked egész életedben..

a 4-es metrónál nem emléxem reklamáltál volna.. most meg minden lopás.. de hát ekkora az eszetek..itt tartotok.

.ha a haveri kutyád lop akkor az értéken megfizetett tudás.. a másik oldalon pofátlan rablás..buta lbibsi gondolkodás..

A nagy beruházásoknál az a gond.. a politikusok emlékművet akarnak maguknak állitani.. ezt is én csináltam...ezt is... ..ezen felül a legjobbat a világon akarják megcsnálni..az uszodánál is a legjobbat tolják bele abba a részbe amit ismerek.. feléből lehetne ennek a 90%-át..

már 200x leirtam.. a politika a hatalomról szól..ezért megy a bruszt...minden beruházásban megy a lefölözés..A választás arról szól ki osztogathat.. a plebsnek annyi a tét mennyi csöppen neki vissza. 0 vagy 10%..

holnapra most is kialszod..mert kevés az eszed...a reggeli grizpapid látványa kitörli az előzményeket..

Jó, drágább, de a müszaki tartalom is más

#789833 tozsdenyul Előzmény: #789830

Kis rövid müszaki tartalom-határozó, copyright Ibiza :)

A)"90-100 milliárdért, bő 20 sportágat kiszolgáló funkciókat és 180 ágyas szállodát álmodtak, valamint irodákat és diagnosztikai központot."

B)A sokadik újratervezés után már csak a foci maradt, 105 milliárdból

C) "takarékosabbá teszik a projektet, meg ésszerűbbé is"

Bringás aréna és futópálya nincs, "a lelátók meredekebbek, a stadion alapterülete pedig az eredetileg tervezettnél 76 ezer négyzetméterrel lesz kisebb." "a múzeum és a vendéglátóegységek megmaradtak a követelmények között, ám a szálloda és az irodaház már nem szerepelt köztük."

Végösszeg, mert változott a müszaki tartalom, takarékos, ésszerübb: 190 milliárd

A versenyt meglepetésre nyerte, Mészáros Lörinc

És még csak tervezés van :)

És kell majd külön bringás aréna, meg futópályás focistadion, az majd külön terv, meg pénz.

Aki ennyiböl nem érti a takarékos tervezést, az bizonnyal balfasz :)

Köszönjük Ibiza, kellenek a takarékos megvalósítás realitását hasonló szellemességgel alátámasztó cikkek :)

ezt, az egyébként gyönyö…

#789832 tozsdenyul Előzmény: #789830

ezt, az egyébként gyönyörü összefoglalását az "átlátható hozzáértés" néven futó, kabaréba illö ötletelésnek

hoztad ahhoz a hülyeségedhez, hogy a müszaki tartalom változása magyarázza a 4x-es költségnövekedést?

A takarékos olimpia ellen nagyon jó elrettentés a cikk, amit hoztál, szavazni is fogsz a Momentumosokra? :)

http://mno.hu/foci/uj-pu…

#789830 Ibiza Előzmény: #789791

http://mno.hu/foci/uj-puskas-stadion-5-ev-a-csusza...

gógli a cimborád.. egy kis összefoglaló.. de ha eszed lenne és kinéznél a fejedből még emlékezhetnél is elöször a stadion nagymértékű felújitása volt.. utána lett eldózerolás..majd plusz egy szint..minden sportágat bele..majd vissza..mert a nézőszámmal nem engedtek trükközni.. fura lenne nem engednének a legszebb stadionban nemzetközi f.meccseket játszani..(de más sportágaknak is megvannak az előirásai nemzetközi versenyekhez) de ennél egyszerűbb dolgokat sem fox fel.

az uszodában és a stadionban is van egy terület amire rálátásom van.. de ez nem tartozik rád.

igyál még egyet kockásinges..és fogd a nyuszira

re

#789825 tozsdenyul Előzmény: #789824

ehhez még csak annyit, hogy saját bevallásod szerint is kurvára alábecsülted pl a fidesz lopási képességét, pedig hogy mekkora hülye volt akkor is, aki nem értett egyet veled, a sok beteg fasz, ugye, az élet bebizonyította hamar hogy nálad egy picit mégis kisebb faszok,

ha az olimpia kapcsán sem jön be a semmibe ágyazott reményed, akkor pár ezer milliárd a tét, és mi a haszon?

