Regisztráció Elfelejtett jelszó

Soros Görgy topik

Soros újabb véleméncikke

#821716 Boby. Előzmény: #821714

"sajnos 2017 évre mindössze a válság előtti életszínvonal jött vissza"

Azt tegyük hozzá, hogy ehhez is, ki kellett hajtani az országból egy pár százezer magyart, hogy a munkaerőhiány felhajtsa a béreket.A világban jelenlévő tíz éves konjuktúráról meg nem is beszélve.

Soros újabb véleméncikke

#821715 Boby. Előzmény: #821711

Ha olyan jóvilág van,akko' mi a f@szért köllött krumplival,meg tüzifával korteskedni?!

Soros újabb véleméncikke

#821714 prfecó Előzmény: #821711

sajnos 2017 évre mindössze a válság előtti életszínvonal jött vissza


viszont a politikai - korrupciós helyzet számomra borzasztó

Soros újabb véleméncikke

#821713 Koffein Előzmény: #821711

igen, elégedetlen tömeg. nem anyagi viszonylatban értem, hanem a kormány által meghozott demokrácia leépítésére, ami nagyon sok embernek nem tetszik. ahogy nekem se.

Soros újabb véleméncikke

#821711 matgab Előzmény: #821694

elégedetlen tömeg? Miről beszéltek??

Az emberek jól élnek, vissza is szavazták az elmúlt 70 év legjobb kormányát most már másodszor zsinórban.

Pörög a gazdaság, emelkedik az emberek vagyona, persze mindig mehetne minden még jobban is, de azért legalább most nő a jólét.

Soros újabb véleméncikke

#821694 Koffein Előzmény: #821681

nem gondolom, hogy megennék, csak ha az átlag polgár mérleget von, akkor nincs aki szembeálljon az általad említett "elmúlt 60 év legsikeresebb magyar kormányának" vezetői" -vel... majd ha lesz egy hiteles karakter, aki össze tudja fogni az elégedetlen tömeget, választ tud adni a jelen, meg a jövő kérdéseire, nem az eseményekre reagál, hanem saját útját járja, megy előre, folyamatos nyomást gyakorol hibába kényszeríti a kormányt, akkor talán talán kiegyenlítődnének az erőviszonyok. plusz ugyebár vidékre is le kellene menni, segíteni az úgynevezett "boldog híveknek", hogy van alternatíva a jelenlegi kormányon túl is... de amíg azt harsogják a libsik, szocik, sőt már a radikálisok is, az olga, meg egon műsorába, hogy ezek lopnak, hazudnak, csalnak, a hívő, azaz a néző legyint, odamotyogja ti nem ezt teszitek? és elkapcsol...

Soros újabb véleméncikke

#821681 Boby. Előzmény: #821673

"(csakhogy meglegyen az utókornak)"

Minek?! Ma nem számítanak a tények!Ez ma olyan világ,ahol az "elmúlt 60 év legsikeresebb magyar kormányának" vezetői,ma "ezt" mondják,holnap meg "ennek" a teljesen ellenkezőjét....és a hívek boldogan megeszik,anélkül hogy megfeküdné a gyomrukat.

Soros újabb véleméncikke

#821673 Koffein

(csakhogy meglegyen az utókornak)

Soros György: Hogyan mentsük meg Európát?

Menekültválság, megszorítás és széthullás fenyeget. Cselekedni kell, bátran.

Az Európai Unió léte veszélybe került. Az elmúlt évtizedben minden rosszul sült el. Hogyan jutott idáig az a politikai projekt, amelynek a kontinens békéje és virágzása köszönhető?

Ifjúkoromban néhány látnok, Jean Monnet vezetésével, megcsinálta az Európai Szén- és Acélközösségből előbb a Közös Piacot, majd az uniót. Generációm többsége lelkesen támogatta ezt a folyamatot. Én személy szerint az EU-t a nyílt társadalom megtestesülésének láttam. Egyenlő államok önkéntes társulása, amelyek a közjóért szövetkeznek és adják fel szuverenitásuk egy részét.

Ám a 2008-as gazdasági válság óta úgy tűnik, az EU utat vesztett. A megszorítás programját választotta, amely elvezetett az euróválsághoz, és az eurózónát hitelezőkre és adósokra osztotta fel. Előbbiek feltételeket támasztottak, amelyeket az utóbbiak nem tudtak teljesíteni. Ez már sem önkéntes, sem egyenlő társulás nem volt – pont az ellenkezője annak, amire az EU épült.

Ennek eredményeként ma sok fiatal számára az EU ellenség, amely megfosztotta őket a munkájuktól és a biztos jövőtől. Az ellenérzésekre rárepültek a populista politikusok, és EU-ellenes pártokat és mozgalmakat alapítottak rájuk.

Ezután jött 2015 menekülthulláma. Elsőre a legtöbben együttérzően fogadták az elnyomás vagy polgárháború elől menekülőket. De attól tartottak, hogy mindennapi életüket megzavarja az ellátórendszerek túlterhelése. Hamarosan pedig elvesztették bizalmukat, amikor azt látták, hogy a hatóságok nem képesek a válság kezelésére.

