Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mészáros részvények

Magyar milliárdosok: mindenki megadta Mészáros Lőrincnek, amit kért

#826383 Kissherceg

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/08/17/meszaros-lori...


Elfogyott a pénz, ezért kell Csányi Sándor – ilyen egyszerűen magyarázzák a piacon, hogy nemrég Magyarország első dollármilliárdosa, Csányi Sándor két OTP-alapkezelőn keresztül bevásárolt Magyarország másik dollármilliárdosának, Mészáros Lőrincnek két tőzsdei cégébe. Az ügylet nagysága nem számottevő, hiszen 1,5 százalékos Konzum Nyrt., illetve 2 százalékos Opus Global Nyrt. részvénycsomagról volt szó. És nem is először vásárolt be mágnástársánál Csányi: márciusban összesen 5,92 százalékos részt szerzett az Appeninn Holding Nyrt.-ben az OTP Ingatlanbefektetési Alap.

De volt ez már fordítva is, tavaly év végén Mészárosék egyik tőkealapja kebelezett be egy Csányi-céget (amelyben mellesleg egy másik milliárdos, Csányi állandó üzlettársa, Nagy György is érdekelt volt). Az ország egyik legkorszerűbb biomassza- és hulladékkezelő rendszeréről, a Geosol Kft.-ről volt szó a Mátrai Erőmű ipari parkjában. Csányi nem állta útját Mészárosnak, aki már korábban bevásárolt az erőműbe, a Geosollal pedig egy ígéretes darabhoz jutott, a cég ugyanis 2016-ban 4,2 milliárd forint árbevétel mellett figyelemre méltó, 1 milliárd forint adózott eredményt hozott, és tavaly is termelt több mint 560 milliót.

A két leggazdagabb magyar között kirobbant konfliktusról nem érkeztek hírek eddig, pedig Simicska Lajoskegyvesztése, 2015 eleje óta irgalmatlan tempóban terjeszkedett a Mészáros-birodalom, több mint 200 cégből álló hálója átszőtte a magyar gazdaság legkülönbözőbb területeit. Az ugyancsak nagypályán játszó, a pénzügyi-, ingatlan-, energetikai bizniszben és élelmiszergazdaságban egyaránt érdekelt Csányival mintha mégsem zavarták volna egymás köreit. Ezt a kiegyezés bizonyítékának könyvelik el a piacon.

Csányi az új nemzeti tőkésrend kiépítése közben nem ágált, hangját csak akkor hallatta, amikor az OTP pozícióját látta veszélyben, attól tartott, hogy a bankját kihagyják az uniós támogatások közvetítéséből, és az az MFB-FHB-Takarékbank trió privilégiumává válik. Konfrontációig azonban nem jutott el az ügy, a nyilvános kirohanás után ugyanis az OTP-t is odaengedték a kondérhoz, beszállhatott az uniós pénzek terítésébe, az MFB-pontok létesítésébe.

Egyebekben Csányi visszafogottan nyilatkozik, például 2016-ban a Népszavának arról beszélt, hogy „személyes befektetései fókusza döntően az agrár- és élelmiszeripar, és új iparágakba nem nagyon szeretne belépni”. Mintha kerülné, hogy Mészárossal mérkőzzék új pályákon.

Közben pedig készségesen finanszíroz az OTP számos Mészáros-érdekeltséget. A 444 azt vezette le, hogy a nemzeti burzsoázia a kormány bankján, az Eximbankon, valamint az MKB-n kívül bizton számíthat a privátszektorból az OTP Bankra, sőt egyenesen arra jutott, hogy Csányi Sándor Mészáros Lőrinc bankára. A találomra kinyitott Mészáros-cégek mérlegeiből is ilyesmi derül ki: például

az R-Kord Kft.-nek 8 milliárd forint hitelt nyújtott az OTP, a gyerekek Fejér-B.Á.L. Zrt.-jének 1 milliárdot, a Mészáros és Mészáros Kft. kezessége mellett.

Igaz, az idillre némi árnyékot vetett az áprilisi választás előtt kiszivárgott terv, hogy a háttérben egy állami hátszelű gigabank összerakásán munkálkodnak. A három éve állami tulajdonba vett és privatizálandó Budapest Bankot, a Mészáros- és Matolcsy-közelben levő MKB Bankkal és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják egybe. Mintha nem tettek volna le kormányzati berkekben Csányi, illetve az OTP kiszorításáról, de legalábbis ellenpontozásáról:

vajon melyik cégek

#826210 Kissherceg Előzmény: #826163

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Nyugat-balkáni befektetési alap létrehozásáról döntött a kormány.

