Az AccorHotels francia csoport az első nemzetközi szállodalánc, amely megkezdi működését Iránban. Európa vezető szállodaipari cége két szállodát nyit a közeljövőben Teheránban, az erről szóló megállapodást kedden írják alá az iráni Aria ­Ziggurat céggel, az épületek tulajdonosával - írta a Le Figaro című napilap.

A bejelentésre alig négy nappal azután került sor, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött atomalkut, amely az Iránnal szembeni szankciók fokozatos feloldását írja elő.

Az AccorHotel szerződése értelmében egy Novotel és egy Ibis nyílik a teheráni nemzetközi repülőtér közelében, 45 percre a belvárostól. A szerződést kedden írja alá Sébastien Bazin, a francia vállalat elnök-vezérigazgatója az iráni Aria Ziggurat céggel, amely az épületek tulajdonosa, és a teheráni tőzsdén jegyzett Semega leányvállalata.

A Novotel Ikia (296 szobával) és az Ibis Ikia (196 szobával) nevű szállodák hivatalosan október 15-én nyílnak meg, és elsősorban nemzetközi és iráni üzletemberek érkezésére számítanak. Az Ibist egyébként egy helyi márka neve alatt az Aria ­Ziggurat már néhány hónapja működteti.

"Évek óta aktívan figyelünk Iránban. Valamennyi konkurensünk is, de mi érkeztünk meg elsőként" - mondta Christophe Landais, az AccorHotels közel-keleti igazgatója a lapnak. A szállodalánc a térség tíz országában jelenleg 73 hotelt működtet. A két szállodát az Aria Ziggurat építette fel az AccorHotels ajánlásai alapján, amely előre jelezte, hogy működtetni kívánja a hoteleket.

"Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi szállodaláncok szakértelme a helyi normák és a szállodáink szolgáltatásai színvonalának javulását fogja eredményezni" - hangsúlyozta Jahangiri professzor, az Aria Ziggurat vezérigazgatója.

Christophe Landais szerint a turizmus jelentős fejlesztésekre vár Iránban, de nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, miután a 80 millió iráni 70 százaléka 30 év alatti.

A Le Figaro szerint a júliusi bécsi megállapodás óta özönlenek az üzletemberek Teheránba az ország gazdasági potenciálja miatt. A múlt héten több mint 120 francia cég képviselője látogatott el a perzsa országba a francia munkáltatói szövetség (MEDEF) szervezésében, új üzletek reményében.

Az AccorHotels közlése szerint jelenleg 900 hotel működik Iránban, többségük 20-30 szobás kis helyi szálloda. A 7 millió lakosú Teheránban alig száz található belőlük.

MTI