Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kávé topic

Kávé: drágulás előtt

#804903 Koffein

Az elmúlt hat évben több hullámban, de lefelé tartott a kávé ára a tőzsdéken, a legutolsó tavaly novembere óta futott végig a piacon. Azonban most úgy tűnik, hogy az emelkedés jegyeit hordozza magában a grafikon, mely akár egy hosszabb árfolyam-felértékelődés előszobája is lehet. Éppen ezért vételi ötletet fogalmazunk meg a kávéra.

Elemzésünk alapjául a 'JO' névre hallgató, az amerikai tőzsdén kereskedett ETF szolgál, de a 'KC' névre hallgató határidős terméken keresztül is lehet szemlélődni. A napos grafikon szerint a tavaly november és idén június közötti esés két egyenlő nagyságú hullámban zajlott, viszont a nyári 15,17 dolláros mélypontról öt emelkedő hullámot lehet beazonosítani, amely a 38,2%-os Fibonacci szintnél akadt el augusztusban, majd onnan egy a-b-c- korrekciót hajtott végre. Ezen mozgások már önmagukban is megágyazhatnak az optimista szcenáriónak, ráadásul az október 5-ei kereskedésben egy kulcsfordulós, nagy momentumú emelkedő gyertya is kialakult. Mi ezeket a jelzéseket egy nagyobb, potenciális 3. hullám előszobájának tartjuk, mely szerint a következő hetekben, hónapokban intenzív emelkedés veheti kezdetét, ami nem csak a 19,40 dolláros augusztusi csúcsig, hanem a 22, illetve 26 dolláros tartományba repíthetné majd az árfolyamot. Lehetséges stopszintek vagy 15,90, vagy 15 dollár körül találhatóak.


JO napos grafikon - impulzív szerkezet jegyei

A hosszabb távú határidős grafikon ('KC' névre hallgat) alapján akár egy évek óta tartó beszűkülésből törhetne ki a fenti elképzelés mentén a kávé árfolyama.


KC határidős kávé árfolyam hetes grafikonja

Vétel: 16,50 - 17,10 dollár

Stop: 15,80 dollár vagy 14,90 dollár

Célár: 19,30 / 22,00 / 26,00 dollár

http://www.portfolio.hu/traderszoba/cikk/arupiac/4...

JO

#801323 Hotibo

Nincs különösebb oka, csak az hogy még mindig nagyon olcsónak néz ki, igazából már 17-18-nál kellett volna, mikor 16 körülről visszafordult, de ez van, mert így nyáron nem igazán figyeltem az eseményeket, dolgom volt, meg részvényem már hónapok óta nincs, csak olaj, meg ezüst, meg volt egy kevés búza etn de az már nyerőben el lett adva. Így sok néznivalóm nem igen volt, max idegesítettem volna magam a lebegő veszteség miatt.

JO

#801305 Hotibo

Na most már tényleg venni kéne kávét, vagy tiszavirág életű lesz az emelkedés? Apránként lépeget felfelé, vagy ez csak illúzió? :O Nézegeti egyáltalán valaki rajtam kívül? :)

Na melyik a legszarosabb kávé? :D

#797896 Koffein Előzmény: #797887

Nem hiszem, hogy óriási árfolyam mozgató hatása lenne. Ez egy vicces bulvárhír. Ebben a kánikulában üdítően hat. :)


Na melyik a legszarosabb kávé? :D

#797887 tozsdenyul Előzmény: #797856

latom erdemes kibontanom :)

nincs feltetlen osszefuggesben fekaliaval, az a baci neveben szerepel (megtalalhato abban is, de millio mas helyen is, pl fogaidban, mert azt is szereti enni, na meg vizben, foldben csak nem mindegy, mennyi)

a legtobb hagyomanyos tisztitoszer/eljaras nem oli meg ezeket, hanem leginkabb a hőhatas

a szekekrol, asztalokrol is vettek mintat (amit tobbnyire hagyomanyos tisztitoszerekkel tisztitanak ugyebar), en speciel megneznem milyen eredmenyt hozna, mas ettermekben (akar itthon is) a szekek, asztalok hasonlo vizsgalata.

Csak a hideg kaveban talaltak belole...

De ha arfolyamot kell befolyasolni, akkor teljesen jo, es nem mondom, hogy bonyolultabb kerdes ez egy bulvarhir szintjenel :)

Na melyik a legszarosabb kávé? :D

#797856 Koffein Előzmény: #797839

ürülékből származó baktériumot, teljesen megnyugodtam ... az is lehet, hogy ízfokozó :-DDD

Na melyik a legszarosabb kávé? :D

#797830 Koffein

"Az Egyesült Királyságban egy vizsgálat után kiderült, hogy a britek legnagyobb és legnépszerűbb kávézói szinte kivétel nélkül érintettek az egyre csak gyűrűző szaros botrányban. A tesztek szerint a Caffe Nero, a Costa és a Starbucks egységei érintettek. Kiderült, hogy a fent említett nagy láncok azon termékei voltak fekáliával mérgezve, amelyek jéggel készültek.

A hatóságok igyekeznek lecsillapítani a kedélyeket: elmondásuk szerint a vizsgált minták nem azt jelentik, hogy a Caffe Nero, a Starbucks, valamint a Costa jeges termékei mind tartalmaznak ürüléket, csupán arról van szó, hogy előfordulhatott, hogy szennyezett kávét fogyasztottak a fenti brandek látogatói az elmúlt hónapokban.

