Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mélypontra zuhant a lakosság egészségügy iránti bizalma

hány embert fertőzöl meg

#814668 TrendMan

Ha már nincs bizalom, legalább van egy alkalmazás:

https://index.hu/bcs/2018/02/14/fertozes_infuenza_...

Egyébként a januári-februári IPM magazinban van egy (kivételesen) jó cikk a fertőző betegségek matematikájáról.

Ami kivételesen érdekes benne, hogy van egy bizonyos áthallás a fertőzések terjedése és egy tőzsdeláz között:-)

Zacher Gábor a betegellátásról

#814074 tozsdenyul Előzmény: #814070

igen, és ezt amúgy szabályellenesen teszik, a rezidens ugyanis nem dolgozhatna szakmai felügyelet nélkül.


Zacher Gábor a betegellátásról

#814070 TrendMan Előzmény: #814067

Szerintem elég kevés szó esik arról, hogy hozzáértő orvosok helyett kezdő rezidensek látnak el sok feladatot és talán fogalmuk sincs arról, mit is kell csinálni. (?!)

A hozzáértők meg kimentek nyugatra, sokszor a jobb munkafeltételek - még csak nem is a fizetés - miatt..

Zacher Gábor a betegellátásról

#814067 banyaiz Előzmény: #814062

A másik eset amiről most Zachert kérdezték ebben videóbanmikor trombózisos 50-es nő és ott pihentették a folyosón x órán keresztül , nagy fájdalmakkal, miközben a lánya már mindenkinek könyörgött csináljanak valamit.

Na most ha ebben a vizsgálat azt deríti ki minden rendben volt azért az elég nagyvonalú eljárás kell legyen szerintem. Főleg, hogy legalábbis a hozzátartozók elmondása szerint Zacher lekiabálta őket, aztán kiderült már menthetetlen.

Könnyen el tudom képzelni ezt a szitut, és még olyan nagy orvosi hiba se kell hozzá csak annyi, hogy kevésbé súlyosnak ítélik mint amilyen. Csak ez a könnyen elkövethető hiba élet halálról dönthet ezzel ha olyan az eset. Gondolom Zacher is abba szaladt bele megnézte mit diagnosztizáltak a kollégái és akkor szólt úgy a hozzátartozókhoz ahogy . Csak ez így elég rosszul jött ki legalábbis ami így kívülről lejön belőle. Rossz diagnózis még rossz kommunikációval .

Amit mond Zacher doki , hogy mennyi beteg milyenek körülmények stb érthető, biztos jogos. Csak ez nem menti fel ha konkrétan hibázik mert elvállalta ezt ilyen körülmények között . Mondhatná azt is ha vállalhatatlanok a körülmények ő ehhez nem adja a nevét. Viszont ha már elvállalta és hiba történt akkor csak a körülményekre fogni az necces szerintem is. Mert ez hozhatja azt a hozzáállást mindent a körülményekre fogni. Bármit hibázik valaki esetleg akkor a nem megfelelő körülmények a felelősek kizárólag ő mossa kezeit. Ez pedig hozhat hanyagságot is mint következményt. Vagy kommunikációban többet megenged magának mert a körülmények és akkor mit tud erről a hozzátartozó neki hol kell dolgoznia.

Zacher Gábor a betegellátásról

#814063 banyaiz Előzmény: #814059

Most ez az eset itt a kompressziós harisnyával miért nem történhetett úgy a kórházban mikor kiengedik mindjárt egy kompressziós harisnyával távozik ami az ő mérete stb?

Így az történt anyám eltöltött fél napot először háziorvos aztán kórház aztán gyógyászati segédeszköz bolt, ilyen hozzáállást tapasztalva és még mindig nem volt meg a harisnya.

Aztán felhívott mi a szitu. Mondtam ne idegeskedjen elmegyünk egy másik városba ha kell Pécsre, Pestre vagy bárhová most azonnal ha nem tudnak ott adni. Sikerült végül beszerezni csak 1 nap ment rá ilyen körülmények között az egész ügyintézésre.

Miközben ha ez fontos akkor a kórházban annyi lett volna odateszik az ágyára ha térítésköteles kifizeti és csókolom. Megspórolnak 1 nap ilyen köröket. Akkor ez csak egy gyógyászati segédeszköz.

