Regisztráció Elfelejtett jelszó

Autóipari hírek

Figyelmeztet a Daimler vezér

#803340 Koffein

Angela Merkel a német választási kampányban többször ostorozta a német autógyártókat a dízelbotrány miatt. Felszólította az iparág szereplőit, fordítsanak még nagyobb összegeket a kutatás és fejlesztésre, az elektromos autózás elterjesztésére, hogy ezzel is segítsék a vásárlók bizalmának visszaállítását. Nem meglepő tehát, hogy a Daimler és a Volkswagen már a Frankfurti Autószalon megnyitása előtt jelezte, euró tízmilliárdokat költ majd arra, hogy elektromos autókat fejlesszen és gyártson. Ám a cégek vissza is vágtak a kancellárnak. A Daimler vezére, Dieter Zetsche például bejelentette, az elektromos járművek irányába történő eltolódás miatt a vállalat profitmarzsa az első időszakban feleződni fog. S amiatt, hogy olyan meghatározó alkatrészek, mint a belsőégésű motor vagy a többfokozatú sebességváltó kikerülnek a járművekből, rengeteg munkahely szűnik meg. Becslések szerint csak az elektromos hajtáslánc gyártására történő átállás 40 százalékkal kevesebb munkaerőt igényelne a jelenlegihez képest.

Ford

#802955 Koffein

Közel 6 százalékkal csökkentek a Ford dízel üzemű autó értékesítései Európában az év folyamán, nyilatkozta Steven Armstrong a Ford EMEA régiójának igazgatója a Bloombergnek. Armstrong szerint ennek köze van az európai autógyártók dízelbotrányainak, ugyanis azokat követően csökkent a kereslet az ilyen meghajtású autók iránt. Másrészt a német autógyártók reputáció vesztése egyfajta lehetőségként is felfogható, ugyanis ezzel megnyílt a lehetőség a piaci részesedés növelésére Európában. Az igazgató szerint a Brexit és a gyenge angol font továbbra is problémákat okoz a Fordnak, azonban dolgoznak azon, hogy minél inkább minimalizálják ezt a hatást. A Ford árfolyama 0,7 százalékos pluszt mutat a nyitás előtti kereskedésben.

Volvo

#802954 Koffein

Nagy ugrást mutat a Volvo árfolyama, 7 százalékos a plusz, és a mozgóátlag fölött a részvény. Az elemzők örülnek az új elektromos stratégiának, 2019-től csak ilyen autókat gyártana a cég. A célárak alapján 7 százalékos további emelkedést valószínűsítenek a szakértők.

Daimler

#802856 Kissherceg

A német Manager Magazin értesülései szerint három különálló cégre szedné a vállalat vezetése a Mercedes, méghozzá tevékenységi körök szerint, és a három részleg részvényeit külön dobnák piacra. Így juthatna plusz forrásokhoz a Daimler AG.

A szétválasztás tulajdonképp logikus lépés lenne, hisz így külön cégbe kerülne a Mercedes személyautó- és kis áruszállító üzletága, a teherautó- és buszgyártó részleg alkotna egy másik vállalatot, és a finanszírozási részleg, valamint a 2019-re ígért járműmegosztó szolgáltatás egy harmadikat. A döntés logikus lenne, hiszen a két gyártórészleg között lényegében ma sincs kapcsolat, legalábbis műszaki értelemben: személyautókban és furgonokban egyféle, a teherautókban és a buszokban egy másik szabvány alkatrészkészletre építkeznek, így a két részleg külön cégként is megállná a helyét, ez a működésben aligha okozna fennakadást.

Egyes spekulációk szerint ezzel egyrészt a cég összértéke is megnőne. Csak a teherautós részleg értékét, amelynek a Mercedes mellett része Mitsubishi Fuso, az amerikai Freightliner és a Detroit Diesel is, 36 milliárd dollárra becsülik, és a személyautó-gyártó fél értéke is hasonló nagyságrendű. Az új cégek részvényeinek egy részét aztán piacra dobhatná a Daimler, és ezzel előteremtené azt a plusz forrást, amelyre az elektromos modellek gyártására való átálláshoz rövidesen szüksége lehet.

Volkswagen brand CEO-ja azt mondja

#801019 Koffein

"A régi világban van a Toyota, Hyundai és a Francia autógyártók. Az új világban van a Tesla."

