Regisztráció Elfelejtett jelszó

Tőzsde

Levél anyámnak

#810899 Kissherceg

Nagyon jó http://alapblog.hu/level-anyamnak/


Drága Édesanyám!

Miután komoly megpróbáltatásokon mentem át az utóbbi időben, így év végén, úgy érzem, a jövőre nézve az a legjobb, ha rendbe szedem gondolataimat, feldolgozom és lezárom a múltat, hogy megtisztulva és szabadon előre tekinthessek.

Ki mást kérhetnék arra, hogy segítsen ebben, ha nem téged, édesanyám, és mivel mással kezdhetném, mint azzal, hogy hosszú tagadás, majd hallgatás után el kell ismernem, igazad volt 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is. Kérlek, bocsájtsd meg, hogy kitartóan ellened szegültem és nem hittem neked!

Három éve, 2016 szilveszterén megkérdezted („Ugye, te jobban tudod, hiszen ez a munkád kisfiam…?”), hogy szerintem mivel lehet majd pénzt keresni a piacokon 2017-ben, és én akkor azt mondtam neked, hogy már nagyon magasan vannak a piacok, jobb az óvatosság, inkább lakossági állampapírt vegyél a kis pénzeden. Te ugyan megjegyezted, hogy barátnőd, Margó néni szerint OTP-t kell venni, meg Bitcoint, de én ezt rossz ötletnek tartottam, mivel már túl drágának gondoltam őket. (Margó néni takarítónő majd konyhai dolgozó volt, keményen dolgozott egész életében, két gyereket neveltek fel taxisofőr férjével, ma már nyugdíjasok – a szerk.)

Ti hárman biztosak voltatok abban, hogy a Bitcoin szuper befektetés lesz, mert ahogy utólag megfogalmaztátok: „ezt lehetett tudni előre”. Sajnos olyan korlátolt voltam, hogy nekem nem volt elég annyi érvelés, hogy „Margó néni úgy érzi, ez jó lesz, ebben kell tartani a pénzt”, én azt is tudni akartam, hogy miért. Pont ugyanazt a hibát követtem el, mint oly sokszor gyerekkoromban, amikor tudni akartam, hogy „miért”. „Edd meg a gyümölcslevest!” – mondtad mindig, amikor tiltakoztam és nem nyúltam hozzá a kajához, és már akkor is ezekkel az unalmas „de miért?” kérdésekkel próbáltam előrébb jutni, és aztán persze mindig megettem a gyümölcslevest, de állandóan ott volt az a fárasztó cirkusz (a fürdés dettó…).

Ha akkor elfogadtam volna, hogy hallgatni kell rád, és nem okoskodni, ma tele lennénk Bitcoinnal. Meg OTP-vel, bár az igaz, itt a cégnél ezt a papírt mi is „érdekesnek” tartottuk mindig, de 17 ezer forintos árfolyamon azért kissé magasnak tartottuk ahhoz, hogy visszavásároljuk azt, amit eladtunk 2017 őszén 10 ezer környékén.

Tudom, mit gondolsz, igazad van (jól emlékszel), Sanyi bácsi is megmondta (Margó néni férje – a szerk.), hogy amíg „ilyen” a piac és Csányi a bank vezére, nem szabad eladni az OTP-t, de hát én meg a munkatársaim úgy gondoltuk, hogy ezen az áron eladni nem rossz üzlet. Első látásra tényleg nem volt az, mert sokat nyertünk rajta, de 20 ezren még többet nyertünk volna rajta, ha megtartjuk 2018 szeptemberéig. De nem tartottuk meg.

Tudod, az a sok tanulás meg gondolkodás, az az oka mindennek. Mi itt a cégnél mindig úgy gondoltuk, hogy a sok éves tapasztalatunk, meg amit az egyetemen tanultunk, az a sok pénzügyi mutatószám, meg logikai összefüggés, meg az ezekről való sok-sok gondolkodás, az tényleg jelent valamit és lesz eredménye. Hát lett is, de nem úgy, ahogy akartuk.

Így utólag belátom, hogy teljesen felesleges volt ezekre hagyatkozni, mert csupán zajt jelentettek. Megtanultam(tuk), hogy hinni kell a dolgokban és bizalommal előre tekinteni, ez sokkal fontosabb, mint mindenféle pótcselekvéssel rabolni az időt. Az árfolyamok emelkedni fognak, a „miért” meg az óvatoskodás nem fontos.

