Regisztráció Elfelejtett jelszó

Warren Buffet

15 dolog ... a világ egyik leggazdagabb emberéről

#802985 Koffein

1. Miközben iskolatársai a nagy focicsapatokról és Hollywoodról álmodoztak, a 10 éves Buffett a New York-i tőzsde egyik emberével vacsorázott, és ekkor döntötte el, hogy bármilyen munkája is lesz, az a pénz körül fog forogni.

2. Első részvényét 11 évesen vette. 16 éves korára már 53 ezer dolláros vagyona volt.

3. Hiába jelentkezett, nem vették fel a Harvardra, később pedig példaképéhez, Benjamin Grahamhez jelentkezett állásért, de Graham elutasította, mivel Buffett nem volt zsidó (a zsidóknak akkoriban nagyon nehéz volt elhelyezkedniük a Wall Streeten, így az állást egy zsidónak tartották fent).

4. 21 éves volt, de nagyon félt a közönség előtti beszédtől, ezért 100 dollárt költött egy tanfolyamra, hogy megtanítsák közönség előtt felszólalni. A tanfolyam más oldalról is jól jött neki, így magabiztosabban tudta megkérni felesége kezét.

5. Öt hálószobás otthona Omahában van, amelyet még 1956-ban vett meg 31,5 ezer dollárért.

6. A dolgozóasztalán nincs számítógép vagy laptop, de még csak okostelefont sem használ, csakis kinyithatós telefont (flip phone).

7. Életében csak egyszer küldött emailt, a Microsoft egyik akkori vezetőjének, Jeff Raikesnek.

8. Nagyon szeret bridzsezni, hetente 12 órát játszik. Jól is jön neki, hogy nem kell olyan technológiai dolgokra időt fordítania, mint okostelefon vagy laptop.

9. Napjának 80%-át olvasással tölti.

10. Naponta rengeteg Coca-Colát iszik meg, állítása szerint ha 2700 kalóriát fogyaszt egy nap, annak negyedét tuti a kólaivás teszi ki.

11. Vagyonának 99%-át 50. születésnapját követően halmozta fel, a befektetési legendák között Buffettnek van a leghosszabb, a piacot megverő track rekordja.

12. Ha valaki 1964-ben, amikor Buffett átvette a Berkshire-t, fektetett be 1000 dollárt a cégbe, mára 13 millió dollárt vehetne ki.

13. Nettó 77 milliárd dolláros vagyona nagyobb mint Uruguay GDP-je.

14. 2013-ban naponta keresett mintegy 37 millió dollárt. Ez több mint amennyit az Oscar-díjas Jennifer Lawrence egész évben keres.

15. Azt vallja, hogy a siker mérőfoka nem a pénz: "A sikert a szerint mérem, hogy hányan szeretnek engem, és a legjobb módja annak, hogy szeressenek az, ha szerethető vagy".

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/privat_bank/...

http://www.businessinsider.com/facts-about-warren-...

Pár év és kilóra megves…

#802882 Koffein

Pár év és kilóra megveszi ezt is :))

"A Berkshire Hathaway lett a Bank of America legnagyobb tulajdonosa, miután 700 millió darab részvényt vásárolt az elsőbbségi részvények törzsrészvényre váltásával. A tranzakció értéke 11,5 milliárd dollár volt. A Bank of America részvényeinek árfolyama 0,6 százalékos pluszt mutat a nyitás előtti kereskedésben."

Warren Buffet szösszenetek

#799378 banyaiz Előzmény: #799340

Itt lejjebb van egy cikk a 14 éves adóbevallásáról. 10 ezer dollár környéki mai bevételnek megfelelő összeg újságkihordásból és kamat és osztalékjövedelmekből.

Haverjával együtt aki cégtársa ma is dolgoztak együtt bolti eladóként még diákmunkaként, spekulált is már tizenéves korától. Előtte meg a coca cola kupakokat gyűjtötte. :) Mára meg a vállalatot. Hátulgombolós korában is már megszállta a gyűjtőszenvedély . :)

Egy sztorit szokott mindig emlegetni eladott egy részvényt még gyerekként amin szépen keresett és utána még sokszorosára felment az árfolyama, ez elszomorította a kis Buffett gyereket és mély nyomokat hagyott benne.

Warren Buffet szösszenetek

#799367 Koffein Előzmény: #799340

Buffett életútja nyomon követhető, egyetem után brokiként kezdte, majd Grahamhez ment értékpapír elemzőnek, majd befektetőket keresett és megalapított a befektetési cégét, amit 1969ben óriási nyereséggel felszámolta és a benne lévő zsét visszaadta a befektetőinek. Ezt követően vásárolta meg, az itt elér haszonból a berkshire hethawayt. Megpróbálta fellendíteni, de látta, hogy nem tudja felvenni a versenyt az olcsóbb versenytársakkal, így a cégben lévő cashből elkezdett befektetni. Emlékeim szerint a kezdetekbe Omaha környéki biztosítókat vásárolt, majd washington post és így tovább...

