Regisztráció Elfelejtett jelszó

Politika és társadalom ahogy ÉN látom...

Szavazati jog

#802456 matgab Előzmény: #799658

http://www.portfolio.hu/vallalatok/elkepeszto_dolo...

szép új világ lesz ez... :-( Nem lesz szükség sem háziállatra, sem vágóállatra, sem parasztra. Sikerül végre az embert teljesen elszakítani a természetes élővilágtól.

Már a mai városi emberek nagy része is valszeg éhen halna 2 hét alatt a szabad természetben, ha ez megvalósul, akkor ha bejön bármi gebasz, akkor úgy kipusztulunk mint a sicc . (megjegyezném, ez az emberiségen kívül a Földön mindenkinek elég vidám esemény lenne).

Szavazati jog

#799658 matgab Előzmény: #796083

http://www.investor.hu/news/20170718-fizetes-bonus...

Hogy miért nő a kapitalizmus fellegvárában a vezetők fizetése elképesztően az átlag alkalmazottakhoz képest?

Szerintem azért, mert a mai világban a karrierben azok a szociopaták tudnak igazán sikeresek lenni, akik lefelé kőkeményen taposnak, felfele sokszor nyalnak (bratyiznak) de amúgy zéró empátiával rendelkeznek. Az is fontos és kapcsolódó, hogy ha meg vannak valamiről győződve, akkor még akkor is kőkeményen képviselik a saját nézetüket saját érdekeiket, ha az szöges ellentétben áll a valósággal vagy a józan ésszel.

Ennek az elméletemnek legfeljebb azok a cégtulajdonos CEO-k mondanak ellent, akik valóban ők maguk hozták létre a semmiből saját cégüket.


Szavazati jog

#796083 banyaiz Előzmény: #796067

Az ember túlszaporodott ezen a bolygón. Az egy másik kérdés, hogy közben a jóléti társadalmak fenntartható növekedésében problémát okoz az alacsony szaporulat . Demográfiai vészhelyzet van, vagy a mutatók romlanak.

De ez érdekli a természetet, hogy mi a problémája az embernek, hogy lesz e magasabb nyugdíja, vagy egyéb óhaj sóhaj apró cseprő szoc problémája? :) Nem érdekli nyilván. Teszi a dolgát a természeti törvények szerint, hogy valami túlszaporodik azt utoléri az, hogy túlfinomodik és ezért már nem olyan életképes nem lesz annyi utódja, vagy utoléri egy járvány stb.

Természeti törvényekkel nem tudunk azért kibabrálni max egy ideig. Ki lehet tolni az emberi életet , életszínvonal , döntési szabadság stb, csak jön egy olyan visszacsatolás, hogy a nő már nem akar szülni és csökken a népesség. Vagy egy háború mint két hangyaboly összetalálkozik stb stb.

Kicsik vagyunk azért ahhoz, hogy a természeti törvényeket felülírjuk. Ezzel találkozik a nyugati jóléti társadalom. Ugyanígy találkozik vele a keleti is ha erre a fokozatra ér, vagy az afrikai vagy bárki.

Pénz, hát egy régi korban gondolkodás nélkül feléget egy egész várost, vagy lemészárol egy népet, hogy elvegye tőle amije van, asszonyaitól állataiig , földjéig, aranyáig stb. Nem a XXI. sz találmánya a kapzsiság , mohóság. Kapitalizmus ezt csak meglovagolja mint rendszer ezt az emberi tulajdonságot valahogy a haladást segítse. Segíti is, csak közben rombol is egyben.

Szavazati jog

#796082 banyaiz Előzmény: #796067

Pénzisten előtt leborulunk az régi történet, emberi kapzsiság , mohóság ősi sztori.

A tulajdonságok ősiek amik mozgatják az embert, az ösztönök, és a jellemzők nincs nagyon új ebben a nap alatt. Abban van, hogy kitárult a világ a számára. Ami nagyon jó , de mint minden jóban ebben is benne van a rossz is .

