Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mélypontra zuhant a lakosság egészségügy iránti bizalma

Dr. Keszthelyi Gyula

#791355 tozsdenyul

http://index.hu/belfold/2017/03/23/mentot_hivott_m...

"Ha ez egy orvossal megtörténhet, akkor mi lehet azokkal az emberekkel, akik nem mernek szólni?"

http://praxis.blog.hu/2017/03/22/hiaba_vagyok_orvo...

"nagyon elgondolkoztam, mi lehet a BAZ megyei sürgősségi ellátással ilyen történetek hátterében. A mentősöktől nyugodtan meghalhattam volna. És én merek szólni. Az OMSZ szétesett. Legalábbis ebben a megyében."

http://hvg.hu/itthon/201…

#790634 tozsdenyul

http://hvg.hu/itthon/20170310_kunetz_zsombor_hal...

Egyre többen mondjuk ugyanazt. Még egy évtized, és alakul majd valami :)

Elejétöl a végéig egyetértek.

"Kizárólag azért nem fordult még át az egészségügy, mert nincs meg ez a kritikus tömeg, ami azt mondja: szeretnénk kicsit tovább élni. "

Majd jelezzétek, ha szeretnétek már tovább élni...

ez azt jelenti, hogy tö…

#790120 tozsdenyul Előzmény: #790104

ez azt jelenti, hogy több lesz a pénz

Az emelés mértéke azt sugallja implicite, hogy nagyon durván volt alulfinanszírozva eddig.

Így van remény arra, hogy a fenntartó (állam) által létrehozott többszörösen törvénysértö "népírtó" állapot, amely mind betegnek, mind orvosnak borzasztó, tudniillik, hogy szakképesítés és tapasztalat nélküli kezdö orvosok szakmai felügyelet nélkül vigyenek ilyen osztályokat, idövel változhat.


A lenti nepessegi adatok…

#788033 tozsdenyul Előzmény: #788032

A lenti nepessegi adatokat, es ezt a statisztikat figyelembe veve:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_standardised_death_rate_of_people_aged_less_than_65,_2013.png

Csak a hasonlo betegseg gyakorisagot felmutatni kepes orszagokat hasonlitva hozzank, (tudodaganatok teren ez szerbia, vastagbeldaganatok eseten szlovakia, emlodaganatok eseten lengyelorszag) az o 65 ev alatti halalozasi adatukat tuzve ki celkent, ha csak az o szintjuket lennenk kepesek elerni, tehat csak a 65 ev alatti halalozasokra vonatkozoan

(egy valogatottan borzaszto tarsasag statisztikait standardizalva a magyar lakossagszamhoz)

tudodaganat eseten:

Magyarorszag 65 ev alatti halalozasa: 3979 fo/ev

Ha az utanunk kovetkezo legrosszabb, Szerbia halalozasi adatat tudnank felmutatni, csak 3109 fo/ev lenne az eredmeny

Romania statisztikajat elerve, csak 2374 fo/ev halna meg, Szlovakia halalozasi adataval rendelkezve a magyarorszagi halalozas 1655 fo/ev lenne

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_malignant_neoplasms_of_trachea,_bronchus_and_lung,_residents,_2012_Health2015B.png

vastagbeldaganat eseten:

Magyarorszag: 1354 fo/ev

a betegseg eseten nalunk valojaban nagyobb gyakorisaggal rendelkezo Szlovakia mutatoival a mi halalozasunk 1070 fo/ev volna, Romania halalozasi statisztikajat beerve 827 fo/ev halna meg, Lengyelorszagot utolerve 760 fo/ev.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_malignant_neoplasms_of_colon,_rectosigmoid_junction,_rectum,_anus_and_anal_canal,_residents,_2012_Health2015B.png

emlodaganat eseten:

