Regisztráció Elfelejtett jelszó

Tőzsde

​Újabb mérföldkő​

#806176 Koffein

2017.10.30án 3 Mészáros cég is top3ba végzett a bét-en.


30 évvel ezelőtt

#805593 Koffein


és mi a tanulság?

"...bármennyire is érzed, hogy bika a piac, soha ne vedd le a szemed a kijáratról"

A második félidő végén vagyunk, de a bíró még ráhúzhat 5-10 percet

#805259 Koffein

(csakhogy meglegyen az utókornak, 4szaki, 4vélemény)

Több mint nyolc éve emelkednek a tőzsdék, egymás után dőlnek meg a rekordok, nem látszik, hogy mi állítaná meg az emelkedést. A rali mögötti okokról, a legfontosabb kockázatokról beszéltünk befektetési szakemberekkel, akiktől azt is megkérdeztük, hogy az évek óta tartó tőzsdei emelkedés után hogyan érdemes összeállítani a portfóliónkat. Zsiday Viktor tőkepiaci szakembert, Móró Tamást, a Concorde Értékpapír stratégáját, Pallag Róbertet, a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetőjét, Cser Tamást, a Hold Alapkezelő vezető portfóliókezelőjét kérdeztük.

Miért emelkednek a tőzsdék?

Zsiday Viktor szerint az hajtja felfelé a tőzsdei árakat, hogy a világgazdaság alapvetően növekedési pályán van, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetben a pénz szinte ingyen van. Hasonló magyarázatot adott Móró Tamás is, aki szerint a tőzsdei emelkedés mögött az erős globális növekedés áll, ráadásul ezzel párhuzamosan sok helyen negatív a reálkamat, ez pedig kedvez a részvénypiacoknak. Cser Tamás is azt emelte ki, hogy jók a rövid távú gazdasági kilátások. Pallag Róbert megfordította a kérdést, és azt mondta, nincs igazán ok arra, hogy ne emelkedjenek a tőzsdék, nincs olyan akut, egyértelmű veszély, ami meg tudná állítani az emelkedést. Az, hogy sok esetben az átlagosnál magasabb az árazás a részvénypiacokon, még nem ok arra, hogy essenek a tőzsdék, a fundamentumok továbbra is erősek, a vállalati eredménydinamikát nem fenyegeti veszély, ráadásul az alacsony hozamkörnyezetben a befektetők gyakorlatilag rá vannak kényszerítve arra, hogy kockázatos eszközöket vásároljanak, amíg nem jön hirtelen komolyabb jegybanki szigorítás, addig extrém események hiányában folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon.

Meddig folytatódhat még az emelkedés?

Zsiday ennek a kérdésnek a megválaszolását egy kicsit messziről indította, szerinte az, hogy a fejlett országokban a munkanélküliség közel 40 éves mélyponton áll, de hasonló a helyzet Kelet-Európában vagy Kínában is, azt mutatja, hogy a globális munkaerő kvázi elfogyott, emiatt előbb-utóbb bérinfláció lesz, emiatt a következő években valamikor meg fog szűnni a nullkamat-politika, a világ jegybankárjai elkezdenek kamatot emelni, emiatt aztán tíz év múlva nagyjából ott állnak majd a tőzsdék, ahol most, vagyis a következő évtizedben passzív részvénytartással nehéz lesz majd pénzt keresni. Ettől függetlenül a mostani rali még könnyen eltarthat fél-másfél évig, annak ellenére, hogy a hosszabbtávú kilátások nagyon rosszak az eszközöket passzívan tartó befektetőknek. Móró Tamás is úgy gondolja, hogy a ciklus vége felé járunk, szerinte legfeljebb egy évig tarthat még az emelkedés. Hogy azt követően korrekció vagy tartós lejtmenet jön, az attól függ, hogy hogyan reagál a monetáris politika az emelkedő inflációra, mert ha túlságosan nagy mértékben szigorít, akkor akár komolyabb esés is jöhet a tőzsdéken, ha azonban sikerül féken tartani az inflációt, akkor inkább egy oldalazó, enyhén korrigáló szakaszra készülhetünk. Cser Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában jó eséllyel lassul majd a gazdasági növekedés, ez pedig globális szinten is érezteti majd a hatását, emiatt jöhet elbizonytalanodás a tőzsdéken. Pallag főként a pozícionáltsági adatokat figyelembe véve azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani szintekről indul egy meredekebb emelkedés, és csak azt követően indul meg egy érdemleges korrekció.

