Regisztráció Elfelejtett jelszó

Warren Buffet

Mi lenne ha induláskor 100$ befektetsz Buffett cégébe?

#820591 Koffein

na mi? hát milliomos lennél :-P

"1965-ben, pont ezen a napon szerzett irányítást a Berkshire Hathaway fölött Warren Buffett, a cég részvényeit akkor 19 dollárra értékelték. A MarketWatch érdekességből utánajárt, mennyit lehetett volna keresni, ha valaki maga is beszáll 100 dollárral a Berkshire-be 1965-ben.

A lap szerint az akkori 100 dollárból 2,4 millió dollár lenne 2017 végével bezárólag. Ha ugyanazt a 100 dollárt az S&P 500-ba fekteti valaki, akkor ugyanazon időtávon 15 600 dollárnál tartana."

https://www.portfolio.hu/short/dollarmilliomos-len...

boldogságról

#816820 Kissherceg Előzmény: #816784

első kézből láttad :)))))

Más

„Az értékeltség fontosabb, mint az eredménynövekedés. A kis mértékben, vagy egyáltalán nem növekvő eredményű, ám olcsó részvényekből összerakott portfóliók alaposan felülteljesítik a nagy növekedésű, ám drága részvényeket. A másik, még meggyőzőbb állítása a kutatásnak, hogy még az érték alapú portfóliókban is alulteljesítéshez vezet a nagy eredménynövekedés, míg az alacsony növekedés felülteljesítéshez. Sok értékalapú befektető számára is váratlan ez az eredmény. A magas növekedéshez ösztönösen vonzódunk és azt hisszük, hogy a nagy növekedést mutató, érték alapú részvények jó minőségűek és olcsók is egyben. Azt is hihetjük, hogy a jó tőkemegtérülési mutatóval rendelkező cég megfelel Warren Buffett „magas minőségű vállalat” elvárásának. A probléma az, hogy az adatok azt mutatják, a magas növekedésű, magas megtérülésű részvények jellemzően csalódást okoznak. Ugyanis a piaci verseny a magas megtérülésből gyorsan átlagost csinál. Nagyon ritka az olyan cég, amelyik ellen tud állni a versenynek és ezeket nehéz megtalálni ex ante – tehát az esemény előtt. Warren Buffettnek kiváló adottsága van ezek megtalálására – ez az egyik alapfeltétele a kompetens és becsületes menedzsment mellett annak, hogy egy céget „csodálatos cég”-ként azonosítson. Az adatok azonban azokra vonatkoznak, akik nem rendelkeznek Warren Buffett tehetségével – számukra az alacsony növekedésű vállalatok konzisztensebb befektetések. Úgy látszik, hogy minél rondább a fundamentális üzleti terv, annál jobb a hozam még akkor is, ha az értékeltségek hasonlók. Ez a „mély értékbe fektetés”. Tobias Carlisle: Deep Value

A value indexeknél gyanakodni kezdtem, hogy ha valami olcsó, pláne egy részvénycsoport (index), akkor túl egyszerű csak néhány értékeltségi mutatót (P/E, P/B, EV/EBIDTA stb.) nézni, az olcsóságnak ára kell, hogy legyen még a mutatók tekintetében is. Tájékoztatókban, factsheetekben csak azt mutogatják, hogy mennyire „olcsó” az index, de azt nem igazán, hogy más mutatóik milyenek. A value indexek ROE-ja kisebb, mint a sima plain vanilla indexeké, ami jó példa arra, hogy mindennek ára van. Természetesen ez is csak egy mutató, de jellemzően jelentősen eltér.

A ROE-ról eszembe jutott, hogy Buffett szereti ezt a mutatót, nem véletlen, hogy (mióta Mungerrel együtt fektetnek be) ez a hitvallása: „It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.” Tobias Carlisle szerint Buffett tehetsége abban rejlik, hogy képes minőségi és olcsó cégeket találni, ami annyira nehéz, hogy ő nem is foglalkozik minőségi cégekkel, csak a mélyen alulértékeltséget keresi.