Magyarorszag halalozas: 777 fo/ev

Romaniat utolerve statisztikailag, a mi halalozasunk 702 fo/ev volna, a velunk osszemerheto gyakorisaggal rendelkezo Lengyelorszag halalozasi statisztikait birva, a magyar halalozas 635 fo/ev lenne

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_malignant_neoplasms_of_breast,_residents,_2012_Health2015B.png


na most, ez csak 3 betegsegkategoria, es csak a 65 ev alatti halalozast figyelembe veve. (mivel ez hozhato legerosebben osszefuggesbe a szocialis/nepegeszsegugyi, egeszsegugyi helyzettel)

ha ezen 3, 65 ev alatt azert illendoen megelozendo, vagy kezelendo betegsegcsoport eseten, ha csak Romania(!!) szintjet tudnank elerni

akkor 6110 helyett 3903, 65 evnel fiatalabb magyar ember halna meg, avagy 2200 fo elete maradna meg, evente!


Ez 140db veronai buszbaleset aldozata.

Evente.

Csak a 65 ev alattiakat figyelembe veve, es csak 3 betegsegcsoport eseten.

Romaniahoz viszonyitva.

Nagyjabol 25 eve minden evben.

140db veronai buszbaleset.

Ez igy hany facebook profil gyaszba borulasat jelenti? Mert en ugye egyet sem lattam meg...

Es ez csak egy kis szelete a magyar nepegeszsegugyi valosagnak.

Az Eurostat adatok es ta…

#788032 tozsdenyul Előzmény: #788027

Az Eurostat adatok es tablazatok, standardizalt halalozasi mutatoinak ertelmezesehez:

-ahol 100.000 fore standardizalt adatok lathatok,

visszaszamolva EU-28 lakossaga nekem 483 milliora adodott, Magyarorszag lakossaga 9millio 560 ezerre.

-ahol 65 ev alatti es 65 ev feletti korcsoportok talalhatok, a KSH alapjan Magyarorszag lakossaganak megoszlasa 2011-ben

65 ev alatti, 8.360.500

65 ev feletti, 1.577.000

Ezekhez a populaciokhoz kell ertelmezni a 100.000 fore standardizalt halalozasi mutatokat.

na most, ha jobban megne…

#788027 tozsdenyul Előzmény: #788022

na most, ha jobban megneznenk, ezeket a mutatokat leginkabb is a sziv- es errendszeri es daganatos betegsegek hatarozzak meg. Ezert is vagyunk ott a sor vegen...

A gond ezzel az, hogy a mutatokat osszeallito csoportok szerint ezek nagyreszt elkerulhetoek, megelozhetoek lennenek, amiben igazuk is van. Ezert elnek tiz evvel tovabb atlagosan a nyugati fejlett tarsadalmak emberei, mint pl a magyar.

Egyfelol megelozhetoek lennenek (egeszsegugyi es nepegeszsegugyi kerdes), - nagyon durva kozelitessel a preventable mortality, masfelol reszben legalabbis kezelhetoek lennenek, - durva kozelitessel az amenable mortality.


Magyarorszag minden teren szarul teljesit.

1) Egyreszt, nem elozzuk meg. Igy lehet az, hogy a legtobb daganatos betegseg elofordalasaban vilagbajnokok vagyunk.

A legtobb halalozast okozo daganatos betegsegek, a tudo, a vastagbel, es az emlo daganatai. Az elso kettoben elso helyen vagyunk elofordulasban, gyakorisagban. A tudodaganatok teren europaban nincs versenytarsunk, szerbia all legkozelebb hozzank.

Vastagbel daganatok teren szlovakiaval vagyunk fej-fej mellett az elso helyen.


2) Masreszt, viszonylagosan is tobben halnak meg ezekben a betegsegekben magyarok, mint mas orszagokban, azaz ha az adott esetben a gyakorisag nem is vilagelso, a halalozas az lesz.

Ha a fejlett nyugathoz hasonlitjuk magunkat, akkor ez alig lep meg valakit.

Emlodaganatok gyakorisaga eseten europaban Dania az elso.