"A Tesla azon versenytársak közé tartozik, akinek olyan képességei vannak, ami nekünk jelenleg nincs."

https://www.investing.com/news/stock-market-news/v...

Legalább beismerték, így tudnak tenni ellene ... :)

németek

#800272 Kissherceg

Az ifo elnöke szerint tök egyszerű a magyarázat: Ezek a cégek akárhogy is, de jó autókat gyártanak. Az lehet, hogy az autók valamivel többe kerültek annál, mint amibe kerülhettek volna, ez azonban nem jelent közvetlen veszélyt az eladásokra – így Fuest, aki a Volkswagent hozta fel példaként, amely a dízelbotrány után sem panaszkodhatott az eladásaira, mivel a vevőközönséget a jelek szerint nem különösebben befolyásolják az ilyen iparági ügyek.

A cégek jó hírének azonban mindenképp árt az ügy Fuest szerint: érdekes, ami az értékpapírpiacokon történt, az autógyárak piaci tőkeértéke tízmilliárd euróval csökkent. Hozzátette: az esetleges büntetéseket és kártérítéseket azonban az autógyárak minden további nélkül ki tudják fizetni, miután az elmúlt években igencsak nagy nyereséget termeltek, van miből. Végül is igen nagy terheket elviselni képes óriási vállalatokról van szó – mutatott rá.

Ford

#800255 Koffein

"A Ford a második negyedévben 56 centes eredményt ért el szemben a 43 centes várakozással. Az autógyártásból származó bevétel 37,1 milliárd dollár lett, ez enyhén elmaradt a várt 37,2 dollártól. A 2017-es egy részvényre jutó eredmény 1,65-1,85 dollár között lehet, a piaci várakozás csak 1,51 dollár volt. A második negyedéves EPS és az év egészére várt jó eredmény is nagyrészt az effektív adókulcs átmeneti csökkenésének köszönhető. A megemelt várakozás ellenére Észak-Amerikában nehéz évre számít a társaság a csökkenő marzsok miatt. Viszont a finanszírozási tevékenység jól teljesíthet a növekvő volumen és javuló marzsok együttes hatásaként. A határidős kereskedésben 1-2% körüli csökkenést mutatott a részvény."


Daimler + Peugeot

#800213 Koffein

Vártnál gyengébb negyedévet zárt a Daimler, az üzemi eredmény, 3,9 milliárd euró helyett 3,75 milliárdos lett. Főleg a tehergépjárműveknél gyengélkedett a vállalat, valamint az új technológiákra való felkészülés miatt is emelkedtek a költségek. A pénzügyi vezető ugyanakkor elmondta, nem fogják szétválasztani a különböző egységeket.

Nem okozott viszont csalódást a Peugeot, a 2,04 milliárd eurós üzemi eredmény 11 százalékos növekedést jelent éves alapon, és a bevételek is erősek lettek, közel 30 milliárd euróval. A menedzsment szerint ráadásul idén 1 helyett 3 százalékos növekedés is jöhet az európai piacon, és a dél-amerikai piac is erősebb lehet.

Ezt jól kifundálták

#799985 Koffein

http://www.portfolio.hu/vallalatok/gigabotrany_nem...

"Soha nem volt még akkora összejátszás német nagyvállalatok között, mint amire most titkos dokumentumok alapján bukkant a Spiegel. A kartellt öt német autógyártó, a Volkswagen, a Porsche, az Audi, a Daimler és a BMW hozta létre, 1990 óta rendszeres találkozókon döntöttek sokszor még a legapróbb technológiai részletekről is. A kartellezésre versenyhivatali eljárást követően derült fény, a részletek megismerését az is segítette, hogy a kartellben résztvevő Volkswagen önfeljelentést tett, és több fontos részletet is elárult a vállalatok közötti összejátszásról. Ha igaz az, ami a Spiegelhez eljutott dokumentumokból kirajzolódik, akkor a német cégeknek kartellezés miatt akár több milliárd euró bírságot kell fizetniük."