Először akkor inogtam meg, amikor a BUX 2018 nyarán átment az 50 ezres szinten, de aztán nem nagyon volt időnk alkalmazkodni, mert októberre már 70 ezer felett volt. Hja kérem, ki gondolta volna egy évvel azelőtt, hogy az Opus, a Konzum meg az Appeninn már nagy súlyú indextag lesz és az OTP és a Mol együttes indexsúlya lecsökken 30 százalékra.

De nem is ez volt az igazán nagy baj, hanem az, hogy 2018 márciusában azt hittük, 3000-nél magasan van az S&P. Így utólag számomra is érthetetlen, hogy miért gondoltuk azt, hogy a 31-es P/E érték magas, amikor ma 60-on van. Ezen ténylegesen is buktunk, mert aztán 3200-nél shortolni kezdtük, amit 4000-nél zártunk. (És milyen jó, hogy zártuk, mert már 5000-hez közelít…)

Pedig te megmondtad előre, hogy az árfolyamok „most már” nem tudnak sokat esni, mert nem logikus, hogy essenek, hiszen olyan régen emelkednek. Bevallom, ennek az érvelésnek a logikai háttere még ma is ködös számomra, de már megtanultam, hogy bizonyos dolgokat nem érteni kell, hanem elfogadni.

Igen, ez a cégnél mindannyiunknak nagy kihívás volt egészen addig, amíg 2019 tavaszán az osztalékbejelentés előtt a Mol átlépte a 10 ezer forintos árszintet. Úgy érzem, ekkor egy csapásra tűnt el minden ellenkezés bennünk, és végre én is tudtam aludni, meg a kollégák is. (Sajnos a család még nem költözött vissza hozzám, azt mondják, hiába lettem sokkal elviselhetőbb, kicsi nekik az egyszobás albérlet a 4 szobás saját lakás után.)

Sokat segített az elengedésben az, hogy a Bitcoin árfolyama addigra átlépte az 1 millió dolláros árszintet. Nem is értem, hogy miért gondoltuk azt, hogy olyan valami, ami teljesen fiktív dolognak tűnik, az iránt nem lesz ekkora kereslet. Margó néni persze mondta, hogy „Kisfiam, meglátod, a hit hegyeket mozgat meg” és, hogy „hallotta”, a maffia a pénzt mossa vele, meg a sok adócsaló jövedelemeltitkoló offshore lovag ebben fogja tartani a pénzt és ezért tartani kell 100 ezer dollárig biztosan, de mi nem hittük el ezt neki. Még szerencse, hogy a Bitcoint soha nem tudtuk shortolni, mert már minden tőzsdéről száműzték azután, hogy 2018 nyarán 50 ezerről 10 dollárra esett az árfolyam 1 hét alatt és a „fél világ” csődbe ment miatta. De nem Margó néni! A tőzsdei mondás ugyan úgy tartja, „akinek lefelé nincs papírja, annak felfelé sincs”, de Margó néni pont az alján lépett be a Bitcoinba. Legalábbis ezt mesélte, és én akkor ezt nem vettem komolyan. Hiba volt ez is. Vajon megvan még neki?

A bocsánatkérésen túl, igazság szerint azért is írok ennyi idő után, mert úgy döntöttem, hogy elhagyom a céget (most már látom, hogy itt csupa lúzer dolgozik), és szeretnék Margó nénivel dolgozni. Meg szeretném győzni, hogy csináljunk közös céget, ő adja a pénzt meg az ötleteket, én meg segítenék neki, amiben csak tudok. Mondjuk ez nem olyan sok, de tudom, hogy mindig is szeretett, és tudja, hogy megbízható vagyok, soha nem lopnám meg.

Már ki is találtam a cég nevét, TITANIC Zrt.-nek hívnánk. Jól hangzik, nem? Tudom, hogy Margó néni rajongott a filmért, biztosan szeretné ezt a cégnevet is. Ha esetleg mondod is, csak óvatosan mondd neki ezt, kérlek.