Egyszerű példa régebbi korokban egy nőnek volt arra döntési szabadsága, hogy gyerekeket vállal vagy sem? Még gyerek volt de már a szülők megegyeztek arról kinek a házastársa lesz sokszor. Megkérdezték tőle férjhez akar e menni és akar e gyerekeket?

Ami nagyon jó , hogy nem így van már de ebben benne van az az opció is, hogy úgy dönt nem akar gyerekeket. Az orvostudomány is áll olyan szinten, hogy nem kívánt terhességet meg tudja akadályozni.

Akkor a család, házasság. Nem tudok pontos számokat de nagy %-ban válással végződik . + nagyon nagy % él házasságon kívül. Nyilván a gyerek nem a papírtól lesz. :) De mint szabadság ami jó dolog, és akkor a negatív oldalai. Ilyen , hogy elváljon régi korban szentségtörés kategória. Ami nyilván sok emberi tragédiát hozott és sok olyan esetet ahol egyben maradt a család ha tetszett ha nem aminek lehettek jó oldalai is.

Még messzebb visszanézve ahhoz az állapothoz, hogy a nomád nép rátör egy másik népre, törzsre, és rabol magának egy asszonyt hajánál fogva elvonszolja, és utána a "felesége" lesz ehhez képest elég sokat finomodtak a dolgok . Finomodott csak mint mondtam a természeti törvények azt mutatják , hogy van egy olyan visszacsatolás ami túlfinomodik az egyben negatív hatással is lesz a túlélésére mint faj. Mondjuk a cápa elkezdene gondolkodni azon de rossz lehet annak akibe beleharap nem sokáig maradna fenn. :) Valami ilyesmi ez leegyszerűsítve.

Szavazati jog

#796067 Ibiza Előzmény: #796059

Én nem gondolom a pénz lenne az érték a fehér emberek körében, sztem náluk helyén van a pénz..a pénz a teljesitmény közös nevezője..puffere a teljesitménynek..persze vannak mammont imádók, kufárlelkű lények.. de akik magukba szivták az európai értékeket és kultúrát..a humanizmust azok szerintem a helyén kezelik.. persze aki ki van feszive szétszakad és még is nulla közeli a számlája akkor a középpontba kerül.

Szavazati jog

#796065 banyaiz Előzmény: #796059

Egyik oldalról a család szerepe, gyerekvállalás ösztönzése másik oldalról mondjuk egy Andy Vajna mint kormányközeli jóbarát, üzlettárs, reklámarc.

Elképzelem az egyszeri tinédzser lányt aki meglátja Vajnáné üzeneteit a nem tudom milyen egzotikus vidékről egy yachtról és hirtelen feltámad benne a vágy, hogy 3 -4 gyerek és 3 műszak . Vszínű valami olyasmi támad fel gondolatként de jó lenne egy gazdag pasit találni aki így eltart.

Ez egy csepp a tengerben mint üzenet, de jellemző bort iszik vizet prédikál, részletek figyelmen kívül hagyása. Egy ilyen programhoz vsz az kellene , hogy az összes szereplője egy minta család, minta polgár . Mondjuk egy Habony nem tudom hogyan fér bele a történetbe. Mikor két hetente arról cikkeztek éppen milyen topmodellelel szakított, és kire cserélte le. Egyébként egészségére , csak akkor mint nemzeti kormány gyerekvállalás családpolitika stb és akkor egy ilyen arc a kampányember? :) Nem ezen fog múlani xy gyerekvállalása kicsit összetettebb hatás. :) Csak mint olyan dolgok amire vsz ha már ennyit mesélünk róla akkor oda kellene figyelni, és minimális odafigyeléssel megoldható lenne.

Mint üzenetek és annak a társadalmi hatásai. Kissé kusza ez így üzenetében. Kb valami olyasmi mintha egy pap a bordélyházban múlatná az időt, aztán prédikálna a gyülekezetnek és várná az építő hatásokat.

Szóval valami sokkal mélyebb nagy hatás kell az ilyen felszínes dolgoknál vsz ehhez a gondolkodásbeli fordulathoz a jóléti társadalmakban, kapitalizmusban vagy hívjuk bárminek. Az meg fájdalom nélkül nem fog menni vsz.

