Regisztráció Elfelejtett jelszó

OPUS GLOBAL Nyrt – Stabil, kiszámítható növekedés

Re: itt a hír

#829146 Kiss Zoltán Előzmény: #829142

MOst 680-ra beraktak,30k-t a vételi oldalra! 3x4x-ezés, ó Istenem, de jó lenne, addig az Opust meg a Konzumot itt tarthatnák:)

itt a hír

#828638 Kissherceg Előzmény: #822455

erre felhívnám a figyelmét az érintetteknek:

  • A Konzum csoporthoz tartozó Konzum PE Magántőkealap a 4iG-ben történő részesedésszerzésért ellenértékként a tulajdonában lévő Opus-részvényekkel fizetett.
  • Az alapnál lévő Opus-részvények száma 65 060 248 darabról 63 908 160 darabra csökkent, a tulajdoni hányad 20 százalékról 19,65 százalékra esett.
  • Az 1 152 088 darab Opus-részvény értéke a június 6-i 727 forintos záróárfolyammal kalkulálva közel 838 millió forint.
  • A Konzum arra is felhívta a figyelmet, hogy egy korábban bejelentett tranzakció eredményeképpen a Konzum PE Magántőkealap részesedése várhatóan ismét 20 százalék fölé emelkedik majd.


Ergo ha a volt tulaj venni akar 4ig papírt, akkor opust fog szórni

Ha ilyen szemszögből néz…

#828328 banyaiz Előzmény: #828325

Ha ilyen szemszögből nézzük van logika benne. Mert nem jöttek új nagy magyar cégek a rendszerváltás után, nagy multik nem nőttek ki 30 év alatt. Az eleve nagyobb cégek közül néhány megmaradt Mol, vagy Otp pl. De akár ezeknél sokkal nagyobbra növő az egészen világon ismert nagy multicég a semmiből nem nőtt ki .

Mesterségesen rásegíteni erre állami hátszéllel dél-koreai megoldással az új Samsungot létrehozni.

Ha piacról nem tud kinőni akkor mesterségesen addig tolni amíg be nem indul . Lehetséges, hogy ez a távlati cél ambiciózus cél akkor. Igen elképzelhető. Egy magyar konglomerátum felcsúti székhellyel. :) Furcsán hangzik de lehet egy ilyen terv akár. Mert sok ágazatban nyomulnak és ha az összeáll egy egésszé az informatikától a pénzügyekig a mezőgazdaságtól a turizmusig és a médiáig, és a bankokig stb.

Lehet most is a legjobb …

#828327 banyaiz Előzmény: #828313

Lehet most is a legjobb üzlet az lenne venni egy portfóliót Lőrinc papírokból eltenni egy számla sarkába ne legyen szem előtt és elfelejteni , és 10 év múlva elővenni. :) Aztán összesítjük a kapitalizációját ennek amit elindított Lőrinc és akkora mint most az egész Bét együtt vagy nagyobb. :)

Nem lehet kizárni. Mondjuk ha megnézed az mkb-s sztorit szűk 40 mrd-os vételár idén első félévben kb 20 mrd profit. Ilyen bizniszekkel gyorsan lehet növekedni. Mondjuk 1 év alatt kitermeli a vételárat és ér 100-200 mrd-ot egyébként. Így nehéz belőni mi a plafon a növekedési lehetőségekben.

hallottam, hogy viktorna…

#828325 Kissherceg Előzmény: #828322

hallottam, hogy viktornak nagy fájdalma nincsenne 1000mrd-s magyar cégek... sztm régió legnagyobb cégei közé emelik opust, de nem jelenteném ki, hogy hatékony lesz a cég :)

Nekem nem szimpatikus az…

#828322 banyaiz Előzmény: #828313

Nekem nem szimpatikus az ha egy tőzsdei cég nem hűti a kedélyeket hanem minden erőfeszítéssel az árfolyam emelkedését akarja az aktuális helyzettől függetlenül részben egészben .

Sokkal egyszerűbb dolguk lenne Opust is feltölteni ha nem fűtik fel ennyire a várakozásokat és nem 611-en kellene tőkét emelni. Érdemes feltenni azt a kérdést miért éri meg Lőrincnek bevinni a vagyonát 611-en, ha mondjuk 111-en is bevihette volna ?

Ezt a kérdést a tőzsdefelügyelet illetékesei tehetnék fel úgy első körben ebben mi a ráció saját maguknak . :) Ezt a lépést hiányolom inkább mint azt, hogy feltöltsék állami megrendelésekkel. De több ilyen lépése is van ennek a folyamatnak ahol különböző szervek intézkedéseit kicsit hogy is mondjam felületesnek érzem. Pályázatoktól - tőzsdéig.

De mindettől függetlenül akár nagyot is kaszálhatsz vele hosszú távon ha ez kinövi magát az 1000 mrd-os tartományba többezer mrd-os tartományba. Részvényszám kordában tartása mellett , adósság megfelelő kezelése mellett.

Vagy akár attól függetlenül is rövid távon ha úgy rángatják éppen az árfolyamot valamilyen hírre vagy hír nélkül.