Az ilyen dolgok azért hozzátartozói részről próbára teszik a türelmet, és nem csoda ha elgurul a gyógyszer.

A másik része ennek amíg kórházban volt mindig befáslizták a lábát bár nem találtak trombózisra utaló nyomokat a lábon de biztos ami biztos. Viszont lehet praktikusabb lett volna ez a kompressziós cucc már akkor is . Ezt nem tudom de gondolom a fáslival ezt helyettesítették. Ha igen akkor annyi lett volna ezt mondják és máris megyek megvenni. Ott a gyógyászati segédeszköz bolt a kórház területén , ott a megfelelő eszköz, ha nem tudnak rá tb támogatást adni akkor anélkül vesszük meg ha kell, nem ez a lényege hanem a legjobbat kapja ami ilyenkor kell. Ez nyilvánvaló lenne gondolnám én. De ehhez kommunikálni is kellene ezt mert nem vagyok belgyógyász és a legtöbb beteg és hozzátartozója sem az. Ezek részletek de elég bosszantó tud lenni betegnek , hozzátartozónak.

Zacher Gábor a betegellátásról

#814062 tozsdenyul Előzmény: #814058

két esetröl van szó párhuzamosan

http://hvg.hu/itthon/20180131_feljelentesen_gond...

http://hvg.hu/itthon/20180127_Sulyos_beteg_volt_...

Az állapotokat ismerve, nem meglepö és nem egyedi esetek, a rendszer hozza magával az áldozatokat.

Azt azért mindenképpen leszögezném, a hivatalos kommunikációval kapcsolatban hogy

-Egyik eset sem tünik menthetetlen kiindulópontnak

-Ennek megállapításához minimum diagnózis kell, utána pedig menthetetlen állapotnak megfelelö ellátás, ebböl egyik sincs meg, azaz nem tünik a valóságban gyökerezönek a megállapítás

- Amúgy sem kifogás

No de, ha valaki "háborúban áll" a munkahelyi körülményeiben, de nem tesz semmit, hanem ilyen körülmények között csinálja tovább, súlyosbító tényezöként kulcspozícióban, az magára húzza azt a felelösséget (is), ami a rendszernek tulajdonítható ...

És a rendszert konzerválja.

Az meg alap, hogy kommunikálunk, nem elzárkózunk, és normális módon tesszük.

(nyilván akkor nehéz ez, ha nem tiszta)

Ezen a két eseten kívül, azonos idöben nem csak ketten haltak bele a rendszerbe, csak róluk nem is beszélünk.

Zacher Gábor a betegellátásról

#814060 banyaiz Előzmény: #814040

Van azért a rendszerben egy olyan elem is orvos orvosra nem szívesen mond rosszat. Egy ilyen belső önvédelem . Igazságügyi szakértők is orvosok alapjáraton gondolom és azért amikor lehetne így is és úgy is dönteni akkor azért nem vagyok benne biztos a kollégákat elmarasztalják. Ez elég sok esetet érinthet ahol ha így nézem akkor totál rosszul kezelte, de ha úgy nézem akkor minden szakszerű volt.

Betegekkel kommunikáció iszonyat nehéz lehet aláírom. Rengeteg olyan eset ahol buddhista szerzetes se bírná cérnával. :) De azért sokszor lehet ebben is komoly visszaélés azzal, hogy ki van szolgáltatva az orvosnak vmilyen szinten.

Apámnál mikor kikerült a kórházból az egyik ajánlás az volt 1 hónapig hordjon kompressziós harisnyát. Ezt a háziorvos nem írhatta fel , elküldte a sebészetre azt hiszem, hogy majd ott felírják. Anyám ment el ne apámnak kelljen ott várnia stb. Kb 2 óra várakozás után orvos elé került mondja mi a szitu , az orvos pedig ezzel miért ide kérdezi nem túl barátságosan. Anyám mutatja neki a köteg papír kórházi elbocsátástól a háziorvosi cuccokig. Átnézi morgolódik ott magában és mondja, hogy akkor miért nem a beteg jött. Vajon miért b+? Nagy ész kell hozzá, hogy tüdőembólia után 2 héttel, kórházi elbocsátás után 1 nappal miért nem akar a kórházban várni órákat felírjanak neki egy kompressziós harisnyát. Végül nagy mogorván felírja és elküldi a gyógyászati segédeszköz boltba, ahol kiderül nincs ez a méret ami kellene. Erre az ott kiszolgáló szidja az orvost miért nem telefonált oda mielőtt átküldi akkor azonnal kiderült volna. Felhívja telefonon a sebészetet és vita , mindez úgy anyám ott vár szegény mi lesz ebből. Neki mi köze ezekhez a belső vitákhoz? De ő az elszenvedője az egésznek rajta csapódik le.

