Regisztráció Elfelejtett jelszó

Alapblog interjúk

​A STRUCC ÉVADA

#794115 Kissherceg


2017. ÁPRILIS 27. CSÜTÖRTÖK | 08:25 | ZENTUCCIO

Óriási kockázatot jelent az a globálisan terjedő jelenség, hogy az emberek egyre nagyobb hányada csak azokról az információkról vesz tudomást, amelyek alátámasztják saját előítéletét, világszemléletét. A számára negatívnak feltételezett híreket pedig figyelmen kívül hagyja. Az amerikai Pittsburgh-ben működő Carnegie Mellon Egyetem gazdasági, pénzügyi szakemberekből és pszichológusokból, szociológusokból álló kutatócsoportja kimutatta, hogy az információkerülés, a híreknek egyéni ízlések alapján történő öncélú szelektálása olyan tömeges viselkedéssé vált, amely hozzájárul az álhírek, a politikai-gazdasági-pénzügyi vagy tudományosnak mondott hazugságok „nagyüzemi” gyártásához, az úgynevezett alternatív tények világának kialakulásához. A kutatócsoport egyik tagját, Russel Golmant kérdeztük.

Zentai Péter: Túl sokat kockáztat a világ azáltal, hogy az ember egyre gyakrabban válik tévhitei, előítéletei rabjává – helyesen értelmezem így tanulmányuk fő üzenetét? Russel Golman: Mi azt véljük bizonyítottnak, hogy az emberek egyre nagyobb hányada, egyre több esetben teszi azt, amit a strucc: a homokba dugja a fejét. Ha a mai ember valamit nem akar meghallani, meglátni, akkor egyre szélesebb lehetőségekkel élheti ki vágyát arra, hogy azt a valamit ne is hallja, ne is lássa meg. Az általunk végzett felmérések, interjúk, kutatások eredményei annak tudományos alapon történő kimondásához szolgálnak igazolásul, hogy az ember viselkedését – például azt, hogy milyen alapon és miként fogad be vagy taszít el magától alapvető információkat – az előítéletei, a hitei motiválják.

Magamon is észelem, hogy – noha újságíró vagyok és nem lenne szabad szubjektív alapon szűrnöm a híreket – ma már nem vagyok hajlandó olyan elemzéseket vagy olyanok szövegeit meghallgatni, elolvasni, akik szerintem hülyeségeket, hazugságokat vagy nem nekem tetsző dolgokat írnak, beszélnek.

Nincs egyedül. Sőt – éppen ezt mondjuk ki kutatásaink alapján – manapság az emberek többsége csinálja azt, amit maga. Elszaladunk az olyan impulzusok, információk, hírek elől, amelyek várhatóan nem felelnek meg az ízlésünknek, gondolkodásunknak, hitünknek, előítéleteinknek. S közben az is kiderül, hogy a ránk zúduló információk tömegét nem azok hatalmas mennyisége okán, hanem az információk várható tartalma, üzenete alapján szűrjük. Inkább elolvasunk milliónyi teljesen egyforma tartalmú olyan hírt, kommentárt, amely vélt vagy valós igazunkat tükrözi, mintsem egyetlen olyat, ami hitünket, véleményünket – esetleg jó érvekkel – összezúzhatja. Jellemzően csak azokra a portálokra kattintunk és azokat a cikkeket olvassuk el, amelyek a saját álláspontunkat, véleményünket támasztják alá. A világszemléletünknek előre sejthetően ellentmondó nyilatkozatokat, híreket, portálokat bojkottáljuk, szabályosan menekülünk előlük. Félünk ugyanis szembesülni a tőlünk eltérően, alapvetően másként gondolkodók esetleges igazságaival. Ugyanakkor hiteles bizonyítéknak fogadunk el megkérdőjelezhető, homályos forrásokból származó információkat, informátorokat, ha azok üzenete megfelel vágyainknak, elképzelésünknek, érdekeinknek.

Itt, Amerikában ez a jelenség rendkívüli és példa nélkül álló módon kiéleződött Donald Trump elnökké választása nyomán: az ország egyik fele csak azt hallja meg, csak azt olvassa el, azt a tévéműsort nézi, ami azt üzeni, hogy Trumpnak mindenben igaza van. Az ország másik fele pedig azt, ami szerint Trump mindenben hazudik. Az információs világban csak azokat az információkat hisszük el, amelyekben hinni akarunk.