A vizsgálatból kiderült, hogy a Costa kávéi voltak a legszarosabbak, az innen vett 10 mintából 7 alkalommal találtak fekáliából származó baktériumokat a jégben. A Caffe Neronál és a Starbucksnál ugyanez az arány csak 10/3 volt.

A Costa válaszlépésként rögtön megváltoztatta jégbeszállítóját, a Starbucks szóvivője, azt mondta, hogy saját vizsgálatot rendeltek el az üggyel kapcsolatban, amelyet nagyon komolyan fognak venni. Hasonlóképpen cselekedett a Caffe Nero is, akik szintén belső vizsgálatot indítottak."

http://24.hu/kulfold/2017/06/28/uruleket-talaltak-...

vaníliakrízis

#796934 Koffein

Elszállhat a vanília ára ... már ha ezidáig nem szállt el ...

"Madagaszkár ugyanis messze a világ legnagyobb vaníliatermelője, 2014-es adatok szerint a világ vaníliaellátásnak 48 százaléka, 2016-ban pedig egyes becslések szerint a 80 százaléka a szigetről érkezett.

Az Enawo pedig elpusztította a madagaszkári vaníliaültetvények 30 százalékát, ezzel pedig akár 24 százalékkal is zsugorodhat a vaníliakínálat a világon.

Ez iparági pánikot okozott, és a 2016-os szárazságok miatt eleve magasan lévő vaníliaárak még tovább kúsztak. Néhány éve még 20-50 dollárért is meg lehetett venni a vanília kilóját, ez az összeg most 600 dollár körül van, de van termelő, amelyik már 1000-1100 dollárt is elkér. (VanillaPura)"

https://444.hu/2017/06/13/nyakunkon-a-globalis-van...

Extrémsport

#795603 Hotibo

Nem rábeszélésnek veszem, a tippeknek meg mindig örülök, mindig utána is nézek, még akkor is ha nem nekem szól, kifejezetten szoktam is ilyen célzattal fórumokat olvasni, persze kellő fenntartásokkal. Amúgy JO-n kívül még ilyeneket is nézegetek, ha már extrémsport:

NUGT, DBC (PowerShares), WEAT, TVIX vagy UVXY, UWT

Bár ez most így offtopic.

Kávé

#795596 Koffein Előzmény: #795590

A QSR a Burger King + Tim Hortons egyesüléséből jött létre, SBUX-ot meg ismerjük, ha lehet hinni a Howard Schultznak hosszabb távon prémium szegmensű kávézókat is fognak nyitni... nem rábeszélni akarlak, csak szösszenetként említettem :)


Kávé

#795590 Hotibo

Egyenlőre csak mint lehetőség merült fel, először zárnom kell valamit, hogy legyen miből venni, csak már szeretem előre kinézni. Amúgy kifejezetten a JO-t nézem, vagy is azt vennék.

Megnézegettem amiket linkeltél, QSR vagy SBUX talán, de ilyen-olyan okokból a négyből egyik se tetszik igazánl. A WTB-re meg azt hittem először hogy Walter Bau xD

De igazad van hogy tényleg extrémsport gyanús, mondjuk nem is sok pénzzel játszom, így sokkal jobban tűröm a nagyobb kockázatokat.

Kávé

#795564 Koffein Előzmény: #795555

Ha szereted az extrém sportot ne fogd vissza magad, stopot alá és lesz, ami lesz. :o))

Anno amikor kérdezted 19en volt, most 18on, szerinted mennyit változott a széljárás azóta? Amúgy nálam még mindig átláthatatlan, de ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz ;o)

Ha kávéban gondolkodnék, akkor MCD, QSR, SBUX... vagy talán WTB

Kávé

#795555 Hotibo

Lassan tényleg venni kéne, vagy még mindig kockázatos? :O Ki hogy látja a témát? :)

Kocka

#794134 Hotibo

A mérete lehet ugyan akkora, inkább a súlya más, nincs annyira betömörítve, több a levegő a kristályok között. Azt azért nem hinném, hogy a cukor veszítene az édességéből, mivel a cukor az cukor, pont mint a só :) De az is lehet, hogy inkább a cukortartalom nőt az élelmiszerekben, és egyszerűen mi nem érezzük már elég édesnek, mert hozzászoktunk.

Én egy kiskanál cukorral iszom csak a kávét, mivel szeretem a kávé ízét érezni, meg nem akarok gigapocakot növeszteni :D (régen hárommal ittam)

Elvileg a KC az arabica …

#794112 Koffein Előzmény: #794080

Elvileg a KC az arabica árát képezi le. De csak elvileg. Látod, ez is a bajom, hogy bárhogy próbálok utánajárni, csak a KC, vagy ha etf, akkor JO, de mit képeznek le? mi van bennük? melyik vidék kávéival kereskednek? Vagy a világ összes kávéja, robusta+arabica? Vagy csak arabica? Vagy robusta? Nem mindegy, mert az arabicának jobb az íze, kevesebb terem, kényesebb növény, míg a robusta keserűbb, rosszabb minőségű, igénytelenebb a növény, de dupla annyi terem belőle...