Szavazati jog

#796062 banyaiz Előzmény: #796059

Természet rendje valahol ha valami túlfinomodik akkor el is fog pusztulni. Megnézel egy Indiát és egy Svájcot. Kicsit más helyek, és életkörülmények. De ha az indiait a nyomornegyedből betesszük Svájcba valószínű túléli, fordítva már nem annyira vszínű.

Emberi tragédia valahol , hogy a túl jó is árt, a túl jó életkörülmények is ártalmasak, a jólét is hoz problémákat.

Ahhoz szerintem, hogy erre az útra amit mondasz lehessen térni nagyot kellene koppanni. Az csak szövegekkel nem fog menni. Mondjuk egy hatalmas háború miután a túlélők a romok között turkálnak egy ilyen Mad Max történet és akkor kialakuló közösségben más elvek. Így el tudnám képzelni. Vagy összeomlik a kapitalizmus és mindenkit maga alá temet, és kezdjük onnan, hogy akkor megyek az erdőbe gyűjtögetni valami kaját. :) Szóval ilyen nagyságrendű koppanás után el tudnám képzelni ,ezt az irányváltást. De lehet, hogy kezdenénk elölről ugyanazt az utat:)

Pontosan az lesz vszínű a kapitalizmus sorsa is , hogy az fogja tönkretenni ami jó benne. Ez mindennel így van, kardfogú tigris is milyen jól tépte a zsákmányt a fogaival aztán túl nagyra nőttek már. :) Valahol a természet rendje. Ahogy egyre magasabbra megyünk egyre több ilyen dolog jön elő ami jóléti probléma. Mondjuk hülye példa de kevés mozgás. Egy ősembernek nem volt ilyen gondja mikor a kardfogú megkergette. :) Ennél sokkal összetettebb problémák is előjönnek pl a fenntartható életszínvonal növekedés . Túlnépesedés azzal párhuzamosan jóléti államokban demográfiai problémák stb stb.

Szavazati jog

#796060 banyaiz Előzmény: #796051

Az a durva, hogy ezeknek a különféle ösztönzőknek módosításoknak a hatásai teljesen ködösek. Gyakorlatban kell tesztelni, tesztidőszak minimum 10 év de inkább 20, és akkor lehet valamit mondani működik vagy sem.

Miközben megyünk a probléma felé az fix ott áll előttünk demográfiai hullámhegy hullámvölgy hatása.

A gyógyszer pedig a kísérleti stádiumban.

Vsz ami alap lenne, hogy gyerekes anyák munkavállalását , bölcsődét, iskolát tökéletesen rendbe tenni. Kerül amibe kerül. Olyan nem fordulhat elő, hogy nem talál jó bölcsődét óvodát a gyereknek. Mert akkor a különböző hatások kioltják egymást. Egyik kézzel adunk plusz pénzt másik oldalon meg rádől mondjuk a bölcsőde a gyerekre, + az óvonők közmunkásbéren vannak majdnem. Így kísérletezhetünk csak az ilyen hatások kioltják. Sok dobásunk nincs a kísérletezéssel mert szűkös az idő.

Nem árt B , C terv , sőt D se ha netán az A besülne. Mondjuk semmiképpen nem értelmezhető ez a gonosz migráns történet mikor lehet, hogy a C tervet kell elővenni. Persze ha valaki úgy gondolkodik vezetőként utánam az özönvíz akkor csinálhat egy ilyen hangulatot. Csak nem bölcs dolog ránézve a számokra. Számok nélkül se az de azokkal együtt főleg nem.

Szavazati jog

#796059 matgab Előzmény: #796057

az igazság az, hogy mióta a nyugati fehér ember elveszítette a hitét és maradt az egyetlen értékmérő a pénz, feltalálták az antibébi tablettát és az erkölcsök színvonala meredek esik, a közösség ereje helyett az egyének egoizmusa tör előre, azóta a fehér emberek nem szaporodnak.

Túl egoisták ahhoz, hogy feláldozzák magukat a gyerekvállalás szépségeinek esetleges reményében (de garantált nehézségei fényében).

