Regisztráció Elfelejtett jelszó

MIAMANO - mesterséges intelligencia a mindennapokban

MI oldhatja meg az emberiség nagy kihívásait

#829100 TrendMan Előzmény: #829092

"Brill úgy vélte, hogy ha lehetőség is van olyan gépek megtervezésére és létrehozására, amelyekkel gyorsabban elvégezhetők bizonyos dolgok, akkor is ragaszkodni kellene ahhoz, hogy mindezt csak "gyakorlás" után lehessen megtenni. A társadalomnak át kell gondolnia, hogy ki profitálhat a mesterséges intelligenciából, miként lehetne megvédeni a magánéletet és hogy mit lehet tenni a technológiára épülő rendszerek elfogultsága ellen. A legfontosabb, hogy az emberiség olyan mesterséges intelligencia rendszereket építsen, amelyekben megbízhat, s a bizalom csak akkor működhet, ha az emberek szerepelnek az első helyen. A technológia ugyanis soha nem helyettesítheti az embereket, hanem támogatnia kell az emberi tehetséget és képességeket."

Mintha Bradbury (a robotika 3 törvénye) ezzel a kérdéskörrel már behatóan foglalkozott volna. Most meg úgy tálalják, mintha újdonság lenne.

Khmmmm

azt a szexista mindenségit már az MI is kezdi? :-P

#828966 TrendMan Előzmény: #828964

Szerintem ez igenis siker volt.

Automatizált a rendszer vagy sem?

Na ugye/

azt a szexista mindenségit már az MI is kezdi? :-P

#828964 Koffein


A Reuters jelentése szerint Jeff Bezos vállalata évekig dolgozott egy projekten, amellyel a munkaerő-toborzás folyamatát szerették volna automatizálni.

Hogy a rendszer szelektálni tudjon, minden olyan életrajzot megadtak neki, amelyeket a vállalatnak küldtek be a különféle pozíciókra jelentkezők. Az Amazon híres arról, hogy többségében férfiak dolgoznak náluk, így a beérkezett dokumentumok is javarészt férfi pályázóktól származtak. És ekkor ütött be a baj: a rendszer megtanította saját magát, hogy minden olyan szót hagyjon figyelmen kívül az értékelésben, ami a beküldött pályázatok alapján női jelentkezőkhöz köthető. Ellenben a férfi munkakeresőktől származó kifejezéseket automatikusan magasabb kvalitásúnak ítélte.

A toborzó program fejlesztését végző csapat állítólag mindent megpróbált, hogy befolyásolni tudja az addigra már erősen szexistává vált rendszert, de semmit nem tudtak kezdeni vele, így 2017 elején inkább leállították az egészet.

https://hvg.hu/tudomany/20181011_amazon_hr_mesters...

-- MI sül ki ebből? --

#828747 TrendMan

Megalakult ma a Mesterséges Intelligencia Koalíció:

Az MNB alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és tudományos szereplők által ma megalapított Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz. Az új testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közös stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, s az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e technológia terén az európai élvonalba kerüljön - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapító tagként vesz részt a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció munkájában (MI Koalíció). Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát - több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel együtt - a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá ma Balatonfüreden.


Az MI elemzések szerint 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli majd a globális gazdaság teljesítményét. A hazai pénzügyi rendszer szereplői - önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel összefogva - is egyre gyakrabban alkalmazza ezt a technológiát. Az MNB egy korábbi felmérése szerint pl. a magyarországi biztosítók, pénztárak és pénzügyi közvetítők 30 százaléka már használ valamiféle MI-megoldást tevékenysége keretében.

A most létrehozott MI Koalíció célja állandó szakmai és együttműködési fórum biztosítása az MI-fejlesztők, illetve a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, illetve az akadémiai és szakmai szervezetek közt. Kiemelt feladat Magyarország MI stratégiájának kidolgozása, amely révén az MI alapú technológiai fejlesztés és alkalmazás kedvező gazdasági és szabályozási környezetben tud eredményeket elérni. A koalíció feladata emellett az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzése is.