Németországban ez a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) erősödéséhez vezetett, amelyből az ország legerősebb ellenzéki pártja lett. Olaszország hasonló úton jár, még tragikusabb következményekkel: az EU-ellenes Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga alakíthat kormányt.

Egész Európát összezavarta a menekültválság. Gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot.

Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel. Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel. Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését.

Az Egyesült Államok tovább súlyosbította az unió problémáit. A 2015-ös iráni atomalku egyoldalú felrúgásával Donald Trump gyakorlatilag tönkretette az atlanti szövetséget.

Ma már nemcsak retorikai fordulat, hogy Európa léte forog kockán. Ez a valóság.

Mit lehet tenni?

Az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit. Mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni.

Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie. Sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. Sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást, amely felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért; és a katasztrofális politikai következményekért.

Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni. Az Európa-erőd, amely totálisan zárt mindenfajta bevándorlás előtt, nemcsak a nemzetközi és európai joggal ellentétes, de teljesen lehetetlen is.

Európa szeretne segíteni Afrikán és a fejlődő világon, a demokratikus szándékú kormányok támogatása útján. Ez helyes, mivel ezáltal az érintett országokban javulhat az oktatás és a munkaerőpiac, vagyis polgáraik kevésbé vállalják majd az Európába vezető, gyakran veszélyes utazást.

Egy ilyen „afrikai Marshall-segély” eredményeképp nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is. Így a migráció a bevándorlók és a fogadó országok részéről is önkéntes lehet.

Ma messze vagyunk ettől az ideális helyzettől. Az uniónak még mindig nincs egységes migrációs politikája. Minden tagállam a maga útját járja, gyakran egymás érdekeit keresztezve. Európa országai nem az afrikai demokratikus fejlődést tartják szem előtt, hanem csak meg akarják állítani a migrációt. Ezért a rendelkezésre álló összeg nagy része diktátorokkal kötött piszkos üzletekre megy el: megvesztegetik őket, hogy erőszakkal állják útját a népmozgásnak, és elnyomással akadályozzák meg saját állampolgáraik utazását.

A pénz amúgy is kevés. Ahhoz, hogy egy afrikai Marshall-terv sikeres legyen, legalább 30 milliárd euróra lenne szükség évente. A tagállamok ennek csak kisebb részét tudnák fedezni. Honnan szerezzünk tehát pénzt?

Tartsuk szem előtt, hogy a menekültválság európai probléma, és összeurópai megoldást igényel. Az EU hitelképessége magas, ám kihasználatlan. Mikor éljünk a lehetőséggel, ha nem egy sorsdöntő válságban? A történelemből tudjuk, hogy háborús időkben mindig emelkedik az államadósság. Tény persze, hogy a hitelfelvétel ellenkezik a ma uralkodó ortodoxiával, amely megszorítást szorgalmaz – csakhogy a megszorítás maga is az egyik oka a válságnak.

Mostanáig még lehetett azt mondani, hogy ez a politika működik, hiszen az európai gazdaság lassan erősödik. Hogy csak ki kell tartani. De az iráni atomalku összeomlásával, az amerikai szövetség bomlásával megjósolható, hogy újabb negatív hatások következnek.

A dollár erősödése már most azzal jár, hogy a fejlődő piacok valutái leértékelődnek. Új pénzügyi válság közeleg. Az afrikai Marshall-terv a legjobbkor érkezne. Ezért javaslom, hogy oldjuk meg a finanszírozását innovatívan és bátran.

Olyan új pénzügyi eljárást szorgalmazok, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez.

A lényeg, hogy Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért. Újra fel kell találnia magát.

Ennek pedig igazi, alulról jövő kezdeményezésként kell működnie. A Szén- és Acélközösségből felülről irányított módon lett Európai Unió, és ez remekül működött. De az idők változnak. Ma az átlagemberek úgy érzik, nincs beleszólásuk semmibe. Közös erőfeszítésre van szükség; az uniós szervek irányítása és a civil mozgalmak kombinálására.

A harmadik feladvány a területi dezintegráció kezelése. A Brexit elképesztő károkkal jár, mindkét fél számára. A válás hosszú folyamat lesz, akár öt évnél is hosszabb. Ez a politikában egy örökkévalóság, ilyen forrongó időkben különösen. Végső soron a britek döntik el, mit akarnak, de jobb, ha mielőbb dűlőre jutnak. Ez a célja a Best for Britain kezdeményezésnek, amelyet támogatok. Sikerült elérni egy parlamenti határozatot, amelyben benne van a lehetőség, hogy Nagy-Britannia az unió tagja marad.

Ez nagy eredmény lenne, de ehhez a brit polgárok meggyőző többségének támogatása kell. Ennek a többségnek a létrehozásáért dolgozik a Best for Britain.

Az EU-ban maradás mellett erős érvek szólnak, de ez csak az utóbbi hónapokban vált világossá, és időbe telik, amíg széles körben elfogadják. Ehhez az is kell, hogy az EU olyan szervezetté váljon, amelyhez Nagy-Britannia ismét csatlakozni akar.