Nyugaton ezt bevándoroltatással oldják meg, de így pont még jobban elveszíti a nemzet közössége az érdekérvényesítő képességét és lassan az idegen kultúrák tömegei rájuk kényszerítik az akaratukat az őslakos fehér lakosságra (vagy az usa-ban az egykori megszálló fehér lakosságra).

Ez nem kiút!


Rövid távon anyagilag kell motiválni a családokat a gyerekvállalásra, hosszú távon vissza kell adni az emberek erkölcsi normákba és közösségek erejébe vetett hitét. Illetve hitet kell adni nekik a pénzisten helyett.

Mert ez így ahogy működik egyszerre vezet a kizsákmányoló kapitalizmus csúcsához és a jóléti kapitalizmus csődjéhez.

Szavazati jog

#796057 banyaiz Előzmény: #796051

Szerintem a megoldás Európai Egyesült Államok. Közös nyugdíjrendszerrel. Politikai unió , közös költségvetés, közös nyugdíjrendszer, szoros gazdasági unió.

Mi számaink egy demográfiai csúcsból esünk vissza. Jön az az időszak amikor a demográfiai csúcs tagjai nyugdíjasok lesznek. Mindebbe az időszakba úgy megyünk bele forráshiány az egészségügyben, oktatásban, nyugdíj se éppen acélos.

Az a durva, hogy demokráciát feltételezve következő évtizedekben és ez a torzulás beérik, netán fokozódik egyre nagyobb a súlya a nyugdíj közeli és nyugdíjas szavazatoknak. Komoly mértékben eltolódik a most sem kicsi súlya.

Miközben az elkerülhetetlennek látszik, hogy nyugdíjkorhatárt kell felfelé tologatni, + nyugdíjakat visszafogni. Egyre népesebb olyan szavazói réteg mellett aki nyugdíj előtt áll, vagy már nyugdíjasok lesznek. Ebben a helyzetben nyugdíjkorhatárt kitolni majd egy politikusnak az egy orosz rulett lesz kb. :) Szóval éles a helyzet, de kell 20-30 év hozzá , hogy a sűrűjében legyünk. Most még lehet mesélni róla a népnek, hogy majd így meg úgy megfordítjuk. Mi a B tervünk? C tervünk? stb Nemzeti konzultációt tartunk a gonosz Brüsszelről? Jó terv csak kár a papírért.

Szerintem az nem opció, hogy bizonyos rétegeket kizárni a szavazásból, mert nagy feszkókat hozna másodrendű állampolgár. Gyerekszámhoz kötött nyugdíj valamilyen formában ez reális lehet a gyakorlatban. Csak valahogy a járulékfizetésnek is meg kell jelennie a nyugdíjösszegben. Ezt összehangolni nehéz ügynek tűnik, de valahogy be lehetne építeni.

Szavazati jog

#796051 matgab Előzmény: #796043

nem gyerekszám, hanem a gyerek által befizetett járulék alapján kapná a nyugdíjat az én javaslatom szerint!

Ez nem ugyanaz, mert ha valaki munkanélküli, iskolázatlan, lumpen, vagy adócsaló vállalkozó gyereket csinált, az nem kapna plusz nyugdíjat!

Alsó korhatár felső korhatár helyett meg pont azért lenne jó a befizetett adók vs támogatások,szociális juttatások mérlegét nézni, mert az a "gyerek" aki már 14 évesen adót fizet és eltartja az inaktív nyugdíjasokat, az szavazhasson, aki meg 25 éves koráig az anyja szoknyáján ül és csak az ösztöndíjakat/segélyeket kapja, nem tudja magát eltartani, az ne szavazhasson. És szavazhasson az a 80 éves bácsi, aki még mindig tőzsdézik és nyer és emiatt adót fizet és ne szavazhasson a 40 éves korában nyugdíjba ment rendőr, mert eltartatja magát a társadalommal, holott életerős ember.

