Kínában a tőzsdén jegyzett és eredményéről jelentő vállalatok csaknem kétharmada nyereséggel zárta a 2013-as évet - derül ki az értékpapír piaci szaklap összeállításából.

A céges statisztikák szerint a sanghaji és sencseni tőzsdei vállalatok 63 százaléka nyereségének növekedését jelentette az előző évhez képest, míg a cégek további tíz százaléka tavalyi teljesítményéhez hasonló, vagyis stagnáló eredményről számolt be.

A legjobban teljesítő iparágak között van például az egészségügy, az elektronika, a high-tech felszerelések szektora. Ezek mindegyike a rendelkezésre álló jövedelem növekedésével erősödő lakossági keresletet tükrözi. Szintén jellemző az új típusú, internetes médiacégek számokban is visszaköszönő sikere, miután a kínai internetezők számának növekedésével és a 3G-s, 4G-s rendszerek bővülésével a hagyományos sajtótól mindinkább az online világ felé fordulnak a lakosok. Ebben az iparágban az összes jegyzett cég 95 százaléka növekvő nyereségről számolt be 2013 során.

A legnagyobb visszaesést viszont egyes, a kormány egész évben jellemző takarékossági kampánya miatt alulteljesítő élelmiszergyártó cégek, a kereslet gyengeségét szenvedő szénbányák, valamint a gépi berendezések gyártói mutatják. Utóbbi veszteségei átlagosan ötszörösükre nőttek már 2012-hez viszonyítva is.

Az idei évvel kapcsolatban a tőzsdei szakemberek többsége óvatosságra int. A sanghaji tőzsde kompozitmutatója a tavalyi évet 2116 ponton zárta, amely a legrosszabb teljesítmény Ázsiában, és 6,8 százalékos mínusz 2012 végéhez képest.

A gazdaság általános lassulása, a gazdasági szerkezetátalakításhoz szükséges végrehajtandó reformok hatása biztosan mutatkozik majd az idei számokban, de egyes szakemberek szerint félő a júniusban és decemberben fellépő likviditásszűke visszatérte is. A kínai tőzsdék viszonylag fiatalok és éretlenek, a részvényesek 70 százaléka kisbefektető, akik gyakran érzelmi alapon döntenek papírjaikról. A tőzsdei cégek átláthatósága, felügyeletük hiányossága további aggodalmat kelt a nagybefektetők körében.

MTI