Ahogy a közlöny is írja, a kormány segíteni szeretné a magyar cégek balkáni terjeszkedését és a versenyképességük ottani javítását, ezért egy nyugat-balkáni tőkebefektetési alapot hoz létre.

Az alap létrehozásával a kormányfő a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a pénzügyminisztert bízza meg, a határidő a működési feltételek és az üzleti modell kidolgozására október vége.

Távolabb nézve mikor es…

#825461 banyaiz Előzmény: #825451

Távolabb nézve mikor esedékes vezérigazgató váltás Otp-nél? Lőrinc lehet bejelentkezett a posztra elhozta az önéletrajzát, hogy érdekelné ez a pozíció megpályázná legyen már a fiókban az önéletrajz ha aktuális az esemény. :)

Fele se tréfa ezt a minden területen nyomulást és annak az ütemét látva . Csányi azért örökké nem lesz Otp vezér. Nem tartom kizártnak a távlati célok között szerepel az átvétele. Még azért gyűjtögetni kell egy kis lóvét hozzá ott komoly részesedéshez. De ilyen ütemű terjeszkedés mellett még szóba kerülhet.

Végül is ahogy a cikk i…

#825460 banyaiz Előzmény: #825449

Végül is ahogy a cikk is említi Otp korábban is hitelezte Mészárost. Emlékszem pár évvel ezelőttről egy olyan képre is ahol sok traktor között állnak ketten. Nem tudom már milyen beruházás volt. + fociban is közös bulik.

Kicsi az ország. :) Bármilyen ágazat mezőgazdaságtól a bankig, és a fociig, előbb utóbb összefutnak. Lőrinc hosszú távú terveit egyeztették biztos. Mikor akarja az Otp-t csatolni a portfóliójába. :)

...

Azt néztem ennél az Opusos tőkeemelésnél 610 környékén határozták meg az árat már bejelentéskor. Nem a tőkeemelés időpontjában fogják ezt megtenni. Szóval amit írtam az árfolyammozgások és leendő tőkeemelési árfolyam lehetséges összefüggésre az nem stimmel. Összeesküvés elmélet megbukott. Maximum az a kérdés mennyire értékelik a bevitt vagyont. Azzal lehet játszadozni azért.

lepacsizták :) https://i…

#825449 Koffein Előzmény: #825442

lepacsizták :)

https://index.hu/belfold/2018/07/20/csanyi_sandor_meszaros_lorinccel_uzsonnazik_a_four_seasonben/

Amin én fennakadtam Otp …

#825442 banyaiz Előzmény: #825358

Amin én fennakadtam Otp a beszállásával ebbe a cégcsoportba részben a magyar bankpiacon alakuló komoly versenytársat is finanszíroz. Vagy a terjeszkedését segíti ezzel a lépessel, közvetve , közvetlenül.

Mert eddig akik a közkéz növelés címszóval beszálltak baráti kezek voltak, vagy akvizíciós célpontok . Takarékbank, Cig, Mkb és jó ég tudja még ki .

Viszont Otp megjelenése az érdekek szempontjából kuszább sztori azért, egy sima befektetésnél.

Otp is esett a hírre . :…

#825441 banyaiz Előzmény: #825358

Otp is esett a hírre . :)

Komolyra fordítva az eddigi stratégiájuk az volt új részvények kibocsátása az aktuális piaci áron vagy annak támasztására alkalmas áron történt . Árfolyam felfelé menedzselése kisbefektetők védelme címszóval.

Most egy nagy zártkörű tőkeemelés, részvénykibocsátás lesz augusztus végéig . Nem mindegy Lőrinc bevitt vagyonért mennyi részvényt kap milyen áron történik majd ez a tőkeemelés. Azóta le is állt az árfolyam felfelé menedzselése érdekes módon. :) Ez csak egy összeesküvés elméleti magyarázat .

Illetve az sem mindegy ezt a bevitt vagyont mennyire nagyvonalúan értékelik . Kettős érdek egyrészt az árfolyamot támasztani kellene , pozitívan kellene értékelje a piac mert a cég kb 70%-a (+ ami nem hivatalosan esetleg a kezében van a közkézből) Lőrincé lesz a tőkeemelés után. Másrészt nagyon nem mindegy hányszor tízmillió db részvényt kap ezért a tőkeemelésért. Milyen matek fog ebből kisülni.

tőke emelés mellett mely…

#825433 rbbj11 Előzmény: #825366

tőke emelés mellett melyikhez? És eddig 700-ról nem ezen okból esett?

mi van mai opus mozgás h…

#825358 rbbj11

mi van mai opus mozgás hátterében? OTP alapkezelo vásárlása nekem pozitív hír, napon belül erre 10% felett esni???

kalandos

#825340 banyaiz Előzmény: #825336

https://www.portfolio.hu/vallalatok/az-otp-alapkez...