Szavazati jog

#796043 Hotibo

A gyerekszamhoz kotni nem biztos hogy olyan jo otlet lenne, en inkabb iskolazottsaghoz kotnem, es visszahivhatosagot is bevezetnem. Plusz valami biztonsagos olcso keretrendszerben nepszavazasoknak is kellene lennie sokkal tobbnek, bizonyos kerdesekben. Tehat ditekt modon is resztvenne a nep a kormanyzasban nem csak indirekt valasztott kepviselok utjan. A mai digitalis vilagban ez mar nem lehet akkora gond. Az also korhatart is lehet feljebb kene vinni, es kovezzetek meg de lehet felso korlatnak is lennie kene. A nyugdijakat viszont jo otletnek tartom hogy ne csak a munka hanem a gyerekszam is beleszamitson, hiszen az is "munka", plussz le kene fixalni a mertekuket, valami keplet alapjan valamihez kotni, tehat valtozna, de nem lehetne ide oda modositgatni ossze vissza.

Persze igy csokkenne a lehetosege a politikusoknak, sokkal nehezebb lenne a zavarosban dagonyazni, demagog erzelmekre hato marhasagokkal manipulalni, lenne felelosrgre vonas. Transzparenciat is novelni kene pont a nepzavazos keretrendszer miatt. Viszont sokkal ertelmesebb fentarthatobb rendszer tudna megszuletni. Jobban eloterbe kerulnenek az ertelmes produktiv dolgok a hulyeseggel, meg az ocska bulvar, meg a kocsma szintjere redukalodott izmusokkal szemben.

demográfiai probléma megoldása Magyarországon

#795986 matgab Előzmény: #793460

Elképesztő, vagy valaki olvassa a fidesz pártközpontban az írogatásaimat, vagy csak nagyon egy hullámhosszon jár az agyunk.

Ezt pofázom évek óta:

Legyen a nyugdíjak értéke maximalizálva (a minimálbér kétszeresében) és minimalizálva is (a létminimum szintjén).

A nyugdíj értéke az alapminimum felett a felnevelt gyerekek nyugdíjjárulék befizetése alapján legyen meghatározva!

Szavazati joga meg annak legyen , aki az elmúlt 4 év átlagában többet fizetett be az államháztartásba, mint amennyit kivesz onnan. (ha valaki 1 ft-tal fizet be többet, annak ugyanúgy 1 szavazata legyen, mint aki milliárdokat).


"Demény Pál demográfus, a New York-i Népesedési Tanács vezető munkatársa "Milyen népesedéspolitikát folytassunk, hogy több gyermek szülessen?" című előadásában ismertette két harminc évvel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatát, amely véleménye szerint segítené a demográfiai válság megoldását.

  • Javaslata szerint a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, és ezt magasabb összeggel kellene jutalmazni.
  • Emellett a nyugdíjasok arányának növekedését a szavazójoggal rendelkezők körében ellensúlyozni kellene azzal, hogy a kiskorú gyerekeket nevelők a gyerekeik nevében szavazhassanak.
Az első javaslat, a nyugdíj összegének gyerekszámhoz kötése már az elmúlt években is felmerült idehaza, legutóbb épp a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi kötete vetette fel ezt.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/a...

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793839 Spade Előzmény: #793804

sztem soha nem szabad egyből elhinni amit a zember tv-ben lát, azóta a műsor óta is jelentős a fejlődés eleve már mesterséges intelligenciát használnak a gugliban, hatalmas thesaurusszal ami rohamosan nő
az eredeti szöveg
Oh, no, not I!
I will survive.
Oh, as long as I know how to love I know I'll stay alive.
I've got all my life to live.
I've got all my love to give.
And I'll survive,
I will survive, hey, hey.


az angolra vissza fordított MOST:


Oh, no, not me!
I will Survive.
Oh, as long as I know how I like it, I know I'm alive.
It's all my life.
All my love comes from.
And I will survive,
I'll survive, hey, hey.


figyelembe véve h költői szöveg volt ez kb középfokon van, És senki nem mondta h arany jános lesz, bár nem kizárt :)

.