Zacher Gábor a betegellátásról

#814059 TrendMan Előzmény: #814058

Bicska nyitogató, hogy az ilyen hibákat PR tevékenységgel próbálják helyretenni.

Most azt mondja, mostmár kaptak pénzt, fegyvert, paripát, de ha újból ilyen esetek történnek majd, akkor ez már szóba se fog kerülni, újra jön az agymosás.

Ellátás előtt osztályozzák a betegeket, meg az almákat is!

Szuper!

Ha kés van a hátadban és bemész a sürgősségire, akkor lehet, hogy a jelek nem egyértelműek, hiszen így is lehet nézni, meg úgy is.

Egy ötven xxx éves emberrel kevesebb, hurrá!

Nyert a nyugdÍjkassza!

Zacher Gábor a betegellátásról

#814058 banyaiz Előzmény: #814040

Gyakorlatilag ami a hírekből lejött Zacherék egy olyan beteget soroltak be "várakozó" státuszba a sürgősségin aki azonnali ellátást igényelt volna, életveszélyben volt.

+ még a hozzátartozókat rendreutasította ő személyesen, hogy ne ugráljanak ott megvan az ügymenet és várjanak a sorukra.

Ha ez nem orvosi hiba akkor nem tudom mi. Amint mond, hogy atípusos tünetek voltak az gondolom azt jelentheti ebben esetben, a tünetek alapján nem volt egyértelmű , hogy életveszélyben van.

Ezt gondolom baromi nehéz egy egy esetnél utólag összerakni, hogy ez igaz e. Mert ha akarja akkor igen ha akarja nem, eléggé össze lehet mosni dolgokat. Ezzel az bajom, hogy minden rossz diagnózisra rá lehet ezt fogni kivéve olyan esetekre mikor valakinek a fejében áll egy balta .

Biztos, hogy nagyon könnyű hibázni sürgősségin mikor hirtelen sokan vannak és rangsorolni kell. Főleg ha eleve kevés a személyzet. Biztosan könnyű ilyen helyzetekben odáig jutni a kommunikáció hozzátartozókkal nem a legjobb.

Csak azért ez nem menti fel az ő személyes felelősségét ha hibázott. Mert azért az elég problémásnak néz ki a hozzátartózók sürgetésére semmi felülvizsgálata a korábbi besorolásnak, tovább várakoztatják lekiabálva őket ne ugráljanak aztán pár óra múlva meghal nagy szenvedések között . Erre azt mondani minden szakszerű volt elég hihetetlenül hangzik.


na most, ráadásul átlag …

#813868 tozsdenyul Előzmény: #813859

na most, ráadásul átlag feletti volt az ellátás, eleve közvetlenül vitték kórházba (mert az orvos szerint a mentöre sokat kéne várni (!) teccik érteni)

És a kezelöorvos valami protekciót is próbált latba vetni (felvételkor hivatkozzanak rá)

Tehát ez már a protekciós, " emelt" szint...

Korábban az akut mellkasi fájdalom várt túl sokat, itt a vérhányós akut has, elgondolkodtató a dolog, ha ezek nem sürgösségiek, akkor mi?

A rendszer csödje.

Én nagyjából 2009-2010, maximum 2012 környékétöl érzékelem, hogy már protekció sem segít. Csak direkt jelenlét.

megérte?

#812810 tozsdenyul Előzmény: #812739

nincs ezzel baj, teljesen normális, hogy szelektálódnak sürün emberek egy ilyen szakmából, ahol egymást tapossák le a bekerülni vágyók a HR-esnél. Csak egyszer jussanak be gondolja mindenki, egész életre sínre kerültek :)