Mi jöhet év végéig?

Arra a kérdésre, hogy év végén 2 százalékkal magasabban, alacsonyabban fog állni az S&P 500, vagy nagyjából ott, ahol most, minden szakember az emelkedésre szavazott. A tőzsdéket egyrészt az hajthatja tovább felfelé, hogy az amerikai adóreformot valamilyen formában mégis átverik a törvényhozáson, de a gyorsjelentés is katalizátor lehet, az év végén pedig egyébként is jellemzően raliznak a tőzsdék.

Mi a legnagyobb kockázat?

Zsiday a globálisan egyre inkább megjelenő bérinflációt, és az ezt követő jegybanki kamatemeléseket nevezte meg a legfontosabb kockázatként. Móró Tamás szerint a hirtelen hozamemelkedés jelenthet globális kockázatot, de az is esést okozhat a tőzsdéken, ha meghiúsulnak olyan események, amelyeket a befektetők már beáraztak, példaként az amerikai adóreform esetleges elbukását hozta Móró. Cser Tamás a kínai gazdasági lassulására, Pallag Róbert pedig a feltörekvő piacok sérülékenységére hívta fel a figyelmet, utóbbiak közül Kínára, Brazíliára, Törökországra és Oroszországra érdemes figyelni, már csak azért is, mert ezeknek az országoknak a gazdasági súlya jóval nagyobb, mint a 2000 előtti válságok idején.

Mit tegyünk most a portfóliónkba?

Zsiday szerint érdemes alacsonyan tartani a kockázatos eszközök arányát, amit a raliban folyamatosan csökkenteni kell, kockázatos eszközt pedig legközelebb akkor kell vásárolni, amikor valamelyik statisztikai hivatal bejelenti, hogy egy nagy fejlett országban recesszió van, addig pedig a következő hónapokat eladásra érdemes felhasználni. Zsiday szerint a második félidő legvégén vagyunk, de azt nem lehet tudni, hogy a bíró mikor fújja le a meccset, lehet, hogy ráhúz még 5-10 percet. Móró szerint érdemes valamennyire defenzívnek lenni, egy ilyen portfólió részeként érdekes befektetés lehet az inflációkövető magyar államkötvény, kisebb részben pedig érdemes közép-kelet-európai részvényeket is tartani, hiszen ezeken keresztül is meg lehet játszani az európai növekedést, ezeknek a papíroknak azonban alacsonyabb az árazásuk, mint a nyugat-európai részvényeké. Cser Tamás azt tanácsolja a befektetőknek, hogy legyenek az átlagosnál óvatosabbak, a mostaninál lesznek majd jobb vételi lehetőségek a jövőben, Móróhoz hasonlóan ő is a magyar lakossági állampapírokat emelte ki, amelyek a sivár hozamkörnyezetben még mindig relatíve vonzók, és Cser szerint érdemes sok készpénzt tartani a portfóliókban. Pallag szerint továbbra is érdemes diverzifikált részvényalapokat tartani a portfólióban.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/a-masodik-felid...


Az olasz bankok összeomlására játszik a világ egyik legnagyobb befektetője

#805257 Koffein Előzmény: #805254

olasz bankok is gyengék, most kezdenek talpra állni.. nehogy azt hidd, hogy nem támadná a lírát, ha lenne líra, mert azt is shortolná... most, hogy egy kiütés után kezdenek magukhoz térni az olasz bankok, belé száll ray dalio, aki soros után a következő leghitványabb befektető... de hát no, nemhiába soros van előtte, 10milliárddal nagyobb is a vagyona...


Az olasz bankok összeomlására játszik a világ egyik legnagyobb befektetője

#805254 Ibiza Előzmény: #805251

nem az volt a hir benne ki shortolja.. ne keverd a krumplibogarunk tetszeleg a jóságos bácsika szerepében aki mindent megtesz szeretett szülőhazájáért..közben beszopatta otp kisbefektetőket betámadta a forintot..akkor amikor a leggyengébb volt az ország..