Továbbra is hiszek abban, hogy az európai részvényeknek van mit utolérniük az amerikai társaikhoz képest, de az is igaz, hogy nem mindenben jobbak a mutatóik. Könnyen lehet, hogy a következő időszakban felülteljesítenek az európai részvények (nagyon remélem!), de az értékeltségük nem biztos, hogy eléri az amerikaiakét, így nagy hibát követ el, aki csak az értékeltségre koncentrál, mert az európai részvények sem fognak az égig szárnyalni.

boldogságról

#816784 Koffein Előzmény: #816766

szívesen :)

majd egyszer, a távoli jövőben, ha érezni fogok kellő energiát magamban, hogy nekiessek a berkshire sztorinak, majd megírom azt is. csak az sokkal nagyobb falat :)

boldogságról

#815813 TrendMan Előzmény: #815796

Ez tényleg így van, egy bizonyos szint felett.

Illetve hozzátenném, hogy az emberi kapcsolatok minőségén nagyon sok múlik.

Ha a számondra fontos ember értékrendje eltolódik, akkor ezt te sem tudod kikerülni.


boldogságról

#815796 Koffein

Bár a legendás amerikai befektető, Warren Buffett jelenleg 91,1 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezik, legutóbb mégis azt mondta, nem a pénz a boldogság kulcsa. A guru bevallotta, nagyon is élvezte azokat a napokat, amikor jelenlegi vagyonának még csak a töredéke volt meg.

„Akkor sem voltam boldogtalan, amikor 10 ezer dollárom volt" – mondta a CNBC-nek adott interjújában Warren Buffett, legendás befektetési guru, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója.

Buffett hangsúlyozta, az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a több pénz nagyobb boldogságot is jelent. Ez azonban önmagában nem igaz.

Ha valakinek 100 ezer dollárja van, és boldogtalan, akkor az az ember egymillió dollárral sem lesz boldogabb – foglalta össze bölcsességét a befektető.

Nem az összeg számít

Ráadásul, ha valakit csak a pénz érdekel, és összejön az 1 millió dollárja, akkor körülnéz, és ez a boldogság azonnal eltűnik, ha meglátja azokat, akiknek 2 millió dollárjuk van. „Nem leszel sokkal boldogabb, ha megduplázod a vagyonodat" – mondta.

Éppen ezért Buffett azt tanácsolja, ne az határozza meg a boldogságot, hogy valakinek éppen mije van, hiszen vagyonszerzés közben is elég jól érezheti magát az ember.

Noha Buffett közönségének jelentős része számára az egymillió dolláros vagyon is messze elérhetetlen, a kutatások valóban igazolják azt, hogy az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a boldogság és a vagyon, illetve a pénzköltés közvetlen összefüggésben állnak egymással – mint ezt Elizabeth Dunn, a British Columbia University pszichológia professzora kifejtette a CNBC-nek.

Idő és boldogság

Érdekesség, hogy Dunn társszerzője volt egy tanulmánynak, amely kimutatta, ha boldogságról van szó, a legfontosabb „valuta" manapság az idő. Mint állítják, az embereknek nincs végtelen mennyiségű pénze, vagyis valaminek a megvásárlása egy másik dolog megvásárlásáról való lemondást is jelent.

A fókusz tehát sokkal inkább átáll a puszta vagyonszerzésről egy olyan szemléletre, amely központjában az áll, hogy az egyén olyan dolgokat vásároljon meg a pénzén, melyek valóban boldoggá teszik.

Buffett egyébként még tavaly mondta, hogy teljesen elégedett lenne azzal, ha csak évi 100 ezer dollárt keresne, mivel már megvan az a befektetése, amely boldoggá teszi:

egy ház, amelyet 1958-ban vásárolt, és amelyben ma is lakik.