Ketszer annyi emlodaganatos beteg van Daniaban, mint Magyarorszagon. Magyarorszagon picivel tobben halnak bele, kozel ugyanannyi, de picivel megis mi nyerunk. Jobban teljesitunk.

De igaz ez a hozzank hasonlo orszagok eseteben is.

Pl szlovakiaban magasabb a vastagbelrak elofordulasa, megis kevesebben halnak bele.


3) Harmadreszt, nem mindegy mikor halunk bele a betegsegbe. Ha magyarorszagon meg mondjuk daniaban is 100%-ban belehalna mindenki a tudodaganataba, akkor a halalozas ugyanakkora lenne statisztikailag, akkor is ha ez magyarorszagon 50 eves atlageletkorban tortenik meg, Daniaban meg 80 eves atlageletkorban. Pedig micsoda kulonbseg lenne.


A harom tenyezo egyszerre igaz.

Magyarorszagon tobben betegednek meg, mint mas orszagokban. A megbetegedettek kozul aranyaiban tobben halnak meg, mint mas orszagokban.

Es joval hamarabb, fiatalabb eletkorban.


Ennek illusztralasara, a 65 ev alatti halalozas statisztikaja, halalokok szerint:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_standardised_death_rate_of_people_aged_less_than_65,_2013.png


athozom a masik topikbol…

#788022 tozsdenyul

athozom a masik topikbol

http://444.hu/2017/01/24/egy-magyar-adofizeto-megi...

egyreszt mas szempontbol erdekes a cikk, masreszt egy idezet belole, ami egeszsegugybe vag:

"„Szeptember 27-én éjjel mentőt kellett hívnom, mert a barátnőm magzatpózban nyüszített a földön hasi fájdalmak miatt, ám a mentők ügyeletese kapacitáshiány okán csak annyit tudott javasolni, hogy vegyen be még egy Advilt, de esetkocsit küldeni nem tud. Másnap, 28-án operálták meg a perforált vakbelét, és kevesebb órája volt hátra, mint ahány MNB alapítvány gazdálkodását a kormány megpróbálta eltitkolni (6).”"


Ennek kapcsan egyelore arra koncentralnek, hogy egy perforalt vakbelbe konnyen bele lehet halni, ami alapvetoen az egeszsegugy mukodesere vezetheto vissza, mert bar nem egyszeru diagnosztikailag a vakbelgyulladas, de ez egy olyan betegseg, amelybe a mai fejlettsegi szinten egyszeruen "nem illik" belehalni. Ha megtortenik, az egyertelmuen az egeszsegugyi rendszer elegtelensegere vezetheto vissza. Ilyen ertelemben a linkelt cikk mondanivalojat teljesen jol alatamaszto pelda.

Na de, nezzuk ezt meg kicsit altalanosabban. Statisztikailag is probaljak leirni, hogy egy adott egeszsegugyi rendszer megfelelo mukodese eseten, mely halalesetek lennenek elvben elkerulhetok, ez az "amenable mortality" mutato. Azt mutatja meg, hanyan halnak bele olyan betegsegekbe, amelyek az egeszsegugy altal kezelhetok lennenek - elvileg. (Egy vakbelgyulladas is ide tartozik)

Egy masik statisztikai mutato a "preventable mortality", azt mutatja meg, hanyan halnak bele olyan betegsegekbe, amelyek elvileg megelozhetoek lennenek.

Erdekessegkeppen: a kozlekedesi balesetek is a "preventable mortality" kategoriaba tartoznak, az ongyilkossag is, ezen kivul csak betegsegek okozta halalozasok tartoznak bele. (Az "amenable mortality" kategoria ertelemszeruen csak betegsegekkel osszefuggo halalozasokat vesz szamitasba)

Mindkettobe beletartozik az egeszsegugyi szovodmenyek okozta halalozas is.