Addig is megkérdeznéd Margó nénit, hogy mi a véleménye a piacról? Na persze nem azért kérdezem őt, hogy beépítsem döntéseinkbe, csak kíváncsi vagyok, hogy mi a véleménye, elvégre több szem többet lát. Ja, és kérlek, ne mondd neki, hogy én érdeklődtem. Köszi.

2020. december 21.

Puszillak, Szerető Fiad

érdekesség - IPOk

#810545 Kissherceg

A globális tranzakciós aktivitások jelentős növekedését hozhatja 2018, miután számos gazdasági és politikai kockázati tényező enyhülésnek indult, illetve több makrogazdasági mutató javult a globális piacokon - derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics Globális Tranzakciós Előrejelzéséből.


A globális befektetők számára az idei év még a bizonytalanság időszaka volt, miközben a gazdasági növekedés üteme lassult, elmaradt az egyes előrejelzések által várt áttörés. Az elemzés ugyanakkor a 2017 második felében tapasztalt világgazdasági lendület bázisán jövőre már több, a tranzakciós aktivitást segítő makrogazdasági és pénzügyi tényező szempontjából vár pozitív változásokat, amelyek következtében 2018 jelentheti a csúcspontot a legnagyobb érintett piacokon.

Az előrejelzés egyre erősödő bizalmat jelez a globális befektetők részéről, az aktivitást olyan tényezők erősíthetik, mint a globális kereskedelmi forgalom bővülése, a gazdasági növekedés, a befektetési eszközök felértékelődése, illetve a finanszírozási költségek csökkenése a fejlődő piacokon.

A tranzakciók 2018-as értékének prognózisát a Baker McKenzie elemzése a korábbi 3 ezer milliárd dollárról 3,2 ezer milliárdra emelte, ami 2001 óta a harmadik, a válság 2008-as kezdete óta pedig a második legnagyobb értéket jelenti.

A tranzakciós aktivitást ugyanakkor 2019-től több tényező is fékezheti, főleg a fejlett piacokon: az emelkedő kamatlábak, a világkereskedelem és globális befektetések növekedésének ciklikussága, illetve a befektetési eszközök értékelésében várható korrekciók is ebbe az irányba mutatnak. Az elemzés szerint az M&A-piacon megvalósuló tranzakciók értéke 2019-ben 2,9 ezer milliárd, majd 2020-ra 2,4 ezer milliárd dollárra csökkenhet.

Aglobális IPO-piac várhatóan 290 milliárd dolláros ciklikus csúcsra emelkedik jövőre, az idei 187 milliárd dolláros értékről, ami rekordközeli értéket jelent (az előző ciklikus csúcsérték 2014-ben 276 milliárd dollár volt). A becslések nem tartalmazzák a szaudi Aramco olajtársaság bejelentett részvénykibocsátását, amennyiben ez megvalósul, úgy - értékét tekintve - rekordévet zár a globális IPO-piac. Az M&A-aktivitásokhoz hasonlóan a tőzsdei bevezetések dinamikája is lassulhat 2019-2020-ban, amikor is az elemzők 274, illetve 187 milliárd dolláros globális értékkel számolnak.

Az összeolvadások és felvásárlások üteme a fogyasztási cikkek gyártása, az energetika és a nyersanyag-szektorban gyorsult leginkább 2017-ben, néhány nagyobb tranzakció hatására. Az elemzés szerint jövőre ennél is több üzletkötésre kerülhet sor, amit főleg az ideinél is erősebb globális fogyasztási adatok fűtenek majd: 2018-ban a fogyasztási cikkek gyártásában így 633 milliárd, a pénzügyi szektorban pedig 616 milliárd dollárra rúghat az M&A-tranzakciók értéke.

Észak-Amerika és Európa mind az M&A-, mind az IPO-aktivitások szempontjából ciklikus csúcsra érhet 2018-ban. Az észak-amerikai összeolvadások és felvásárlások összesített 2018-as értéke, 17 százalékos éves szintű növekedés után 1,5 ezer milliárd dollár lehet, míg a belföldi részvénykibocsátások értéke itt elérheti a 78 milliárd dollárt, 77 százalékkal magasabb értéket, mint 2017-ben. A prognózis Európában a megelőző évit harmadával meghaladó, 856 milliárd dolláros M&A-tranzakciós értéket vár, míg a kontinens IPO-aktivitásai 58 százalékos éves növekedés után 60 milliárd dollárra érhetnek jövőre.