Nem utazom Mészáros papí…

#828319 banyaiz

Nem utazom Mészáros papírokban.

Volt még réges régen Konzumom amiben beragadtam még kb 10 éve lehetett , vagy több. Nem volt benne érdemi pénz és eltettem őket azzal a megfontolással hátha egyszer lesz ebből az alvó cégből valami. Aztán teltek múltak az évek és egyszer megakadt a szemem az egyik számla sarkában ezen és eladtam.

Már nem emlékszem hány db volt hány ft-on véve és eladva. De pár ezer db-os mennyiség volt emlékeim szerint. :) De ez még időszámításunk akarom mondani Mészáros előtt volt egy évtizeddel kb. Érdekes lenne most megnézni hány 10 milliót érne az pakk ami akkor kb 0-át és nyugodtan meg lehetett volna tartani a számla sarkában.

Ezeknek a Lőrinc cégeknek izgalmas lehet a jövőjük az biztos bárhogy is alakuljon. :) Jelenleg vsz ha tokkal vonóval minden tőzsdei érdekeltségét összeadjuk. Főleg Konzum + Opus mint a két legnagyobbat de nyugodtan hozzácsaphatjuk a kisebb kapitalizációjukat is . Ez összesítve legyen sacc Konzum + Opus 300-350 mrd tőzsdei kapitalizáció a kisebbeket nem tudom de legyen sacc együtt 100 mrd . Legyen együtt 400-450 mrd környéke tőzsdei kapitalizáció. Ettől tartalomban nagyon el van maradva vsz. Töltik a teljes nemzetgazdasággal csak hát a részvényszám is nő, az adósság is nő. Azért néhány 100 mrd-ot nem egyszerű mutatvány ilyen módon bevinni cégekbe. De gyakorlatilag bármit csinál az nyereséges mert ha nem akkor az állam kipótolja pár mrd-al lásd média. :) Szóval így hosszú távon akármi is lehet belőle.

Most meg a kereskedése eléggé irányított vsz a kis közkézzel és nagy baráti kezekkel. Szóval igazán ha akarnák vsz lehetne most ugyanennyi erővel 200 Ft is vagy 1500 is kis túlzással.

Urak, köszönöm a megnyug…

#828313 Csusza

Urak, köszönöm a megnyugtató szavakat! :-)
Rám fér, kicsit belecsíptem 500-nál. :-/ Bíztam egy nagyon látványos gyj-ben.

Amúgy én sem látok drámát, remélem nem tévedünk.

Zoli! Én is nagyon bízom benne, hogy kitömik állami megrendelésekkel az új cégeiket (is). Eddig is ezt volt a szisztéma, csak nem változik...

gyj

#828305 Kissherceg Előzmény: #828292

Szerintem semmi dráma nincs, egyszeri tételek rontják és csak van a számlán 8mrd készpénz. Ami azért nem rossz. Ettől függetlenül ez a legnagyobb és ezáltal a legkevésbé attraktív papír a Mészárosok közül sztm, de több éves távon szép növekedés előtt áll.

Úgy látom Csusza a lege…

#828297 banyaiz Előzmény: #828292

Úgy látom Csusza a legegyszerűbben úgy tudják ezt szintre hozni a teljesítményt a piaci árazással ha behozzák a pályázatokon taroló építő cégeket. Amit terveznek is. Állami megrendelésekkel kitömik jó profitot mutatnak ki akkor az egy nagy lépés .

Mátrai erőmű az zavarosabb sztori vsz, az egy veszélyesebb műfaj. Nagy lóvét is hozhat de nagy kockázatok is vannak azért egy felújítás, környezetvédelmi előírások az áram ára stb . Ez kiszámíthatatlanabb sokkal vsz mint az van egy állami pályázat amit elnyer és megépít valamit és kaszál rajta és lezárult az ügy.

Ezek a keményítő, izocukor vszínű nem lesznek rosszak kérdés mennyire lesznek jók . Nem ezek fogják gyorsan termelni a nagy profitot vsz ami szintbe hozza az árazással a teljesítményt. Ahhoz valami extrémebb műfaj kell. Atomerőmű, vasút építések, nagy állami építkezéseken közbeszerzéseken gyorsan nagy lóvék. Az pedig Mészáros Mészáros kft, és az R Kord mint lehetőség.

Ami még fontos lehet vsz azt kiemelték a mészáros mészárosból külön cégbe viszik a meglévő befektetéseket. Tehát igazán a jövőbeni munkákon elért várható lóvét hozzák be . Gyakorlatilag az üres építő céget megtisztítva a korábbi nagy lóvéktól amit kaszált. Biztonsági játék. Nagyon ravasz dolgokra képzik nálunk a gázszerelői szakmában az embereket. :)

Ez a PwC Equilor váltás az apportok felértékelésénél is megérne egy misét, és némi magyarázatra szorul vsz. De ne akadjunk fenn minden apró cseprő dolgon. :)

Sokat lehetne még minden részletről írni , de ez a lényeg vsz.

