Regisztráció Elfelejtett jelszó

Elemzések

Krumenaker Előzmény: #799381

Ez a vagyonkezelés-dolog elég érdekes, még szerintem a tőzsde se tudja, hogy hogyan viszonyuljon hozzá, miként árazza. Mondjuk meglepődni sem lehet rajta, mert a cég nevében világosan benne van: „Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság”.

Nem becsülném le a jelentőségét, a vagyonkezelői jog elég széles, kb. azt tehetsz a cuccal, amit rád bíztak, amit akarsz. Nem csak azt kell árazni a Konzum részvényeiben, hogy a kezelésért valami jutalék leesik majd, hanem azt is, hogy diszponál egy elég tekintélyes vagyon fölött.

Ha már a Budapest Bankot szóba hoztad, hallottam olyan pletykát, hogy a BB részvényeinek a zöme is a Konzumhoz lesz kanyarítva, hasonló módon, mint az MKB 49 százaléka. Még a választások előtt. Egyébként teljesen logikus, hogy ha az MKB-t tőzsdére kell vinni 2019-ig, akkor a Konzum nem lehet tulajdonosa már most a részvényeknek, mert az azt jelentené, hogy az MKB, közvetetten, már TŐZSDÉN VAN. Szóval itt valami olyasmi a terv, hogy kezelésre az MKB mellé odakerül a BB meghatározó része is, esetleg a Takarékbank is, és mikor már úgyis egy kézben futnak össze, szükség esetén egybegyúrhatóak lesznek egyetlen böhömmé. De ez csak lehetőség, amit egyelőre lebegtetni fognak.

Az egésznek az értelme pedig szerintem az, hogy Csányi ne csákmátéskodhassan, bármikor oda lehessen az OTP mellé helyezni egy hasonló mérető bankot, azzal a megjegyzéssel, hogy „hoppá, nincs nekünk rád feltétlenül szükségünk, Sanyika!” Sokkal haveribb, sokkal Fidesz-közelibb piaci tőkeközpont (is) kell Orbánéknak, mint amilyen a jelenlegi OTP.

Más. Lufi.

Írják itt mindenféle lapok, hogy ”jaj-jaj, hatalmas lufit fújtak a Konzumban, 11 forintról 2500-ra emelkedett az árfolyam, több mint kétszázszorosára, úristen!” (Egyébként 3180 körül volt a csúcs, de ez most mindegy.)

Azt se tudják, mit beszélnek.

A régi Konzumnak és a mostaninak semmi köze egymáshoz, azon kívül, hogy ugyanaz a neve. (Mészárosék megtartották a Konzum nevet, látva, hogy nincs lejáratva, és úgy gondolva, hogy jól hangzik. Nemzetközileg is.)

A régi Konzumnak Forczek volt a főtulaja, Fischer János a vezérigazgató, és egy áruházat és irodaházat üzemeltettek (az utolsó időkben) Pécs belvárosában. Enyhén veszteségesen (lehet, hogy csak papíron – ez most mindegy). Ekkor volt 11 forinton (rövid ideig) a Konzum.

Aztán jött tavaly Jászai Gellért – szerintem alig valaki kapisgálta, hogy Mészárosnak készíti elő a terepet – és a részvény kicsit felfelé mozdult. Én is sajnos eladtam 56-on a kb. 17-20 között gyűjtögetett csomagomat (halleluja! gondoltam akkor… wazzeg, gondolom most).

Aztán jött idén Mészárosék kötelező nyilvános vételi ajánlata (miután többségbe kerültek a cégben), ez már kb. 200 forinton volt, szóval ez előtt már többen sejtették, mi a pálya... Május végén átkerült a MKB részvény-pakk kezelése a Konzumhoz, ez már 250-300 forinton volt – én nagyjából innen számítom az új Konzumot. A Random Capital kinyomott egy elemzést június elején, hogy nagyjából 1350-1400 ft-ra teszik a részvények értékét, csak az MKB-val számolva. (Persze Virág Ferenc és társai valamit biztos nagyon benéztek, és a cég valójában 40 forintot se ér…)

Azóta is történtek apróbb odapottyantások, itt csak a legutóbbi:

http://index.hu/gazdasag/2017/07/15/meszaros_lorincce_lett_egy_szep_hosszu_balatoni_vizicsuszda/

Ennek a partszakasznak az értéke szvsz kb. annyi, mint a régi (tavalyi) Konzumban az összes vagyonelemnek együttvéve – szóval így hasonlítsuk össze a két (különböző!) céget és az árfolyamaikat.

Tipikusan a körtét az almával eset.

Persze nem azt mondom, hogy jelenleg minden tiszta, és könnyen „belőhető” a cég értéke, de az pl. biztos, hogy az RC-s becsléséhez képest semmiféle lufi nincs. Sőt, ha azt veszem, hogy a sztori kezdetén vagyunk, és a tőzsde a jövőt árazza (és itt azt kell árazni, reálisan, hogy az eddigihez hasonló, vagy inkább gyorsuló ütemben érkezik ezmegaz a Konzumba és Opimusba), akkor ki tudja még, hogy milyen árfolyamokra lesz módunk rácsodálkozni…