Black Friday nap van

#808451 Koffein

De nem látom, hogy bármit is úgy istenigazából leakcióztak volna a béten :-/


​Újabb mérföldkő​

#806176 Koffein

2017.10.30án 3 Mészáros cég is top3ba végzett a bét-en.


30 évvel ezelőtt

#805593 Koffein


és mi a tanulság?

"...bármennyire is érzed, hogy bika a piac, soha ne vedd le a szemed a kijáratról"

A második félidő végén vagyunk, de a bíró még ráhúzhat 5-10 percet

#805259 Koffein

(csakhogy meglegyen az utókornak, 4szaki, 4vélemény)

Több mint nyolc éve emelkednek a tőzsdék, egymás után dőlnek meg a rekordok, nem látszik, hogy mi állítaná meg az emelkedést. A rali mögötti okokról, a legfontosabb kockázatokról beszéltünk befektetési szakemberekkel, akiktől azt is megkérdeztük, hogy az évek óta tartó tőzsdei emelkedés után hogyan érdemes összeállítani a portfóliónkat. Zsiday Viktor tőkepiaci szakembert, Móró Tamást, a Concorde Értékpapír stratégáját, Pallag Róbertet, a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetőjét, Cser Tamást, a Hold Alapkezelő vezető portfóliókezelőjét kérdeztük.

Miért emelkednek a tőzsdék?

Zsiday Viktor szerint az hajtja felfelé a tőzsdei árakat, hogy a világgazdaság alapvetően növekedési pályán van, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetben a pénz szinte ingyen van. Hasonló magyarázatot adott Móró Tamás is, aki szerint a tőzsdei emelkedés mögött az erős globális növekedés áll, ráadásul ezzel párhuzamosan sok helyen negatív a reálkamat, ez pedig kedvez a részvénypiacoknak. Cser Tamás is azt emelte ki, hogy jók a rövid távú gazdasági kilátások. Pallag Róbert megfordította a kérdést, és azt mondta, nincs igazán ok arra, hogy ne emelkedjenek a tőzsdék, nincs olyan akut, egyértelmű veszély, ami meg tudná állítani az emelkedést. Az, hogy sok esetben az átlagosnál magasabb az árazás a részvénypiacokon, még nem ok arra, hogy essenek a tőzsdék, a fundamentumok továbbra is erősek, a vállalati eredménydinamikát nem fenyegeti veszély, ráadásul az alacsony hozamkörnyezetben a befektetők gyakorlatilag rá vannak kényszerítve arra, hogy kockázatos eszközöket vásároljanak, amíg nem jön hirtelen komolyabb jegybanki szigorítás, addig extrém események hiányában folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon.

Meddig folytatódhat még az emelkedés?

Zsiday ennek a kérdésnek a megválaszolását egy kicsit messziről indította, szerinte az, hogy a fejlett országokban a munkanélküliség közel 40 éves mélyponton áll, de hasonló a helyzet Kelet-Európában vagy Kínában is, azt mutatja, hogy a globális munkaerő kvázi elfogyott, emiatt előbb-utóbb bérinfláció lesz, emiatt a következő években valamikor meg fog szűnni a nullkamat-politika, a világ jegybankárjai elkezdenek kamatot emelni, emiatt aztán tíz év múlva nagyjából ott állnak majd a tőzsdék, ahol most, vagyis a következő évtizedben passzív részvénytartással nehéz lesz majd pénzt keresni. Ettől függetlenül a mostani rali még könnyen eltarthat fél-másfél évig, annak ellenére, hogy a hosszabbtávú kilátások nagyon rosszak az eszközöket passzívan tartó befektetőknek. Móró Tamás is úgy gondolja, hogy a ciklus vége felé járunk, szerinte legfeljebb egy évig tarthat még az emelkedés. Hogy azt követően korrekció vagy tartós lejtmenet jön, az attól függ, hogy hogyan reagál a monetáris politika az emelkedő inflációra, mert ha túlságosan nagy mértékben szigorít, akkor akár komolyabb esés is jöhet a tőzsdéken, ha azonban sikerül féken tartani az inflációt, akkor inkább egy oldalazó, enyhén korrigáló szakaszra készülhetünk. Cser Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában jó eséllyel lassul majd a gazdasági növekedés, ez pedig globális szinten is érezteti majd a hatását, emiatt jöhet elbizonytalanodás a tőzsdéken. Pallag főként a pozícionáltsági adatokat figyelembe véve azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani szintekről indul egy meredekebb emelkedés, és csak azt követően indul meg egy érdemleges korrekció.