Ebből a szempontból nincs értelme összehasonlítani Sorossal, mert hogy Sorost ki segítette fene tudja. Valószínűleg ő is összekalapozta, mint ahogy az összes hedge fund guru. Mivel jobban ráérzett a piacra, mint a többi kollégája, így Soros sikeresebb, gazdagabb lett. A kezdetek homályosak.

Ki adott Kosztolányinak? Ki adott Livermorenak? Hazai példát hozva ki adott Nyilasinak? A bukás benne van, de ha visszahozza plusz a haszon, már jól járt az aki megbízott benne. Gondolom ezek az egyének befektetésként kezelték. Tudom hat a kampány, könnyebb autóba ülve benzingőzt szívva plakátokat, majd otthon m1 híradót bambulva agyalni, morgolódni, zsidózni, sorosozni, mint utánanézni, megvenni a könyveket és utánaolvasni az életsztoriknak.

Szerk: Graham alatt Benjamin Grahamet értem, herceg is értékesítette anno https://www.libri.hu/konyv/benjamin_graham.az-inte...

Warren Buffet szösszenetek

#799340 matgab Előzmény: #799312

azért nem tudom -igaz nem is néztem utána-hogy miből gazdagodott meg Buffet.

Mert abból ugye nem lehet, hogy ha nincs pénzed csak jó ötleteid és szép lassan spekulálgatsz.

Abból már lehet, hogy ha elterjed a híred és rád bízzák az emberek a pénzüket és akkor kapsz kezelési és sikerdíjat.

De mennyi profitot és milyen média fókuszban kell elérni ahhoz, hogy amerikában a piac felfigyeljen rád?

Valahol nekem ezek a nagy amerikai részvényből simán meggazdagodtam ésszel dolgok nagyon gyanúsak.

Ott van Soros is pl. Honnan volt neki mindig annyi pénze, mrá induláskor is? Ki adott neki mindig nagy pénzeket, amikor tönkrement?

Ez a Buffet is hány száz dollárral kezdett tőzsdézni? Oké összehoz néhány tíz százezer dollárt. Hol számít ez az USA-ban?? Aprópénz.

Meglátjuk, mindig is vol…

#799333 Koffein Előzmény: #799319

Meglátjuk, mindig is voltak extrém helyzetek, vagy megoldják, vagy jön az apokalipszis... :)

Warren Buffet szösszenetek

#799331 Koffein Előzmény: #799312

Igen, csak Zsiday ráunt, vagy fene tudja mi lelte :)

Azért ne felejtsük el, azért vásárolt Amazon kötvényeket anno, meg dicsérte is ezért Bezost. Szerintem érti a tech cégeket és azt is tudta, hogy egy pár maradhat fenn belőlük, és a 90es évekbe nem tudhatta, hogy kik fogják túlélni, mivel annyira új és gyors volt az egész sztori. Eleinte az összes vitte a pénzt, a pénz égetést meg annyira nem szereti, hogy nem kap semmit cserébe, max az ígéretet, hogy majd egyszer.

Na meg ugyebár Graham tanításai, meg a saját elvei nem engedhették, hogy bármi másba fektessen, mint ami fizet is osztalékot a részesedésért. Ez nem is olyan rossz, hazaballag, nyugodtan alszik, nincs idegeskedés, hogy a konzum holnap menni fog 20%ot vagy veszít ugyanennyit. Tudja, hogy negyedévente jön a zsé, nix álmatlan éjszaka. Mennyivel egyszerűbb az egész. :)

Nemcsak a Coca Cola rekl…

#799319 banyaiz Előzmény: #799305

Nemcsak a Coca Cola reklámarca mindörökké hanem az amerikai kapitalizmusé is.

Ami nagyon érdekes , hogy a jövőben is ezt várná, legalábbis erre tesz megjegyzéseket.

Pedig mintha a rendszer alapjaiban recsegne ropogna sok szempontból. Lehet erre is azt mondaná , hogy ne foglalkozzunk minden jelentéktelen aprósággal. :) Nem tudom de mintha a rendszer a határait feszegetné, és közben millió feszkó. Szóval ahhoz azért kell egy nagyvonalúság mindezt mellékesnek nevezzük. :)

Kíváncsi lennék ha most lenne még 60 éve a játék folytatására ugyanígy nyomatná e végig ezzel a stratégiával. Még jobban arra milyen eredménnyel járna ez. Mondjuk 2077-ben visszanézve 2017-re ugyanilyen amcsi kapitalizmus diadalmenet lesz e.