A guru hozzátette, elég nagy vagyona van ahhoz, hogy akár 120 méteres jachtot vagy 20 házat vegyen. Azonban kiemelte, ha mindezeket megvenné, akkor sem lenne boldogabb.

http://www.investor.hu/news/20180228-warren-buffet...

Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815528 Koffein Előzmény: #815526

talán, aki követi buffett tanításait? ( ugyanitt jólárasított buffett könyv eladó :-P )


Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815526 TrendMan Előzmény: #815513

És mitől lesz valaki sikeres?

Ha kerüli a nőket, az alkoholt és a tőkeáttétet?

***

A Kipling idézet (is) nagyon jó!

Itt egy másik elgondolkodtató:

Find what you love and let it kill you.

Még nem döntöttem el, hogy tetszik vagy sem.

Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815513 Koffein Előzmény: #815502

egy példával szemléltetem, hogy mitől megy tönkre a buta,

uzsora hitelt vesz fel, majd 19k-n bitcoint vásátol és kiszáll 6k-n

tehát a vakmerőségtől :-P

Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815502 TrendMan Előzmény: #815501

Jó idézet! De vajon mitől megy tönkre a buta?

Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815501 Kissherceg Előzmény: #815494

jó idézet, ma részben elolvastam már a jelentését. Jó a nyelvezete :)

Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815494 Koffein Előzmény: #815401

„Ha nem veszted fejed, mikor zavar van ...

ha várni tudsz, és várni sose fáradsz ...

gondolkodol, s becsülöd a valót ...

ha kétkednek benned, s bízol magadban ...

tiéd a Föld és minden, ami rajta ..."

Kipling: HaBuffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

#815401 Koffein

Idén is kiemelt érdeklődés előzte meg Warren Buffett, a Berkshire Hathaway első emberének levelét, amelyben az értékalapú befektetések guruja a társaság részvényeseit tájékoztatja a tavalyi évről. A részvényeseknek írt levelében Buffett az olcsó befektetési lehetőségek hiányáról és lehetséges utódjának kérdéséről is fontos részleteket árul el.

Az alábbiakban a híres befektető gondolataiból, és a Berkshire Hathaway tavalyi évéről gyűjtöttünk össze néhány érdekességet:


  • Warren Buffett aktívan keresi az új üzleti lehetőségeket, azonban a guru egyelőre nem talált olyan befektetést, amely elnyerte volna tetszését.
  • A Berkshire Hathaway nem-biztosítási üzletága esetében a profit növekedését új akvizíciókkal biztosítaná Buffett, azonban a társaság jelentős, immár 116 milliárd dollárra duzzadt készpénzállományát szívesebben fektetné a készpénznél (és az amerikai kincstárjegyeknél) magasabb hozamot biztosító eszközökbe. Az új akvizíciók előtti legnagyobb gátat a potenciális befektetési lehetőségek esetében az ésszerű ár hiánya jelentette, mivel az ésszerű ár kritériuma a guru értékalapú befektetési filozófiájának egyik sarokköve.
  • Buffett szerint a jó, de nem kiemelkedő cégek árai a mindenkori csúcsukra emelkedtek, miután a guru vélekedése szerint az optimista felvásárlók számára az ár szinte már lényegtelen szemponttá vált. Buffett kiemeli, hogy a rendkívül olcsó, és bőségesen rendelkezésre álló hitelek is hozzájárulhattak a vásárlási őrülethez. Mindemellett a guru biztos abban, hogy a Berkshire Hathaway képes lesz jelentős akvizíciókat végrehajtani a későbbiek folyamán.
  • A jövőre nézve is bölcs tanácsokkal szolgál Buffett: a guru a kölcsönzött pénzből végrehajtott részvényvásárlás ellen foglal állást, saját példáján illusztrálva ennek veszélyeit. Buffett azonban kiemeli, hogy egy feltételezett részvénypiaci lejtmenet komoly lehetőséget is tartogat azok számára, akik nem kötötték gúzsba magukat az adósság béklyójával.
  • Az idő múlása a híres befektetőt is aktívan foglalkoztatja. A 87 éves guru a Berkshire részvényeseinek írt levelében kiemeli, hogy imádja a társaság vezetését, és sose érezte jobban magát, ugyanakkor a lehetséges utódjával kapcsolatos kérdéseket is alaposan végiggondolta. Némi támponttal is szolgál ezzel kapcsolatban Buffet, miután a részvényeseknek írt levele végén szót ejt két fontos menedzsment kinevezésről.
  • 2018 elején a Berkshire igazgatótanácsa alelnökké nevezte ki Ajit Jain-t és Greg Abel-t, előbbi a társaság biztosítási üzletágáért, míg utóbbi a Berkshire biztosítási tevékenységén kívül eső üzleti területekért lesz felelős. Jain és Abel is évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a cégnél és Buffett szerint ''a Berkshire vére csörgedezik az ereikben''.
  • A társaság értéke 65 milliárd dollárral nőtt 2017-ben, azonban ebből ''csupán'' 36 milliárd dollár származott a Berkshire üzleti működéséből, míg a fennmaradó 29 milliárd dolláros összeget az amerikai adóreformnak köszönhetően realizálta a Berkshire Hathaway.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/tovabbi-vasarl...