Mi jöhet év végéig?

Arra a kérdésre, hogy év végén 2 százalékkal magasabban, alacsonyabban fog állni az S&P 500, vagy nagyjából ott, ahol most, minden szakember az emelkedésre szavazott. A tőzsdéket egyrészt az hajthatja tovább felfelé, hogy az amerikai adóreformot valamilyen formában mégis átverik a törvényhozáson, de a gyorsjelentés is katalizátor lehet, az év végén pedig egyébként is jellemzően raliznak a tőzsdék.

Mi a legnagyobb kockázat?

Zsiday a globálisan egyre inkább megjelenő bérinflációt, és az ezt követő jegybanki kamatemeléseket nevezte meg a legfontosabb kockázatként. Móró Tamás szerint a hirtelen hozamemelkedés jelenthet globális kockázatot, de az is esést okozhat a tőzsdéken, ha meghiúsulnak olyan események, amelyeket a befektetők már beáraztak, példaként az amerikai adóreform esetleges elbukását hozta Móró. Cser Tamás a kínai gazdasági lassulására, Pallag Róbert pedig a feltörekvő piacok sérülékenységére hívta fel a figyelmet, utóbbiak közül Kínára, Brazíliára, Törökországra és Oroszországra érdemes figyelni, már csak azért is, mert ezeknek az országoknak a gazdasági súlya jóval nagyobb, mint a 2000 előtti válságok idején.

Mit tegyünk most a portfóliónkba?

Zsiday szerint érdemes alacsonyan tartani a kockázatos eszközök arányát, amit a raliban folyamatosan csökkenteni kell, kockázatos eszközt pedig legközelebb akkor kell vásárolni, amikor valamelyik statisztikai hivatal bejelenti, hogy egy nagy fejlett országban recesszió van, addig pedig a következő hónapokat eladásra érdemes felhasználni. Zsiday szerint a második félidő legvégén vagyunk, de azt nem lehet tudni, hogy a bíró mikor fújja le a meccset, lehet, hogy ráhúz még 5-10 percet. Móró szerint érdemes valamennyire defenzívnek lenni, egy ilyen portfólió részeként érdekes befektetés lehet az inflációkövető magyar államkötvény, kisebb részben pedig érdemes közép-kelet-európai részvényeket is tartani, hiszen ezeken keresztül is meg lehet játszani az európai növekedést, ezeknek a papíroknak azonban alacsonyabb az árazásuk, mint a nyugat-európai részvényeké. Cser Tamás azt tanácsolja a befektetőknek, hogy legyenek az átlagosnál óvatosabbak, a mostaninál lesznek majd jobb vételi lehetőségek a jövőben, Móróhoz hasonlóan ő is a magyar lakossági állampapírokat emelte ki, amelyek a sivár hozamkörnyezetben még mindig relatíve vonzók, és Cser szerint érdemes sok készpénzt tartani a portfóliókban. Pallag szerint továbbra is érdemes diverzifikált részvényalapokat tartani a portfólióban.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/a-masodik-felid...


Az olasz bankok összeomlására játszik a világ egyik legnagyobb befektetője

#805257 Koffein Előzmény: #805254

olasz bankok is gyengék, most kezdenek talpra állni.. nehogy azt hidd, hogy nem támadná a lírát, ha lenne líra, mert azt is shortolná... most, hogy egy kiütés után kezdenek magukhoz térni az olasz bankok, belé száll ray dalio, aki soros után a következő leghitványabb befektető... de hát no, nemhiába soros van előtte, 10milliárddal nagyobb is a vagyona...


Az olasz bankok összeomlására játszik a világ egyik legnagyobb befektetője

#805254 Ibiza Előzmény: #805251

nem az volt a hir benne ki shortolja.. ne keverd a krumplibogarunk tetszeleg a jóságos bácsika szerepében aki mindent megtesz szeretett szülőhazájáért..közben beszopatta otp kisbefektetőket betámadta a forintot..akkor amikor a leggyengébb volt az ország..