Warren Buffet szösszenetek

#799312 banyaiz Előzmény: #799298

Abban gondoltam a hasonlóságot Zsidayval , hogy szintén egy cégbe vitte a tevékenységét. A többi részletben stratégiától sok mindenig eltér, meg hát Zsiday éppen elkezdte csak.

Szerintem kettő fontos eleme volt, az alap amit mindig emleget a hit az amerikai kapitalizmusban . Minden más elemzés csak zavaró tényező. :) + igyekezett jó dolgokat olcsón venni. Amikor mondjuk olcsón dobálták rá Goldman részesedést szálljon be tőkével és még extra osztalékot is kap 2009-ben vagy mikor hát nem tudott félreugrani az ajánlat elől. Még valami részvényopciók is kapcsolódtak hozzá osztalékelsőbbségi papírokra.

Most ez a legutóbbi fogadása is. Felajánlotta hedge gurunak tetszőleges hedge fundot verni fogja 10 éves időtávon az snp . 1 millió , vagy 10 millióba vagy mennyibe fogadtak. Hát meg is nyerte. Erre a filozófiára építette azért a stratégiáját hit az amerikai "álomban".

Gondolom az is benne lehetett a befektetésre alkalmas cégek körénél a bővítésben , hogy egyre több pénzt kellett elhelyezni valahová ahogy nőtt ez az egész. Bizonyos elvekből engedni kellett szigorú szempontokból enyhébb szempontokra.

Mindez úgy azért nagyon komoly tévedései is voltak. Pl ez az internetes őrület mikor kezdődött akkor ő erre nem mozdult rá, nem látta benne ezt a potenciált ami ebből lett mára. Oké kihagyta ezt a lehetőséget mondván , hogy ehhez a műfajhoz nem ért és ezért nem is vásárol ilyen cégeket, de hát ettől függetlenül ebben az időszakban is profitált azért az amerikai álomból. :)

MI lett volna ha még erre ráérez ebben mekkora lehetőség van , az elején mert ő azért ezt a számítógépes, internetes , Szilícium völgyes tech céges sztorit az első lépésektől megélte.

Ha még ezt is megérezte volna még 10 x ekkora lenne mostanra . Még ez is bőven belefért egy ilyen mellett elment.

Érdekes dolgok ezek így visszanézve utólag.


Nocsak nocsak #18: "Ha v…

#799305 Koffein

Nocsak nocsak

#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."

Buffettnek jelen pillanatban 63 termékeny hölgyeménye van, tehát ellentéte annak, amit mond :-P

Amúgy tiszta sor mire utal, csak nem hagyhattam ki :o)

Warren Buffet szösszenetek

#799298 Koffein Előzmény: #799293

Nem egészen, mert Zsidayék mindent csináltak, amit a pozi megkívánt, az öreg, csakis alul értékelt cégeket vett Graham módszere alapján, ami eléggé leszűkítette a befektetésre hajlamos cégeket, majd Munger barátja rábeszélte, hogy értékes cégeket is vegyenek megfelelő értéken. Ez valami cukorka cég volt, és ezt az időszakot is említi fordulópontnak, mert ha akkor nem megy bele, akkor coca colát és hozzá hasonló cégek papírjaiból sem vásároltak volna. Tény hogy volt kitérőjük kötvény üzletággal is, de azzal mintha megégette volna magát. Szóval full klasszikus long birodalmat épített fel olyan cégekkel, amik termelték a casht. Volt egy induló tőke, majd gyenge lábakon álló biztosítók, bevásárlás és innen indult meg szépen lassan építkezve...

Most meg egy negyedév alatt lezavarja a vásárlást, mert nem nagyon szokott olyan hír jönni, hogy növelte kitettségét xy cégbe, hanem vett x%ot és csend...

Most érdemes figyelni a híreket, hogy milyen német cégekbe akar beszállni...

Warren Buffet szösszenetek

#799293 banyaiz Előzmény: #799272

Azt csinálta lényegében, hogy a saját stratégiáját egy idő után mint befektetésekkel foglalkozó cég biztosítói formát is belevonva vitte. Valami hasonló amit Zsiday-ék elkezdtek. Nem egészen .

Ha ezt nem teszi annak idején és úgy viszi végig akkor "csak" pár 100 millió vagy "csak" pár mrd dollárnál tartana vele. :) Üldögélne otthon Omahában és senki nem is hallott volna róla , hogy ki az Buffett mint a világ egyik leggazdagabb embere befektetésekből.

Ezzel a megoldással viszont felturbózta egy kissé a vagyonnövekedést.