Vajon tetten érhető-e az önámításos alapon történő információ-elkerülés a befektetők világában is?

A „struccpolitika” űzése elképesztő károkat képes okozni a pénzüket, tőkéjüket, befektetéseiket egyedül, szakemberek közreműködése nélkül intézők számára. Milliónyi tapasztalatot gyűjtöttek erre vonatkozóan a viselkedéskutatók a 2007-2008-as válság idején és azóta is, minden egyes tartós piaci lejtmenetkor. Amikor jól megy a piac, amikor részvényeink ára felfelé kúszik, az ember jellegzetesen hajlamos arra, hogy naponta akár többször is – még hétvégeken is, amikor semmi sem történik a tőzsdéken – újra és újra „gyönyörködjön” a számsorokban, kimutatásokban, amelyek a vagyon gyarapodásáról tanúskodnak. Árfolyamesések idején viszont az emberek többsége bele se néz a fájdalmas tényeket sejtető kimutatásokba. Retteg tőlük. Ami még nagyobb bajt hozhat a kisember fejére, hogy nem csupán bojkottálja ilyen helyzetekben a feltételezetten kellemetlen információkat, hanem azokat is „mesterien” kerüli, amelyek pedig visszaterelhetnék őt a realitások világába. Ilyenkor az a jellemző, hogy az ember nem hajlandó szembesülni olyan szakértői javaslatokkal, kommentárokkal, cikkekkel, amelyek nem az illúzióit, az álomvilágát erősítik, hanem a valós helyzet további rosszabbodását sejtetik. Holott ezek az írások, műsorok, elemzések akár jó tanácsokkal szolgálhatnának a kiutat illetően. Van ennek az éremnek azonban egy másik oldala is, tudniillik nem ritkán előfordul, hogy azáltal járunk jól, ha figyelmen kívül hagytuk a negatív híreket, nem nézegettük állandóan portfóliónk állását a válság vagy a piaci lejtmenet idején, így az információval együtt a végén fölöslegesnek bizonyult eladási pánikot is elkerültük.

Azt tapasztalom, hogy minél több forrásból juthatunk információkhoz, háttérismerethez, minél szélesebb alternatívákat kínál például az internet ahhoz, hogy jó döntéseket hozhassunk és véleményünket mind szilárdabb érvekkel támaszthassuk alá, annál kevésbé kívánunk élni a fantasztikus lehetőségekkel, az információk szabadságával. Jól érzékelem ezt, s ha igen, akkor mi lesz ebből?

Kimutathatóan egyre nagyobb kockázatokat teremt az a globálisan terjedő jelenség, hogy egymáséhoz hasonló hitben, azonos előítéletek foglyaiként élő emberek kritikus nagyságot öltő tömegei – a saját magukra szabott közösségi portálok, hálózatok létrehozása, kizárólagosan az ő vágyaikat, elvárásaikat kiszolgáló médiumok, sajtótermékek, tévé- és rádióadók, internetes site-ok beengedése, minden más kiszűrése révén – egy belterjes, úgynevezett alternatív tényeken és híreken alapuló világot kreálnak maguk körül. A bajt tetőzi, hogy önérdekből az úgynevezett alternatív tények – értsd a hamisítások, a hazugságok – világát akarja egyre több helyütt kiszolgálni a valós politikai hatalom. Ez óhatatlanul együtt jár az egzakt tudományos eredmények kétségbevonásával, illetve az áltudományok, sarlatánok felértékelésével.

Például?

Már most egyre többen kezelik amolyan alternatív tényként, hogy nincs semmiféle globális klímaváltozás. Egyre hatalmasabb információmennyiség, sőt, komolynak tetsző, országos tévécsatornák, újságok, honlapok hada árasztja el, szolgálja ki azokat, akik eleve kitalációnak, rémhírterjesztők manipulációjának tartják a globális felmelegedést. A tudományosan bizonyított tényeket kétségbe vonni szándékozó tömeg azáltal is szélesedik, hogy maga az amerikai elnök is öncélú lobbiként, Amerika és a világ gazdasági növekedését direkt gátolni szándékozók hálózataként prezentálja a felmelegedésre, a CO2 kibocsátás veszélyeire figyelmeztetőket. Ha ezen a téren az „alternatív tények világa” győzedelmeskedik, akkor annak például nyilvánvaló, de egyelőre beláthatatlan következményei lesznek a valós világgazdaságra, a valós világpolitikára.