Az olasz bankok összeomlására játszik a világ egyik legnagyobb befektetője

#805251 Koffein Előzmény: #805247

Ray Daliot nem szólod meg, hogy shortolja az olasz bankokat? De ha Shortos Gyurka tenné, akkor lenne itt ibiza féle irgum burgum :)))

Mivel van Unicredit kitettségem, rohadjon meg ... ezért esik hír nélkül bő egy hete.. wáááááááAhogy az oroszlán méregeti a bivalyokat

#805079 Koffein

A jó állam olyan, mint a jó futballbíró. Igazságos, semleges és betartatja a szabályokat. Ha ilyen, akkor mindenki teljes erőbedobással küzd, élvezetes lesz a meccs. Ha azonban látványosan az egyik csapatot segíti, akkor az elkényelmesedik, az ellenfél pedig frusztrált és ideges lesz. Eltűnnek a nézők, aztán a játékosok is más pályát keresnek. Szabó Lászlóval, a Hold Alapkezelő elnökével beszélgettünk.

http://index.hu/gazdasag/2017/10/11/ahogy_az_orosz...

valami nagy baj jön a világban?

#803783 matgab Előzmény: #803771

Azt nem veszik figyelembe ezek a riogatások, hogy gyakorlatilag az összes meghatározó jegybank számolatlanul önti a pénzt a piacokra. Így gyakorlatilag elinflálják a problémákat.

Tehát azért nincs nominális visszaesés, mert a veszteség elbújik az infláció miatti árnövekedésben.

valami nagy baj jön a világban?

#803771 Koffein
  • Egyre többen látják úgy, hogy a világban túlzott az optimizmus, előbb-utóbb jönnie kell egy nagyobb korrekciónak
  • Erre utaló jelek vannak bőven, kérdés, elérkezett-e már a pilanat

A ZeroHedge kifejezetten szeret ijesztgetni, minden lehetőséget megragadnak, hogy bejelentsék a világvégét, úgyhogy azon sem lepődtünk meg, hogy átvették a Real Investment Advidce (RIA) cikkét, ami felsorol néhány figyelmeztető jelet, ami nagyobb esésre figyelmeztet a tőkepiacokon. Az anyag nincs kibalanszírozva, nincsen benne a szokásos egyrésztmásrészt, csak felsorol négy olyan jelet, amire a befektetőknek érdemes figyelniük. Az ábrák egyébként jók, szerintünk is érdemes eltöprengeni rajtuk, úgyhogy következzen a négy jel, amiből akár azt a következtetést is levonhatjuk, hogy valami nagyon csúnya dolog készül a világban.


1. Optimisták a befektetők


AUniversity of Michigan felmérése alapján legalább az elmúlt 15 évben

nem volt olyan magas a részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban optimista

kisbefektetők aránya, mint most, a megkérdezettek 65 százaléka mondta

azt, hogy a következő egy évben emelkednek a részvénypiacok.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?

2. Kevés a száraz puskapor


A tőkeáttételes pozíciók aránya folyamatosan emelkedik,

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?


miközben a befektetők egyre kevesebb készpénzt tesznek félre az esetleges veszteségek fedezésére.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?

3. Feszített árazás


Az

árazás érdekes kérdés, tudnánk jónéhány olyan grafikont mutatni, ami

alapján átlag feletti, de még nem extrém árazásokat látunk, a RIA

azonban egy olyan ábrát hozott, ami alapján a fejlett piaci részvény- és

kötvénypiacok együttes árazása még soha nem volt olyan magas, mint

most.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?

4. Torzító hatás


Az

egy részvényre jutó eredmény növelésének egyik módja, ha a vállalatok

részvényeket vásárolnak vissza, a részvénydarabszám csökkenésével

ugyanis a vállalat részvényekre jutó profitja emelkedik, megteremtve

annak az illúzióját, hogy a vállalati profitók bővülnek. Ezt a

folyamatot láthattuk az elmúlt években.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?És

akkor mi a tanulság? Hát az, hogy érdemes figyelni a figyelmeztető

jelekre, és a 2009. március óta tartó globális rali után szárazon

tartani a puskaport.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/mennyi-figyelme...