Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

banyaiz Előzmény: #790451

Még egy gondolat a cikkről. Abban igaza van a szerzőnek vsz, hogy ezzel a problémával nyugaton szembesülnek , elég a törökökre ránézni most holland ügyben. Ez ott egy létező probléma ami minket jelen állapotunkban nem érint. Kivéve a cigánykérdést ami etnikai , kulturális szempontból azért igencsak megoldandó feladat. De az tény, hogy bevándorlók tömegei miatti etnikai , kulturális probléma jelenleg minket nem érint annyira mint nyugatot.

Ez eddig rendben de azt is kell vizsgálni miért nem érint minket ez a probléma. Lásd tegnapi dumámat, leginkább azért nem érint minket vsz.

Az a róka fogta csuka helyzet van ha megyünk előre gazdaságilag , behozzuk a lemaradásunkat , sőt az élre törünk Európában akkor ezen az úton egyre inkább minket is érinteni fog ez a probléma. Ilyen egyszerű a matek a dologban.

Ez tipikusan az a helyzet, hogy minden rosszban van valami jó , és minden jóban van valami rossz.

Erre megoldást még senki nem talált hívja akár magát liberálisnak, vagy konzervatívnak, vagy illiberálisnak, vagy bárminek. Hívja magát Trumpnak, vagy Brexitnek vagy bárminek a múltban . Ez látszik szerintem a világon zajló folyamatokból.

Erre nem csodálom , hogy nem mutatunk fel mindent megoldó receptet mert ez egy világprobléma amire még egyetlen ország akit érint se tudott receptet felmutatni.

Mi most ebben a speciális helyzetünkben mondhatjuk azt amit , ideig óráig a kulturális homogenitás megőrzését mint értéket. Csak ebben a világban hogyan lehet ezt megőrizni az ami rejtély.

Mert egy XX. sz eleji Európában akkori gazdasági társadalmi viszonyok között ez megőrizhető volt. De a XXI sz-i gazdasági társadalmi viszonyok között hogyan? Egyre kisebb lesz a világ , és a gazdasági folyamatok mindent behálóznak.

Ahhoz, hogy ez reális legyen kb visszatérés kellene a XX. sz eleji állapotokhoz . Kellene egy világgazdasági összeomlás ami után mindenki bezárkózik és mindenhol ellenségek vesznek körbe és kerítés , és Maginot vonal, és szuronyt szegezz . Egy olyan állapothoz amikor a világkereskedelem , országok közti együttműködés gazdasági kapcsolatok minimális szinten vannak. Kb valami ilyen világnak kellene újra kialakulnia ahhoz, hogy ez a keveredés népek, kultúrák között mint folyamat megálljon.

Addig verhetjük a mellünket amíg minket ez kisebb mértékben érint, de nem árt megnézni azt se, hogy miért. Nem Orbán kerítése miatt, vagy a szabadságharca miatt, hanem azért mert tökön lőttük magunkat 40 év kommunizmussal közben meg a világ elhúzott mellettünk. Így persze, hogy kulturálisan homogének vagyunk mindannyian voltunk kisdobosok , úttörők. Építettük a szocializmust 40 évig és vártuk a haldokló nyugat pusztulását. Ez volt az ára annak , hogy ma kulturálisan homogénebbek vagyunk mint a nyugat. Mindennek van ára ugye, elég komoly ár volt ez érte.

Ma is fizetjük ennek az árát, posztkádári dolgainkkal. Szóval az a bajom az egész cikkel , hogy ezek a kemény kijelentések , nagy felismerések lebegnek a levegőben , azt sem ártana megnézni mi miért van, mielőtt nagy bölcsességeket osztunk meg, hogy mekkora spílerek vagyunk bevándorlás ügyben.

Ugyanez az eltérés minden területen megvan a volt komcsi tömb és nyugat között, nem csak a kulturális homogenitásban. Mikor a magyar cég versenyez a nála 1000x tőkeerősebb nyugatival és így tovább. Értem én, hogy mi annyira ravaszak vagyunk, hogy a folyamatból kiszemezgetnénk a jót, és a rosszat meghagynánk a haldokló nyugatnak. :) Csak hát ez nem a gyereknap. Ezt egy módon tudjuk megtenni ha a kis csónakunkat eloldozzuk a nagy hajótól , és evezünk a nyílt tengeren egyedül. Ne fertőzzön minket a haldokló nyugat mi majd a magunk útját járjuk, kötelek elvágva aztán megyünk. :) Akkor komoly a helyzet, amíg ilyen nincs eddig ez a parasztvakítás iskolapéldája az ügyben. Mert kiragad egy dolgot az összefüggések közül és levezeti belőle mekkora mesterek vagyunk. Ennyi Prospero a helyzet vsz.