Folytatódik a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp), amely 2014 tavaszától, nyarától új lendületet kap - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a hitelprogramról tartott konferencián szerdán Budapesten.

Matolcsy György kiemelte: sikeres volt a hitelprogram első szakasza, amelyet a második szakasz után is folytatni tervez az MNB.

Az elnök szerint 2010-ben a kormány gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, amelynek egyik fő eleme volt az igazságos, egykulcsos adórendszer bevezetése; enélkül nem lenne nhp sem.

Matolcsy György szólt arról is, hogy látnak még lehetőséget a jegybanki alapkamat csökkentésére. Kiemelte: a 2008-as válság után szinte valamennyi jegybank unortodox gazdaságpolitikai pályára lépett, míg Magyarországon 2010 közepétől a kormány használt ilyen eszközöket. Először kormányszinten itt vezették be az unortodoxiát, majd később a jegybank monetáris politikájában.

Az elnök szavai szerint most az nhp "finomhangolása" következik, és az MNB várakozásai szerint jövő tavasztól, nyár elejétől jelentős lendületet kap a hitelprogram.

Matolcsy György kifejtette: az MNB vezetése azért volt képes folytatni az alapkamat-csökkentési ciklust, és elindítani az nhp-t, mert a kormány korábban már a vállalkozók és a családok segítségével "rendbe tette" a magyar állam pénzügyeit. "Pénzügyi egyensúly nélkül nem tudtuk volna a növekedési fordulatot segítő növekedési hitelprogramot elindítani" - fogalmazott.

Az nhp az üzleti szektor nélkül sem működhetne és fontos szerepe volt annak is, hogy a bankszektor is egyértelműen a hitelprogram mellé állt. Az nhp egy együttműködés, egy szövetség példátlan sikere, mondta Matolcsy György.

Ilyen, a bruttó hazai termékhez (GDP) mért magas hitelállományt megmozgató program három hónap alatt még nem indult el és főleg nem volt sikeres az Európai Unió történetében - emelte ki a jegybank elnöke.

Szólt arról is, hogy a monetáris politika fordulatát az tette lehetővé, hogy Magyarország unortodox gazdaságpolitikát választott 2010-ben, a hagyományos, ortodox, megszorításokra épülő gazdaságpolitika helyett.

Matolcsy György szerint strukturális reformok nélkül nem lesz növekedés, de ezek a reformok először sokba kerülnek: "visznek és csak később hoznak"; a kettő közötti rést pedig a legtöbb kormány megszorítási politikával oldja fel, ami viszont megrendíti a politikai konszenzust. A volt nemzetgazdasági miniszter kifejtette: az unortodox gazdaságpolitika strukturális reformokat indít, de nem megszorításokkal, hanem tehermegosztással hidalja át az időbeli rést, vagyis azt az időszakot, amíg a reformok eredményt hoznak.

Az MNB elnöke szerint mára világos, hogy ez a fajta magyar gazdaságpolitika megőrizte a politikai stabilitást, így Magyarország képes volt feloldani az "egyensúly vagy növekedés" dilemmáját úgy, hogy egyszerre, ráadásul fenntartható módon van egyensúly és növekedés is, mert az egyszerre épül a strukturális reformok eredményeire és egy teljes körű adóreformra.

Mindeközben az államadósság és a devizaadósság aránya csökkent, és fenntartható, 3 százalék alatti államháztartási deficit lett. Kikerült az ország a túlzott-deficiteljárás alól, miközben a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg többletét is megőrizte az ország. Az egyensúly és a növekedés kölcsönösen segíti egymást - emelte ki.

Matolcsy György hangsúlyozta: csökkentek a jövedelmi típusú adók, és a társasági adó kulcsa, bevezette a kormány az egykulcsos adórendszert, így az a jövedelmi többlet, ami a családoknál maradt, nélkülözhetetlen volt a fogyasztás szinten tartásához és a megtakarítások növeléséhez. Enélkül nem lenne gazdasági fordulat, így nhp sem.

Kifejtette: az nhp 2014 végéig tartó szakasza a "beérési szakasz" lehet, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások újabb beruházásokban gondolkodnak, ami időigényes, ezért a következő hónapokban lassulhat az nhp-ból való lehívás, de ez nem baj, mert közben eredményei egyre jobban érződnek a gazdaságban.

Az MNB elnöke szólt arról is, hogy az nhp-nak köszönhetően a bankrendszerben erősödött a verseny, amelyben a kis- és közepes pénzintézetek is helyt álltak, sőt teret nyernek a nagybankokkal szemben. Matolcsy György ezt a folyamatot kedvezőnek ítélte, mert mint mondta, az MNB is versenyt szeretne.

A 2014-2020 közötti időszakban Magyarországra érkező európai uniós források és az nhp felhasználásában várhatóan együttműködik majd az MNB és kormány - jelezte a jegybankelnök.

Matolcsy György arról is szólt, hogy a magyar bankrendszert is érinti várhatóan a Mario Draghi vezette Európai Központi Bank stressztesztje. Hozzátette azonban, hogy az MNB is elvégzi a saját stressztesztjét, de azt még szigorúbb elvek mentén, mint ahogyan majd az EKB vizsgálja az unió pénzintézeteit.

MTI