Az európai értéktárak első csoportjának belépésével a nyáron elindult az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer (a Target2-Securities – T2S), azonban komolyabb tranzakciós volumenek szeptembertől, az olasz piac csatlakozása óta futnak a rendszeren. A hazai értéktár, a KELER Zrt. a harmadik hullámban, vagyis 2016 szeptemberében csatlakozhat a rendszerhez.

A tervek szerint a T2S 2017 februárjára az Európai Unió 21 országában az euró alapú értékpapír tranzakciók csaknem 100 százalékára ki fog terjedni.

A T2S rendszer nyári indulása óta a görög, máltai, román és svájci piacon az euró alapú értékpapír-elszámolásokat már az új rendszer keretében végzik, azonban komolyabb volumenek augusztus 31-e után, az olasz piac bekapcsolódásával kerültek a platformra. Az olaszok eredetileg tervezettnél későbbi migrációja a későbbi hullámban csatlakozók ütemtervén nem változtatott, így a KELER Zrt. a harmadik hullámban, vagyis 2016 szeptemberében válhat a rendszer részévé. „Az elszámolások európai egységesítésére vonatkozó törekvések hatására jelentősen átalakulnak az európai értékpapírpiacok. A KELER elsősorban a magyar piaci szereplők pozíciójának javítása érdekében – folyamatosan egyeztetve a piaci szereplőkkel – a csatlakozási szerződés 2012-es aláírása óta folyamatosan készül a szükséges fejlesztésekre.” – hangsúlyozta Matuszka Kristóf, a KELER T2S projektjének vezetője. A T2S platform létrehozásával az Európai Központi Banknak az a célja, hogy az európai elszámolási rendszereket harmonizálja, egységesítse, és ezáltal hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását. A T2S hatására, az európai kereskedés egy központi platformra terelésével, hosszabb távon a befektetők számára olcsóbbá válhat az értékpapírok határon átnyúló adás-vétele, valamint egyszerűsödhet az értékpapír kibocsátás azon cégek számára, amelyek egyszerre több európai piacon is szeretnének jelen lenni. Az integrált európai értékpapír elszámolási rendszerhez való csatlakozás, amely az eurózónában és azon kívüli értéktárakat egyaránt érinti, négy hullámban zajlik majd, a KELER – többek között az osztrák és a német értéktárral együtt – éppen egy év múlva, 2016 szeptemberében válik a részesévé. MTI