Mert paksnál is van pár ezer milliárd tét, de mondjuk az erömü marad 50 évig, az olimpia meg 3 hét...

re

#789824 tozsdenyul Előzmény: #789822

én speciel nem zárom ki eleve a változás lehetöségét a jövöben, és ha majd jele lesz ilyen változásnak, és lesz ami ezt alátámasztja, és ehhez kapcsolódó bizalom, AKKOR lehet olimpia,

aki szerint ma olyan a helyzet, hogy majd 2024-re, ellenzéki kontroll mellett fog költségkereten és 700 milliárdon belül maradni egy budapesti olimpia, ÉS ezt hite szerint a társadalom nagy része is így gondolja és támogatja, és a vakhitére bevállal egy ekkora projektet, az hülye

Ha emellett még ráadásul egy darab érve sincsen, és csak beteg faszozni tud, akkor pedig spádé...


re

#789823 Spade Előzmény: #789795

segítek összefogni a hablatyodat, van a beruházási költség és van a running cost meg van a likvidálási költség. Paks1 mindent beleértve is übernyereséges.

Nyugodtan vitatkozhatsz a paksi beruházásról, de ez azért olyan mint sajtreszelővel rejszolni mert a kérdés jelentős részéhez hülye vagy, még mielőtt nyuszi félreértené ő is az :) És itt most nem csak az atomfizikai részére gondolok, hanem pl. itt egy klasszikusod "Ezt szembeállítva ha ugyanezen időszak alatt ezt az áram mennyiséget importáltuk volna." ez mégis mi a faszomra lenne bizonyíték a jövőre nézve ???? Semmire..Alapvető fogalmakat nem értesz matematikai szinten sem és pénzügyileg sem . fizikáról meg jót vagy semmit Bocs :)


re

#789822 Spade Előzmény: #789773

persze de számtalan lehetőség van ezt a helyzetet megváltoztatni pl. választás, mert ez így nyilván nem maradhat a világ végéig. De aki ezt (a változás lehetőségét) apriori kizárja az egy beteg fasz

re

#789815 prospero Előzmény: #789795

Szerintem vannak gazdaságossági számítások,van ilyen kalkuláció pro kontra, csak meg kell keresni a neten.

Szerintem nem kell kever…

#789814 prospero Előzmény: #789791

Szerintem nem kell keverni a csak felújítást tartalmazó ktgeket egy új stadion költségeivel, és különböző műszaki tartalmak elképzelések költségét egymással.

2014as vg cikk szerint az új stadion ktge 70-90 milliárd, a hozzá kapcsolódó olimpiai kp 30-40 milliárd, a környező területi rehabilitáció költségét 2014 előtt 60-90 milliárdra becsülték. A Puskás stadion költsége így együtt 160-190 milliárd. Az hogy kiragadják a stadion felújítási költségét és azt hasonlítják a teljes 190 milliárdhoz mindenképpen zavart okoz, az is ha Lázár azt mondja, hogy 80 milliárdot ad a Puskás stadionra mert nem lehet tudni hogy most a stadion lett ennyire alultervezve, vagy ez a teljes projekt része volt eleve csak nem 2018-19-ben fizetik ki, hanem most.

Továbbá nemrég olvastam egy olyan szabályozásról, hogy beruházási túlköltések megakadályozása érdekében 10%os túllépés esetén a támogatás kifizethető,10-30%os túllépés esetén az igazolt rész kifizethető, 30%os túllépés esetén nem lehet kifizetni az összeget. Na most hogy ez csak javaslat vagy már törvény is azt nem tudom. Csak gondoltam érdekes adalék ahhoz a vitához, hogy 4-5× túlköltések lesznek.

re

#789797 banyaiz Előzmény: #789728

Figyelembe kell venni azt is pl , hogy amikor Paks épült a baráti KGST -n belül épült ahol gondolom sok minden úgy lett leboltolva, hogy nem éppen piaci alapokon. Üzemeltetés költségeinél is azt, hogy más volt azért a munkaerő költsége mondjuk egy komcsi világban és más most amikor lehet, hogy a jó szakembert ha nem fizetjük agyon akkor megy máshová atomerőművet üzemeltetni.

Értem én, hogy a Kedves Vezető mindent meggondolt megfontolt és meghozta a helyes döntést ami elkötelez minket fél évszázadra energetikailag csak hát vannak kérdőjelek a fejemben az ügymenettel kapcsolatban. Ezzel a rohanással az oroszok felé, hogy építsetek már nekünk de gyorsan egy atomerőművet mert ez akkora üzlet, még közbeszerzést se írunk ki rá annyira nagy a sietség. Hová rohanunk ennyire?