Szervezett ritkaföldfém-piac indult a hétvégén Kínában, amely a kereskedelem fellendülésén túl a korábbinál igazságosabb, piac vezérelte árképzést is eredményezhet az iparban.

A Paotou nevet viselő platform az év elején kezdte meg működését, majd a három hónapos kísérleti szakasz befejeztével a múlt hétvégén nyitott meg immár teljes és hivatalos formájában. A Belső-Mongol Autonóm Területen üzemelő Paotoun több mint tízféle ritkaföldfém kereskedése válik lehetővé, közöttük a cérium-oxidé és az európium-oxidé.

A platformon valós idejű online kereskedés, tőzsdei adásvétel és árakat illető ajánlattétel szerepel a választható opciók közt. A kereskedést az ország legnagyobb ritkaföldfém-gyártója, a Paotou Acél és Ritkaföldfém Hi-Tech nevű vállalat és 11 másik cég kezdeményezte három évvel ezelőtt, a tőzsdét működtető cég 120 millió jüanos (4,3 milliárd forint) tőkével kezdte meg tevékenységét.

Kína a világ legnagyobb ritkaföldfém-gyártója és -exportőre, a globális kereslet 90 százalékáért felel. Az országot ugyanakkor gyakran éri kritika kivitelének korlátozása miatt, amelyért a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) legutóbb a múlt héten marasztalta el. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán által benyújtott panasz szerint a korlátozással Kína saját vállalatait hozza versenyelőnybe, a világpiaci árakat pedig saját hasznára emeli. A kínai fél ugyanakkor azzal védekezik, hogy az árak hosszú ideje mesterségesen alacsonyak.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint Csang Csong, a Paotou Acél és Ritkaföldfém Hi-Tech vezérigazgatója a hétvégén úgy fogalmazott: a kereskedelmi platform felállítása a piac átláthatóságát, a kereskedés volumenének erősödését hozhatja. Emellett Kínának is nagyobb szerepet biztosít a világpiaci árak meghatározásában, amely a globális piac stabilizációjához is hozzájárulhat - vélte Csang.

MTI