Lényegében "nyugaton a h…

#828296 banyaiz Előzmény: #828292

Lényegében "nyugaton a helyzet változatlan". Ez a jelentés azt mutatja mit tud a cég a jelenben . Magunk között szólva nem sokat. :) A tőzsdén pedig a Mészáros márkanév százmilliárdokat ér. A millió forintos kérdés a jelenbeli teljesítmény és az árazás közötti szakadékot , hogy sikerül áthidalni. Ezt mutatták a korábbi jelentések is ahol szintén hasonló nagy különbség volt az árazás és a jelen eredményei között.

Eddig a Mészáros cégeknél az egyedi tételek adták az eredmény nagy részét. Pl badwill. Aztán a részvénytulajdon egymásban keresztbe kasul ami felértékelődött az adott félévben és akkor ez mint eredmény. Ezek sok mrd-os eredményként jelentek meg. Zárójelben ez a sok mrd-os eredmény is eltörpül a cégek piaci árazása mellett.

Opus első féléve egyetlen érdemi számokat hozó ténykedése a média. Ennél külön érdekes lenne egy olyan szám mennyi ebből az állam hirdetése . Csak azért mert vsz ha az nem lenne extra önmagában veszteséget termelne ez az üzletága. Nem tolna bele az állam mrd-okat fizetett hirdetésekkel. Önmagában a piacon nem állna meg . De így nyereséges buli. Mediaworks-t hitelből vették ennek a hitelnek egy részét kiváltották korábban részvény kibocsátással. Ha ez nem teszik akkor az adósságszolgálat kicsit meredekebb lenne ebben a részében is.

A következő időszak kérdése ezeknek a cégeknek a feltöltése tevékenységgel, vagyonnal stb kontra az adósságállomány és a részvényszám alakulása, kontra piaci árazása.

Erre mondtam pár hsz-el ezelőtt nem egyszerű munka 0-ról 200-300 mrd-ot érő céget összerakni még ilyen állami hátszéllel sem. Úgy közben a piac már előre ezt beárazta.

keményítőgyár

#827925 banyaiz Előzmény: #827914

Fel se tudná sorolni miben mekkora mértékben résztulajdonos és azok a cégek egymással milyen viszonyrendszerben vannak. :)

Csak ez az eset. Építenek egy keményítőgyárat , annak 51%-át beviszik egy tőzsdei cégbe. De a maradék 49% is részben Mészárosé.

Ezzel belekeverték a keményítőgyár életébe a tőzsdének megfelelő jelentési kötelezettségeket. Miközben a gyárból Mészáros tulajdonnak egy részét a tőzsdei cégen kívül hagyják.

Bonyolítani se lehetne jobban.

Egy cégen belül gyártanak keményítőt, ízocukrot, megyei lapokat, országos lapokat üzemeltetnek, Mátrai erőművet stb. Nem tudom van e az országban még egy cég aminek ennyire széles tevékenységi köre lenne ami már csak mostani állapot szerint látszik.

Akkor ez csak az Opus , ott a Konzum szintén hasonló széles tevékenységi körrel, aztán Mkb bank jelenleg még tőzsdén kívül stb.

Ezt az egészet egyben nézzük ezt konglomerátum is megsüvegeli.:) Az egész nemzetgazdaságot lefedi tevékenységi körökben. Mindez úgy behozva a tőzsdére 1-1 tőzsdén jelenlévő alvó cégben elindítva nyilvános tőkebevonások nélkül.

Szerintem ez a világon egyedülálló így egyben nézve .

keményítőgyár

#827887 banyaiz Előzmény: #826209

Apport következő lépcsője. Nagyjából ugyanaz a szitu mint az előzőnél . Termelőüzem, új üzem ezért nincs múltbeli viszonyítási pont. A beszámítási ár nem mondható szerénynek finoman szólva.

Amin megakadt a szemem első körben PwC most Equilor végezte az értékelést. Elég furcsa váltás. A PwC nem bírt el a keményítőgyár értékelésével? :)

Nem változott az alaphelyzet vsz továbbra is az a kérdés a végső részvényszámra ha majd egyszer kialakul mit is tud hozni számokban. Jelenleg 430 millió környékén jár a részvényszám. A cég jelenlegi kapitalizációja kb 215 mrd Ft.

A véleményem sem változott nagyon nagyon komoly teljesítményre lesz ahhoz szükség ez a cég valóban megérjen 200-300 mrd Ft-ot. Nagyon a lovak közé kell csapni. Utolérje a "termelés" a piaci árazást. Ilyen állami hátszéllel megvan rá az esély, de nem egyszerű vsz.

Ez a Mészáros a tőzsdén történet továbbra is legegzotikusabb sztori amit valaha láttam. :) Pl most ebben az apportban 51%-ot visznek be az Opusba. Ez a sok résztulajdonnal variálás és akkor a maradék Opuson kívüli 49%-nak a tulaja is részben Mészáros de akkor miért nem viszi be azt is ? Ez a cégháló bonyolultabb nem is lehetne.