Onmagukban nem sok mindent mondanak, statisztikailag is korlatoltak, szo se rola, de mondjuk relativ informaciotartalmuk bizonyosan van. Ha lenyegesen rosszabbak a mutatok, mint egy hasonlo orszagban, azert az csak mond valamit.

Itt lathato, milyen jol teljesitunk ezen a teren:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Amenable_and_preventable_mortality,_standardized_deaths_rates_,_2012_and_2013_(per_100_000_inhabitants)_new.png

re

#783473 Spade Előzmény: #783441

azért ez is már megváltozott a prezi és ustream fejlesztése is itthon van. Persze kell szilikon völgyi jelenlét de lehet innen is nagyot dobni. A webes orvoslásnál meg a kütyü kezelő szerverek tök mind1 hol vannak, lehet akár itt is.Ezt sajnos orvosnak kell csinálni ezer okból és ezt te is tudod, csinálnám ha az lennék mér régen ezerrel, ha tönkre mennék benne az se érdekelne mert történelmi lehetőség van mint Semmelweis idejében.

re

#783441 tozsdenyul Előzmény: #783435

na meg a biztonsag, meg a toke, meg a sok egyeb osszetevo

es ezek sokkal nagyobb gondok, mint azt te hiszed, es nem oldodnak meg csak ugy maguktol, vagy mert te leirod

es bizony ezeknek vastagon a politikahoz is kozuk van, meg a gazdasagi kornyezethez


Magyarorszag tele van tehetsegekkel, kreativitassal is, adottsagokkal, orult sok lehetoseg van, amit meg lehet csinalni, valami oka csak van basszus, hogy SOHA nem sikerult semmi komolyat alkotni orszagon belul

de ahogy kilep a tehetseg az orszagon kivulre hirtelen meg tudja csinalni...


es ne gondold hogy akar az egeszsegugyi informatikaban nem voltak probalkozasok az elmult evekben is, probalkozasbol, elhivatottsagbol nem volt hiany, aztan mind gazdasagilag, egzisztencialisan, mind egeszsegileg ramentek akik probalkoztak, es ellehetetlenultek

nem tapasztalat nelkul mondom, amit mondok, de ettol meg szurkolok hogy sikeruljon az orszagnak a dolog, az irany amit mondasz teljesen jo, es kivanom hogy vegigjard az utat pontrol pontra, aminek a vegen jo esetben hatalmas siker van, hajra, es sok sikert hozza :)

a fantazia, elhivatottsag, vallalkozo keszseg megvan benned, ugyhogy semmi akadalya nem lehet, hogy ne sikeruljon neked es a csapatodnak, nem igaz?

re

#783435 Spade Előzmény: #783391

gondolom van, ha még nem csinálják, hiányzik a fantázia az elhivatottság a vállalkozó készség

re

#783391 tozsdenyul Előzmény: #783336

tele vagyunk jó belgyógyászokkal, akiknek van idejük, tehetségük is hozzá, informatikus is van, marketinges is, támogató környezet is, van valami ami szerinted nem adott eleve a dologhoz?


re

#783336 Spade Előzmény: #783327

Azért orvostól várom, mert ez egy, talán a legspeciálisabb szakma, szakértő rendszert csak szakértő vezetésével lehet megcsinálni. Ezert egy ilyen fejlesztésének a vezetéséhez egy orvos kell ráadásul egy nagyon jó orvos valszeg belgyógyász, aki ráadásul tud rendszerben gondolkodni és nem fű az informatikához A gazdasági részt és az informatikai részt már könnyebb hozzáadni. Nem az az igazi know how. Már ezzel a véleménnyel is hozzátettem amúgy írtam ha trump nyer gyorsabb dollárerősödés ha clinton akkor lassabb. ha a dodó erősödik az arany nem fog illetve a dollárral együtt erősödik ha nem mozdul akkor is, a részvény piacok ha indul a kamatemelési ciklus márpedig megindult,, túlárazottak