és az eredeti http://www.berkshirehathaway.com/2017ar/2017ar.pdf


Rafkós gyerek volt aki k…

#812402 banyaiz Előzmény: #812397

Rafkós gyerek volt aki kitalálta ezt a bitcoint. Mert a mennyisége véges, és be tudta futtatni ezt. Válságban indította, hogy ez mint jegybankoktól , hagyományos pénzektől független fizetőeszköz.

Megvolt hozzá a kellő háttere ezt befutassa mint pénzt. Ez volt az egyik kulcs, a másik, hogy véges a mennyisége.

Kíváncsi lennék azoknak akik a kitalálásában beindításában ott voltak hány db bitcoinjuk lehet. Mert gondolom nem hobbiból dolgoztak rajta.

Most meg gyakorlatilag ez olyan mint egy virtuális arany ezzel, hogy így befuttatták.

Nem látom igazán az értelmét a gyakorlatban ezeknek a "pénzeknek". Mi szükség van rá mikor virtuálisan arannyal is lehet kereskedni mint menekülő fizetőeszközzel. Vagy más drágakövekkel , nemesfémekkel amikkel szinten véges a mennyiségük. Az állami fizetőeszközökkel is lehet virtuálisan fizetni.

Kicsit ilyen állam az államban hangulata van.

Valahol ennek az egésznek vsz az tehet be ha a kormányok megelégelik azt, hogy nem állam által kibocsátott fizetőeszközökben , "pénzekben" vagyonok halmozódnak és beavatkoznak , hogy kiszorítsák. Az azért kockázat lehet vsz ebben.

Nem is értem igazán, hogy amikor ez kezdett beindulni és drogkereskedőktől egyéb illegális bulikban résztvevőkig ez jó fizetőeszköz miért nem léptek fel . Elképzelhető, hogy akik ezt indították azoknak annyira messzire ért a keze ezt megakadályozták.

Mert teljesen abnormálisnak tűnik, hogy valaki kitalál egy fizetőeszközt aminek véges a mennyisége és abból párhuzamosan az állami fizetőeszközökkel ilyen őrület lesz. Gyakorlatilag egy virtuális aranyat teremtett ami mögött nincs semmi csak az, hogy az emberek elfogadják. Aztán jön a többi ilyen coin nem követem ezt de már annyi van mint égen a csillag. Ez kb olyan mintha holnap Jóska Pista kitalálná ő egy saját pénzt fog nyomtatni és ha ezt sokan elfogadják akkor milyen jó lesz.

Ugye tudjátok, hogy szin…

#812397 rbbj11

Ugye tudjátok, hogy szinte kockázatmentesen lehetett ajvasolt eth/btc pozival háromszorozni 1 hónap alatt??

ETH/BTC pozik zárására érdemes készülni, de még sok profit lehet benne