újabb cikk

#787612 banyaiz Előzmény: #787610

Nem tudom. De mondjuk a császár megígérte a győztes katonák itthon lesznek mire a levelek lehullanak a fákról. :) Szóval biztos volt csak a média nem volt ilyen széleskörű. Nem az volt írt a Twitterre és 2 perc múlva 10 millióan elolvasták. Egyáltalán mennyi analfabéta volt még mondjuk Mo-n akkor akiknek max felolvasni lehetett. Igaz az egyszerű üzenetek akkor is elérték csak később, és közvetve. :)

Visszatérve még erre az export import témára Usa nem egy nagyon nyitott gazdaság talán 20% alatt gdp arányos export-import. De hát az is dollár százmilliárdok. Belekezd most egy ilyen háborúba védővámokkal , nehéz elképzelnem. De hát ez egy dolog .

újabb cikk

#787610 TrendMan Előzmény: #787608

Engem az érdekelne, hogy volt-e hasonló 'demagóg' hullám az előző globalizációs hullám végén is?

(Az előző globalizációs hullám a Monarchia idején zajlott.)

újabb cikk

#787609 banyaiz Előzmény: #787598

Ha valóban ez mind komoly akkor amit a cikkben is írnak a válaszreakciók is jönnek és annak mi az egyenlege az Usa gazdaság számára? Oké van egy olyan választási ígérete , hogy hazai termelést fogja futtatni . Csak azt nem látom ezt hogyan is tudná megvalósítani amikor mondjuk Kínában se környezetvédelem , se munkavállalói jogok, se fizetés se semmi, nehéz vele versenyezni amcsi fizetésekkel , munkavállalói jogokkal stb.

Mi van Mexikóban az is biztos valamit számít felszínt karcolgató dolognak jó. Mexikóval könnyebb keménykedni mint Kínával. Kanadával is könnyebb egy szabadkereskedelmi megállapodást felmondani. Csak azt nem látom hogyan lehetne egységes szabályozást hoznia a témában. Vagy mexikói importra lesújt , de a kínaira vagy EU-ra nem? VAgy kiemel egy egy terméket és akkor azzal valami részsiker? Ilyeneket el tudok képzelni, de ez a felszín karcolgatása, látszatnak jó hadd örvendezzenek neki a népek.


újabb cikk

#787608 banyaiz Előzmény: #787598

Ez a Trump és Brexit egy kategória számomra egyelőre. Fából vaskarika történet.

Kíváncsi vagyok . Brexitnél britek megőriznék az EU pozitívumait, és cserébe nem fizetnének a közös kasszába , és a szabad munkaerőáramlásban vmilyen fékeket tennének. Ez így nyilván nem megy. Valamilyen kompromisszum kell ami nagyjából ugyanaz mintha az EU- ban lennének. Akkor minek kilépni? :) Egy ökörség vsz.

Trump féle nagy protekcionizmus dumákkal valami hasonló érzésem van. Pl Kína mint nagy kérdés, ne vigyék Kínába a termelést mert védővámok stb. Oké és Kínában eladott amcsi termékek ? Róka fogta csuka. :) Emberkedik Tajvannal, és a kínaiak nagy amcsi gazdasági érdekeltségei, rengeteg állampapír ami náluk van stb? Nem nagyon van mozgástere keménykedni vsz. Kínaiak nem fognak betojni attól , hogy a Twitteren Tajvanozik . :)

Szóval az öreg harcos vetít itt mindent össze vissza a Twitteren csak a gyakorlat mi lesz ebből . Van egy olyan érzésem fele se amiről mesél védővámok kapcsán. Állami élénkítés költségvetési költekezés azt inkább mint ezek a keménykedések itt mindenkivel.

Meglátjuk a gyakorlatot mi is lesz ebből.


alibaba meséi

#787607 TrendMan Előzmény: #787332

Szerintem komoly!

