Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Kissherceg Előzmény: #735901

A kínai felügyelet jelentése szerint a késedelmes hitelek háromszor olyan gyorsan halmozódnak, mint amilyen ütemben ezeket nem teljesítőként elismerik a bankok. Egyre nagyobb az olyan nem teljesítő hitelek jelenléte a bankok mérlegében, amelyet teljes értékű hitelként könyvelnek, függetlenül attól, hogy több mint 90 napja nem rendezettek - ez a nemzetközileg elfogadott feltétele annak, hogy egy hitel nem teljesítőnek minősüljön.

A nem teljesítő vállalati hitelek rejtett felhalmozódása, amit Kína egy évtizede nem látott lassulása eredményez, rontja a bankok mérlegének minőségét. A pénzintézetek jövedelmezősége is sérülne, ha nem teljesítőként lennének leírva.

A UBS elemzése szerint a 18 tőzsdén jegyzett kínai bank közül azoknak a késedelmes hiteleknek az aránya, amelyeket még nem írtak le nem teljesítőként, 57 százalékkal nőtt a tavaly év végétől 2015 júliusáig, jelenleg 645 milliárd jüant tesznek ki. A könyvekben jegyzett nem teljesítő hitelek aránya csak 17 százalékkal nőtt.

A legalább háromhavi fizetési késedelmű hitelek aránya 166 százalékkal növekedett 2014 végétől számítva, 149 milliárd jüanra. A probléma inkább a közepes, és a tőzsdén nem jegyzett, kisebb bankokat érinti. Az egyik kínai óriásbank képviselője szerint ez a praktika nagybankokra nem jellemző, ők a legalább három hónapja nem fizetett hiteleik 99 százalékát leírják, mint nem teljesítő.

A kínai felügyelet szerint a bankok azért "trükköznek", mert el akarják kerülni a tőkeemelést. Egy kínai bank képviselője szerint az a probléma, hogy ha egy hitelt nem teljesítőként leírnak, a hitel állományának megfelelő céltartalékot kell képezniük, ami az eredményen keresztül csökkenti a tőkét, holott a veszteség nem biztos hogy 100 százalékos lesz.