Regisztráció Elfelejtett jelszó

Cikkek - címke: unió

Szigorodik a költségvetés brüsszeli figyelése

Stocklandyard

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn elfogadta az úgynevezett kettes jogszabálycsomagot, amelynek célja, hogy szorosabbá tegye ellenőrzést az eurózóna országainak költségvetése fölött és a bajba került vagy pénzügyi segítséget kérő országok gazdaságpolitikájának felügyeletét - tudatta hétfőn az állam- és kormányfőket tömörítő tanács sajtószolgálata.

Ciprus után más kis eurógazdaságok is meginoghatnak

Stocklandyard

Ciprus megmutatta, hogy még a legkisebb eurógazdaságok is képesek megingatni az egész valutauniót, és nem lenne meglepő, ha több más kis euróövezeti tagország, például Szlovénia, Szlovákia, Málta, sőt akár Luxemburg is "sorra kerülne" - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Leggazdagabb "szomszédaink"

Stocklandyard

A környező országok közül Ausztriának 8, Csehországnak és Lengyelországnak 4-4, Romániának pedig 1 dollármilliárdosa van a Forbes magazin idei listája szerint. A leggazdagabb közülük a cseh Petr Kellner, aki 10,4 milliárd dollárra becsült vagyont halmozott fel szerteágazó üzleti tevékenységből, de főleg banki és biztosítási szolgáltatásokból.

200-300 milliárdos kiigazításra számítanak

Stocklandyard

Az Erste elemzője szerint 300 milliárd forintos, az ING szakértője szerint pedig 200 milliárd forint körüli kiigazító csomagra lehet szükség Magyarországon az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján. Mindkét piaci szakértő úgy vélekedett, hogy ha a bizottság is "rábólint" az áprilisi konvergenciaprogramban elküldendő csomagra, akkor Magyarország nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Budapesten lesz az európai szabadalmi bíróképzés központja

Stocklandyard

Budapesten lesz az európai szabadalmi bíróképzés központja - közölte Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben újságírókkal, miután az uniós országok versenyképességi ügyekben illetékes tárcavezetői teljes körű politikai megállapodásra jutottak az egységes európai szabadalom megteremtésének kérdéseiben.

Bundesbank módosítaná az uniós alapszerződést

Stocklandyard

Csak az Európai Unió (EU) működéséről szóló szerződés módosításával lehet bankfelügyeleti jogosítvánnyal felruházni az Európai Központi Bankot (EKB) a német jegybank (Bundesbank) elnöke szerint.

"99 százalék", hogy a valutaunió szétesik

Stocklandyard

Londoni pénzügyi elemzők hétfői prognózisa szerint "99 százalék", hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik, és a folyamat nagy valószínűséggel az idén megkezdődik.