Ráadásul a fordítás az nem kölcsönösen egy-egy értelmű megfeleltetés azaz nem megfordítható, tehát elvileg hülyeség az oda vissza fordítás. Mondok egy példát

Ha angolul az van h lie has no legs. Ha ezt lefordítod magyarul úgy h
A hazug embert hamarabb utolérik mint a sánta kutyát az egy kibaszott jó fordítás Ha ezt meg visszafordítod angolra akkor néznek rád mint hülyére h mi a faszt akarsz te a sánta kutyától talán valami perverz vagy ? kivéve h ha az lesz h lie has no legs, de az már a felsőfoknál is egy nagyságrenddel jobb lenne.

Azért ha elmész kínába és középfokon kommunikálsz már eléggé jól kijössz, és ez még csak a kezdet és nem a vége.....

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793804 phiona Előzmény: #791733

Jaja hiper a fordító, már téma is lett a magyar oda-vissza, nem kicsit vicces :-)

Spade: no offense, nyilván fejlődik majd.

Többiek: igen, a plusz nyelv nem hagyható ki. Egyrészt logikai rendszert fejleszt, sokmindenre tanít, másrészt sose lehet emberi beszélgetésed robot által…

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793690 banyaiz Előzmény: #793492

Valószínű előbb próbálok ilyen biztonsági kódos kártyát szerezni. Ez egy jó találmány egyébként + biztonsági elem, talán hamarosan hozzá tudok férni a bankomnál is ezt mondták.

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793496 Spade Előzmény: #791855

na itt van az amit mondtam (a nyelv tanulás vs. géppel (fordító) támogatott kommunikáció) h gondolatokkal lehet nem is olyan soká kommunikálni:

"

Közvetlen agy-gép kapcsolatot épít a Facebook

Olyan technológián dolgoznak, ami olvas az emberek fejében, és a segítségével közvetlenül megoszthatjuk egymással a gondolatainkat"

Egy teljesen más világ jön....

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793492 Spade Előzmény: #793462

2018-ban de 2019-re biztosan 0-24 azonnali átutalásos lesz az egész magyar bankrendszer, az eu-ban az egyik legfejlettebb és nem lesz többé ilyen problémád- Bár nemtom h swift rendszer (ez a nemzetközi rendszer) majd hogy viszonyul ehhez, mert az ritka nagy okádék az időnkénti 3 napos átutalásaival

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793462 banyaiz Előzmény: #793457

Kifizetni ki tudtam én is. Csak a 4 fizetési opció közül 3-ból ki voltam zárva. Amin kicsit meghökkentem, hogy miért. Aztán rá kellett ébrednem , hogy a világ már a secure kódos bankkártyáknál jár. Amin meg teljesen meglepődtem, hogy azonnali átutalásnál Magyarországot mint opciót úgy ahogy van mellőzték. :) Ennek most az az oka, hogy nem nagyon van magyar vevőjük, vagy más egyéb nem tudom. Azt figyeltem meg , hogy csak nyugati országok, és Lengyelország volt akinek ezt az opciót biztosították alapjáraton a netes rendszerükben. Furcsa volt. Lehet, hogy le lehetett volna velük boltolni személyesen, hogy én Mo-ról így fizessek, de alapjáraton nem volt ilyen lehetőség.

PayPal ugye nem okozott gondot csak én máshogy szerettem volna fizetni , és hát Visa, Mastercard, Lufthansa hitelkártya és game over. :) Néztem ki a fejemből, hogy mi van. Valami olyan duma volt akinek egyik lehetőség se felel meg az PayPal rövidre zárták a dolgot. :) Nem tudom egyébként , hogy magyar bankoknál mennyire jött már be ez a secure code bankkártyáknál. Lehet, hogy csak az én esetem ilyen spéci, hogy a bankom még nem vezette be.

Na mindegy nem nagy sztori.

magyar oktatási rendszer a jövő elkezdődött

#793460 KawaBazsy Előzmény: #793382

Vannak olyan intézkedéseik is, amivel egyetértek/én is úgy csináltam volna. De ilyen sztem minden pártnál van. A többiből viszont semmi nem áll hozzám közel..