A történet szereplőinek célja nem valódi hatás elérése, hanem átmeneti pozitív média effektus kiváltása.

Ha az emlékeim nem csalnak, a 2016-os év egyik szörnyszava is ehhez a fogalomhoz kapcsolódik és egyébként Orbán is részben ugyanezt űzi - eggyel kisebb léptékben.

A lényeg az, hogy a valóság annyira bonyolulttá vált, annyira sok a hír és az üzenet, oly sok ellentétes trend áll szemben egymással, hogy a média üzenetek befogadói már csak a címszavakat képesek befogadni, sem a részletekre, sem a tartalomra nem jut idejük és energiájuk.

Arra viszont, hogy egy elsődleges felszínes hatást kiváltson, egy ilyen üzenet is megfelelő.

Szép! Nem? ;-)

alibaba meséi

#787331 Kissherceg Előzmény: #784909

ez egészen jó cikk:

Jack Ma, az Alibaba vezérének e heti látogatása New Yorkban jól példázza, hogy a tengerentúli tündérmese mennyire elszakadt a realitásoktól.

Ázsia legnagyobb internetes kiskereskedőjének alapítója „amúgy is épp a városban járt”, úgyhogy kért egy találkozót Donald Trumptól. A beszélgetésen pikk-pakk megegyeztek egymillió amerikai munkahely megteremtéséről. Mindezt úgy fogják elérni, hogy az Egyesült Államok közép-nyugati régiójának egymillió kisvállalkozója zöldség és gyümölcs árut, ruhákat illetve szolgáltatásokat árulhat majd a kínai vásárlóknak az Alibabán keresztül.

Jól hallották. Ott tart az utópia, hogy a világ egyik legnagyobb vállalatának vezetője és a legerősebb ország jövendő elnöke képes realitásként beszélni arról, hogy úgy virágoztatják fel a globálisan igencsak gazdag amerikai vállalkozó réteget, hogy tőlük fog tömegesen zöldséget rendelni online az óceán túloldalára a sok szegény kínai.

Eltekintve attól, hogy Kínában devizakorlátozás van, plusz, hogy a dollár egyre drágább, a jüan pedig egyre kevesebbet ér, továbbá hogy a két ország egymással épp vámháborúba készül lépni, van bárki, aki érez némi valóságalapot abban, hogy a jelenleg is szűkös amerikai munkaerőpiacon milliós nagyságrendű új dolgozói létszámra lesz igény, mivel Ázsiába kell postázni a sok génkezelt brokkolit?

Szerintem a realitás inkább az, hogy a Kínában élő emberek, akik épp nem tudják kimenekíteni az országból vagyonukat, majd megkérik a Los Angelesben élő rokonukat, adjon el nekik egy rajzot, gyurmabábut vagy bármit, jó drágán az Alibabán keresztül, ezzel kijuttatva némi pénzt Ázsiából.


a stockyn megfognak jelenni a jövőben az alapblog.hu-n közült interjúk

#784909 Kissherceg
Donald Trump jobb elnök lesz, mint azt a liberális és baloldali politikai és piaci megfigyelők feltételezik, de rosszabb lesz ahhoz képest, mint amit a piacok, a Wall Street főszereplői várnak tőle, nyilatkozta az alapblog.hu-nak Steen Jakobsen a Saxo fő befektetési igazgatója és stratégája. Jakobsen kimondottan optimista a következő éveket illetően, úgy gondolja hogy a világgazdaságban – a Trump jelentette látszat ellenére – befejeződik a mélyülő protekcionizmus, a világkereskedelem csökkenésének érája, nem erősödni, hanem gyengülni fog a politikai bezárkózás és a megannyi mélyülő szociális igazságtalanság. Megint a nyitás, a nyitottság, az esélyegyenlőség erősödése és az oktatásba, az emberi erőforrásokba való hatalmas beruházások kora köszönt ránk. Addig azonban Amerikában reálisan kell számolni a recesszió bekövetkeztével, a túl erős dollár okozta feltörekvő piaci visszaeséssel, egyúttal az olajárak emelkedésével, az arany és az ezüst újbóli megerősödésével.


http://stocklandyard.hu/cikkek/4102-vegjatek