Az olasz bankok összeomlására játszik a világ egyik legnagyobb befektetője

#805251 Koffein Előzmény: #805247

Ray Daliot nem szólod meg, hogy shortolja az olasz bankokat? De ha Shortos Gyurka tenné, akkor lenne itt ibiza féle irgum burgum :)))

Mivel van Unicredit kitettségem, rohadjon meg ... ezért esik hír nélkül bő egy hete.. wáááááááAhogy az oroszlán méregeti a bivalyokat

#805079 Koffein

A jó állam olyan, mint a jó futballbíró. Igazságos, semleges és betartatja a szabályokat. Ha ilyen, akkor mindenki teljes erőbedobással küzd, élvezetes lesz a meccs. Ha azonban látványosan az egyik csapatot segíti, akkor az elkényelmesedik, az ellenfél pedig frusztrált és ideges lesz. Eltűnnek a nézők, aztán a játékosok is más pályát keresnek. Szabó Lászlóval, a Hold Alapkezelő elnökével beszélgettünk.

http://index.hu/gazdasag/2017/10/11/ahogy_az_orosz...

valami nagy baj jön a világban?

#803783 matgab Előzmény: #803771

Azt nem veszik figyelembe ezek a riogatások, hogy gyakorlatilag az összes meghatározó jegybank számolatlanul önti a pénzt a piacokra. Így gyakorlatilag elinflálják a problémákat.

Tehát azért nincs nominális visszaesés, mert a veszteség elbújik az infláció miatti árnövekedésben.

valami nagy baj jön a világban?

#803771 Koffein
  • Egyre többen látják úgy, hogy a világban túlzott az optimizmus, előbb-utóbb jönnie kell egy nagyobb korrekciónak
  • Erre utaló jelek vannak bőven, kérdés, elérkezett-e már a pilanat

A ZeroHedge kifejezetten szeret ijesztgetni, minden lehetőséget megragadnak, hogy bejelentsék a világvégét, úgyhogy azon sem lepődtünk meg, hogy átvették a Real Investment Advidce (RIA) cikkét, ami felsorol néhány figyelmeztető jelet, ami nagyobb esésre figyelmeztet a tőkepiacokon. Az anyag nincs kibalanszírozva, nincsen benne a szokásos egyrésztmásrészt, csak felsorol négy olyan jelet, amire a befektetőknek érdemes figyelniük. Az ábrák egyébként jók, szerintünk is érdemes eltöprengeni rajtuk, úgyhogy következzen a négy jel, amiből akár azt a következtetést is levonhatjuk, hogy valami nagyon csúnya dolog készül a világban.


1. Optimisták a befektetők


AUniversity of Michigan felmérése alapján legalább az elmúlt 15 évben

nem volt olyan magas a részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban optimista

kisbefektetők aránya, mint most, a megkérdezettek 65 százaléka mondta

azt, hogy a következő egy évben emelkednek a részvénypiacok.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?

2. Kevés a száraz puskapor


A tőkeáttételes pozíciók aránya folyamatosan emelkedik,

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?


miközben a befektetők egyre kevesebb készpénzt tesznek félre az esetleges veszteségek fedezésére.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?

3. Feszített árazás


Az

árazás érdekes kérdés, tudnánk jónéhány olyan grafikont mutatni, ami

alapján átlag feletti, de még nem extrém árazásokat látunk, a RIA

azonban egy olyan ábrát hozott, ami alapján a fejlett piaci részvény- és

kötvénypiacok együttes árazása még soha nem volt olyan magas, mint

most.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?

4. Torzító hatás


Az

egy részvényre jutó eredmény növelésének egyik módja, ha a vállalatok

részvényeket vásárolnak vissza, a részvénydarabszám csökkenésével

ugyanis a vállalat részvényekre jutó profitja emelkedik, megteremtve

annak az illúzióját, hogy a vállalati profitók bővülnek. Ezt a

folyamatot láthattuk az elmúlt években.

Mennyi figyelmeztetés kell még, hogy elhidd, valami nagy baj jön a világban?És

akkor mi a tanulság? Hát az, hogy érdemes figyelni a figyelmeztető

jelekre, és a 2009. március óta tartó globális rali után szárazon

tartani a puskaport.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/mennyi-figyelme...

Erre van igény 2.0 :)

#798540 Koffein Előzmény: #796753

Az opimus ismét megfogta a dobogó 2ik fokát.

BÉT 2017.07.05:

Enyhén beteg :)