Azt is hozzá kell tenni olyan fogalom lett a tőzsdén évtizedek alatt, ha valamit vásárolt az rögtön növelte általában annak a cégnek az árazását. Viszont ezen inkább mérgelődött sokszor mert hosszú távra vette , nem a rövid mozgásokra játszott, és ha elterjedt a híre vásárol akkor megugrott az ár. Ez még nehezítette a dolgát egy idő után mert elkezdett vásárolni és elszaladt az árfolyam mert Buffett veszi mit tudom én mit. :) Ezen régebben elég sokat morgolódott, hogy mit kell ötleteljen ezen valahogy kivédje.

Emlékszem valami olyasmire is nem tudom melyik cégnél elkezdte venni és elment a híre és még akart venni , és mérgében eladta .


Warren Buffet szösszenetek

#799272 Koffein Előzmény: #799265

szerintem ezt átlagos kis befektetőként, saját megtakarításból nem lehetne megcsinálni. na jó, kb 20-30 év múlva pl nyomdába meglehetne érkezni kb 5-10% erejéig, ha addig ki nem vezetik :-P

ugyebár ő úgy jutott el idáig, hogy megvette a berkshire szőnyeggyártó gyárat, majd látta, hogy nem tudja hosszútávon nyereségesség tenni, így a benne lévő pénzből biztosítókat vett, majd azok osztalékaiból újabb leértékelt cégeket vásárolt fel, mint washington post, gillette, american express, geico, coca cola stb... szó szerint, amikor a béka segge alatt voltak az árfolyamok kb otp 1500 ft.os szintjei... szépen nyugodtan, nem kapkodott az öreg, gyűjtötte a kp-t, nem égette a zsebét, majd bevásárolt. na nem mindenbe, csak ami megfelelt az elvárásainak, cégérték növelésben gondolkodtak a cégvezetők, folyamatos cash termelés legyen, osztalékot fizessen stb...

Warren Buffet szösszenetek

#799265 banyaiz Előzmény: #799114

hihetetlen egyébként amit csinált mert egy puritán egyszerű stratégia. A világ pörög közben mindenen, és ő mint egy bölcs teknős szép nyugodtan ballagott ezen a vonalon és a világ pénze összegyűlt nála, nem hagyta megzavarni magát semmitől.

Guruk jöttek mentek mindenféle előrejelzéssel ilyen stratégia, olyan para , válság , világvége minden és ő csak a szokott stratégiájával komótosan gyűjtögette a mrd-okat.

Közben pedig ami lejön róla úgy él mint egy átlagos középosztálybeli amcsi polgár. Teljesen hétköznapi dolgokkal, nem hagyta a világ kizökkentse a kerékvágásból ebben a műfajban sem . :) Bírom ezt a stílusát.

Zseniális a maga nemében valahol ez amit végigvitt.

Csak azt nem tudom minek fizetnek neki dollármilliókat egy pár órás közös ebédért amikor a teljes stratégiája és gondolkodásmódja erre a puritán stílusra épül amit nem is titkol.

Ebben a legutóbbi válságban is ezt bemutatta a kezdetektől fogva ezt a higgadt vonalat vitte végig. Jókat röhöghet magában a világon , hogy egy ilyen kertvárosi polgár józan paraszti eszével mit összehozott már megint miközben szélsőséges érzelmek nem zavarták meg. Leöblíti egy coca colával megünnepli a sikert, vagy egy jégkrémmel. Egyszer láttam egy filmben róla imádja a jégkrémet is , kirúg a hámból egy nagy adag jégkrémmel és egy véletlenül sem light colával :) Vagy egy véletlenül sem koleszterinszegény véres marhahússal sült krumplival.

Warren Buffet szösszenetek

#799264 banyaiz Előzmény: #799114

Gyakorlatilag azt mondja az öreg harcos, hogy Usa csodálatos jövő előtt áll köszönhetően a kapitalizmusban rejlő tartalékoknak emberi tényezőnek egyebeknek, és minden más mellékes csak zavaró tényező. :)

Az a durva , hogy gyakorlatilag ezzel keresett ennyi pénzt, hogy ugyanezt gondolta ezelőtt 60 évvel is, vagy mennyivel. Ezt végig is vitte türelemmel. Persze tudatosan választott ki cégeket stb. Nem ijedt meg a parákban vásárlásoktól , és egyéb nyalánkságok. De a lényege ez volt, hogy hitt az amerikai kapitalizmusban és arra tett, hogy ez hosszú távon komoly felértékelődés.

Hát mondhatjuk telibe találta a dolgot ha ilyen időtávon nézzük a 60-as évek usája és mostani mondjuk.

Azért az egy nagyon merész kijelentés a részéről, hogy ez a következő hasonló időtávon is így fog kinézni. De gondolom 60-as években is hasonlóan merész lett volna egy ilyen előrejelzéssel.