Érdekes tranzakció több szempontból. Volt már hasonló Takarékbankkal ha jól emlékszem szintén ugyanez a mutatvány kb hasonló tulajdonrésszel.

Nyugdíjpénztár szétverése egy válságban bölcs dolog. Kb duplája lenne a 3000 mrd-os állomány jelenleg a fellendülésben. 6000 mrd > 3000 mrd mint matematikai művelet. Okos húzás volt. :) Kíváncsi lennék ebbe belegondolnak e micsoda szuper időzítéssel sikerült ez , illetve mi értelme volt ennek az ámokfutásnak .

Sose késő újraültetni a diófát, de szerintem bármennyire lenne értelme nem felvállalható politikailag. Persze lehetne úgy is, más konstrukcióban , más elnevezéssel, és kihangsúlyozni a különbségeket, hogy ez nem is mnyp , hanem valami fából vaskarika . Aminek a lényege ugyanaz lenne de politikailag eladhatóbb lenne így a visszahozatala.

kalandos

#825336 Kissherceg Előzmény: #825158

akit ez zavar külföldön van, másik része nem emlékszik, harmadik meg leszarja. Kb ennyi az ország bármelyik témában.

kalandos

#825161 banyaiz Előzmény: #825112

2019-ben ha jól emlékszem van az mkb tőzsdei bevezetés határideje. Mkb jelenleg kb fele részben Mészárosé, legalábbis ami nyilvános. A magántőkealapban az ő pénze van ezt nyilvánosságra hozta. Tulajdonképpen úgy néz ki a Konzum vagyonkezelő ami a tőzsdei cég része kezeli a Konzum magántőkealapban Mészáros pénzét aminek egy része az mkb kb 50%-a. Jól meg van kutyulva.

Ha mkb-t bevezetik a tőzsdére mekkora részvénykibocsátás lesz, mennyi közkézzel. Gondolom nem 20%-os közkézzel akarják bevezetni. Nem is lehetne talán úgy egy bankot jogilag kizárt az EU-s megállapodás miatt. Nem tudom az pontosan mit ír elő.

Szóval ott egy nagy tranzakció várható 100 mrd környéki.

Opusnál ami legnagyobb érték a tőzsdei kapitalizáció szerint mikor jön ez el nyílt kibocsátás vszínű később mint az mkb-s sztori.

Közben van egy Budapest Bank még raktáron az államnál. Azt is ebben a ciklusban talán tőzsdére viszik. Vagy egy magántőkealapba. :) De az nem kis falat. Nem tudom mire várnak vele. Azzal nem tudják eljátszani ezt az mkb-s sztorit azért nem lépnek, vagy más oka van. Az kb olyan 200-300 mrd-os sztori. Lehet gyűjteni kell még rá. :) Vagy az EU csak tőzsdei privatizációra bólintana rá ilyen méretnél. Nem tudom igazán mire tartogatják .

kalandos

#825158 banyaiz Előzmény: #825112

mnyp-t visszahozni nem fogják, már csak politikai okokból sem. Képzeld el az egyszeri polgártárs ábrázatát mikor közlik vele, hogy újra megnyílik az mnyp-je 0-ról. Amin előtte volt pár millió mondjuk 10 év gyűjtési időszakkal. Az beolvadt de most újra kezdheti 0-ról. :) Bölcsebb lett volna nem szétverni , hanem max átmenetileg az ínséges időkben az oda irányított járulékokat csökkenteni.

Inkább majd egyszer Mészáros cégeinek lesz a saját dolgozóknak egy nyugdíj szolgáltatása. Mint az Usa-ban a nagy cégeknek, saját dolgozói nyugdíjpénztár. :)

Arra a hogyan növeljük a közkézt és hogyan legyen nyilvános részvénykibocsátás , és mikor és a többi erre nagyon kíváncsi vagyok. De igazán finanszírozási gondjuk nincsen , tehát kivárhatnak ezzel éveket is akár .

Egyelőre ez a zártkörű is érdekes lesz ha nyilvános minden infó majd. Mert a neten az első hír ami szembe jön minden nap Mészáros cégei mit szereztek meg aznap. :) Nem győzik a jogászok lepapírozni ha ezt mind beviszi a tőzsdei cégekbe. Mindennek a végén milyen árfolyamot látunk és mennyi részvényre.