Az MNB az idei évben külön Fintech Lab szervezeti egységet alapított a pénzügyi technológiai innovációk, így az MI hatékony fejlesztésének és alkalmazásának előmozdítására. A szintén a jegybankon belül létrehozott Innovation Hub egyrészt szabályozói támogató platformként működik az innovátorok számára az újításaikkal kapcsolatos pénzügyi jogi kérdések tisztázására, másrészt az információmegosztást és együttműködést szolgáló kommunikációs felület is. Az Innovation Hub emellett információs tárház a pénzügyi szolgáltatásokhoz kötődő jegybanki elvárások, kötelezettségek áttekintésére, illetve nemzetközi kooperációs platformként működik a fintech innovációkat támogató külföldi pénzügyi hatóságokkal való együttműködés érdekében.

World1

#828611 TrendMan Előzmény: #828604

Ez a könyv nagyon impresszív és a 80-as évek óta itt van a könyvespolcomon. Akkor ez egy nagyon újfajta gondolkodás volt.

Nem tudtam, hogy ilyen komoly szakmai munkának tekintik még ma is.

A jóslatok elég riasztóak és nem légből kapottak.

World1

#828604 Koffein

van még bő20évünk :-P

"Az 1970-es években a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakértői létrehoztak egy programot, a World1-et, ami azt jósolta, hogy 2040-ig a civilizáció valószínűleg össze fog omlani. Akkor sokan nem vették komolyan az előrejelzést, az azóta eltelt idő viszont inkább a gépet igazolja."

https://24.hu/tudomany/2018/10/05/vilagvege-elorej...

-- Mi a megoldás? --

#828261 banyaiz Előzmény: #828258

Jó. :) Belegondolva még itt kisvárosban is van 1-2 olyan szitu mellékútról főútra hajtásnál egyszerűbb sokszor elmenni jobbra és onnan majd fordulni mint kivárni balra kanyarodást mert a lámpák úgy vannak hangolva egyik oldalról elfogy a tömeg jön a másikról. Az egyik ilyen helyen már próbáltak egy behajtó sávot felfesteni be lehessen sorolni. Egy darabig ment de elég balesetveszélyes volt . Lámpákon kicsit állítanának legyen egy kis szünet jobb lenne.

Kicsit nehéz lehet sofőröknek ezt megszokni tilos balra menniük.

-- Mi a megoldás? --

#828258 TrendMan

A Millásreggeli ma reggeli példatörténete a MI kapcsán:

"Egy külföldi szállítmányozási cég hatékonyabbá szerette volna tenni az üzemet, időket lefaragni, üzemanyagfogyasztást csökkenteni stb.

Bevetették a MI-t.

A kamionokon minden adatot mértek, a MI osztott és szorzott és kihozta azt a megoldást, hogy a cégnél nem szabad a továbbiakban balra kanyarodni.

És lőn! A kamionok onnantól kezdve 3 jobb kanyarral oldották meg a közlekedést, a működés hatékonyabbá vált, az üzemanyagköltség csökkent, mert a barakanyadorás - különösen sűrű közlekedés közepette - a jobboldali közlekedés világában aránytalanúl nagy költséggel jár."

Big data diktatúra

#828095 TrendMan Előzmény: #828091

Szerintem olyasmit próbál tálalni, ami szerinte az emberek számára könnyed és szórakoztató.

Big data diktatúra (egy MLM szakértő olvasatában)

#828068 Koffein Előzmény: #828066

ahhoz képest, hogy honnan jött, hol szocializálódott, voltak jó gondolatai a témával kapcsolatban... ha csak orbán ostorozásáról szólt volna, nem (vagy nem ide) linkeltem volna.. :)

Big data diktatúra (egy MLM szakértő olvasatában)

#828066 TrendMan Előzmény: #828064

Amíg csak felvezette a témát, volt néhány jó gondolata.

(pl. a négy izmus közti egyensúly igénye)

Amint rákanyarodott az őt igazán érdeklő témára (Orbán ostorozása), mellément az egész.