Daimler nyakán is szorul a húrok

#799668 Koffein Előzmény: #799216

"A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes újabb 3 millió autóra terjesztette ki a visszahívási programját, hogy módosításokat hajtsanak végre a dízelmotorokon. A visszahívás 220 millió eurós költséget fog jelenteni a Daimlernek, ami részvényenként nagyjából 20 cent. A hír negatív, de komoly árfolyamhatással nem számolunk." - erste

wooow

#799526 Koffein
Bemutatták a német csodaautót, amelyhez képest a Tesla is elavult. Az új Audi A8-ban számos olyan rendszer megtalálható, amit egyetlen másik luxusautó sem kínál. A Tesla, a Mercedes és a BMW is büszke önvezető technológiájára, ugyanakkor e márkáknál a vezetőnek akkor is rajta kell tartania a kezét a kormányon, ha épp az autója vezet helyette. Az új Audi A8-ban erre nincs szüksége, csak arra kell figyelnie, hogy képes legyen visszavenni az irányítást, amikor a robotpilóta erre figyelmezteti. Igaz, mindez akkor érvényes, ha a sebesség nem több mint 60 km/h, a kocsi többsávos úton halad, és a szembejövő sávokat fizikailag is elválasztották egymástól. A német törvényhozás pár hete fogadta el azt a törvényt, ami lehetővé teszi ezen újítás használatát. Ha viszont olyan országba megy át az autó, ahol még nincs meg a jogi háttér, akkor azt a GPS felismeri, és ott már nem engedi az Audi robotpilótájának működtetését.

Daimler nyakán is szorul a húrok

#799216 Koffein

Tovább dagad a botrány a Daimler körül, ugyanis a Süddeutsche Zeitung szerint több mint 1 millió járművet érinthet a káros anyag kibocsátási manipuláció. A járműveket 2008 és 2016 között értékesíthették két típusú dízel motorral. Két személy után nyomoznak jelenleg a német hatóságok, de a számuk valószínűleg nőni fog. A Daimler megerősítette, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal a vizsgálat tekintetében. Az autógyártó árfolyama jelenleg 1,1 százalékos mínuszban tartózkodik.

Júniusi eladási adatok

#798364 Koffein

Gyenge autóértékesítési adatokról számolt be a General Motors, a Ford, valamint a Fiat Chrysler is. A GM júniusi értékesítése a várt 3,4 százalékos visszaesés helyett 4,7 százalékot csökkent az Egyesült Államokban, míg a Fordnak a várt 6 százalék helyett 5 százalékkal csökkentek az értékesítései éves alapon. A Fiat Chrysler júniusi értékesítése 7,4 százalékkal esett vissza, miközben az elemzők 7,9 százalékos csökkenést vártak. A gyenge értékesítési adatok ellenére igen szépen teljesítettek az autógyártók részvényei, 2-4 százalék körüli pluszokat hoztak össze.

A német autógyártók értékesítése valamelyest jobban alakult az Egyesült Államokban. A BMW csoport értékesítése 0,4 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban júniusban, míg a Mercedes-Benz eladásai 1,8 százalékkal lettek nagyobbak. Legnagyobb mértékben a Volkswagen értékesítse tudott nőni, 15 százalékkal. A BMW 2,1, a Daimler 1,1 a Volkswagen 1,4 százalékos pluszban zárta a napot.

bővít a bmw

#797733 Koffein

2018 és 2021 között további 600 millió dolláros beruházást hajt végre a BMW az amerikai spartanburgi gyárában, ami az X modellek jövőbeni gyártásához lesz szükséges. 2016-ban 411 ezer jármű jött le itt a futószalagról, amivel a gyár világviszonylatban a BMW csoport legnagyobbjának számít

A svédek hamarosan a Tesla torkához emelik a kést

#797457 Koffein

Önálló márkát formál a Volvo az eddig a svéd autómárka legerősebb modelljeit készítő, korábban teljesen független tuningcéget, a Polestart. Ennél is meglepőbb, hogy a cég kifejezetten a Volvo teljesen elektromos hajtású modelljeiért lesz felelős.

A bejelentés Hakan Samuelsontól a Volvo elnökétől származik, aki arra nem tért ki, hogy a globális almárkává tett Polestar megtartja-e tuning részlegét. Az új svéd villanyautómárka a Teslával és a BMW i almárkával veszi majd fel a versenyt, miután ősszel bejelentik a modelloffenzíva részleteit is.

http://totalcar.hu/magazin/hidegindito/2017/06/21/...

https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media...