Ez már egy másik Európa lenne. Olyan, amelyben egyértelműen megkülönböztetjük az uniót és az eurózónát. Másrészt be kell vallani, hogy az euróval súlyos gondok vannak, és ezeket meg kell oldani.

Az eurózónát elavult szerződések alapján irányítják. Ezek például feltételezik, hogy minden ország bevezeti az eurót, ha a követelményeknek megfelel. Így olyan államok – Csehország, Lengyelország vagy Svédország –, amelyek világossá tették, hogy nem akarnak eurót, ma is „pre-in” státusban vannak.

A jelenlegi keretekben az eurózóna képezi a belső magot, míg a többi tagállam másodrendű. A ki nem mondott elv az, hogy a tagállamok különböző sebességgel ugyan, de ugyanoda tartanak. Figyelmen kívül hagyjuk, hogy számos EU-ország konkrétan nem akar szorosabb szövetséget.

Ezt a célt el kell engedni. A többsebességes Európa helyett többsávos Európát építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van. Ma a kooperáció nem népszerű, de ez megváltozhat, ha az emberek azt látják, hogy megéri.

A rideg valóság rákényszerítheti a tagállamokat, hogy nemzeti érdekeiket félretéve az unió fennmaradását helyezzék előtérbe. Ezt sürgette Emmanuel Macron francia elnök aacheni beszédében, és csatlakozott hozzá Angela Merkel német kancellár is. Ha sikerrel járnak, Monnet és társai nyomába léphetnek. Ám ehhez maguk mögé kell állítaniuk Európa tömegeit. Én és a Nyílt Társadalom Alapítványok mindent megteszünk, hogy segítsünk.


http://hvg.hu/velemeny/20180529_Soros_Gyorgy_Hogya...

.

#814802 Fornit

Az amerikai hedge fundok között Soros György fedezeti alapja is közzétette, mely cégekbe vásárolt be és mely részvényektől szabadult meg 2017 utolsó negyedévében. Az adatokból kiderül, hogy Soros is felszállt a kriptodeviza vonatra, az Amazont és a Facebookot nem tartja annyira vonzónak, de a Snap, a Netflix és a Twitter részvényeiből is bevásárolt


Soros György hedge fundja jelentős összeggel szállt be abba az Overstock.comba, amelynek részvényei azt követően kezdtek el menetelni, hogy bejelentették, kriptodevizás kereskedési platformot indítanak. Az alap a legfrissebb, negyedik negyedéves adatok alapján közel 2,5 millió részvénnyel bírt a cégben, ezzel a harmadik legnagyobb részvényes lett a vállalatban, értékre a részvények a szerdai záróárakkal kalkulálva mintegy 147 millió dollárt tesznek ki.A közzétett adatokból kiderül az is, hogy Soros teljesen megszabadult Amazon-részvényeitől, a fennmaradó 10 ezer darabot is eladta az alap. Az Amazon mellett egy jelentősebb Facebook-pakktól is megszabadult a milliárdos befektető, ennek értéke december végén meghaladta a 19 millió dollárt.Azért nem minden technológiai cégre vetett keresztet a hedge fund, az adatok szerint

  • az Alphabetből 1600,
  • a Snapből közel 142 ezer,
  • a Netflixből 71,5 ezer, míg
  • a Twitterből 15,7 ezer részvényt vásárolt.

Igaz, a Microsoftban lévő részesedését csökkentette, a tavalyi év utolsó három hónapjában 45,3 ezer darab Microsoft-részvénytől vált meg az alap.

sith nagyúr

#809269 Csusza Előzmény: #809145

Dehogy túlzás! Már rég meg kellett volna kapnia!
És ezt komolyan is gondolják, hihetetlen...

sith nagyúr

#809266 prospero Előzmény: #809265

végül is beleillik a sorba... putyin, obama soros...csak azt nem értem, miért nem keresztelik át akkor békéről valami másra :-)!

sith nagyúr

#809256 prospero Előzmény: #809145

Nem. De Bokros dicshimnuszát Sorosról nehéz überelni. De lehet sikerült. Majd akkor ha meg is kapja :-)! Ahhoz mit fogunk szólni!?

sith nagyúr

#809145 Koffein Előzmény: #808317

ez nem kicsit, hanem nagyon de nagyon erős... vagy csak én érzem túlzásnak?

"Még november 6-án döntött arról a Wesley János Lelkészképző Főiskola öt professzora: Iványi Gábor lelkész, Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás theológus, Nagy Péter Tibor szociológus, valamint Szilágyi Gál Mihály filozófus, hogy levélben kezdeményezik a Nobel-békedíj odaítélését Soros Györgynek"

http://index.hu/belfold/2017/12/04/nobel-bekedijra...


sith nagyúr

#807937 Koffein Előzmény: #807935

helyes!

ha nagyon kiakarsz baszni vele, akkor Liberty Broadbandet vegyél, az alap vagyonának 17%a itt gyarapszik...