Októberben 1,24 százalékkal 8,42 milliárd dollárra nőttek a külföldi működőtőke befektetések (FDI) Kínában - közölte a kereskedelmi minisztérium kedden.

Az emelkedő tendencia kilencedik hónapja tart, de üteme a szeptemberi 4,88 százalékról lassult. Január és október között az FDI beáramlása meghaladta a 97 milliárd dollárt, 5,77 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakáénál.

A tárca adatai szerint az Európai Unióból érkező közvetlen tőkebefektetések összege az első tíz hónapban 22,26 százalékkal bővült, elérte a 6,4 milliárd dollárt, míg az Egyesült Államokból érkező FDI 12,41 százalékkal volt több, 3,04 milliárd dollár.

Japán befektetései 6,31 százalékkal nőttek ugyanebben az időszakban, míg az együtt kezelt további tíz ázsiai ország, illetve terület befektetései 7,18 százalékkal bővültek.

A világ második gazdaságának szolgáltatási ágazatába január és október között 13,93 százalékkal több külföldi működőtőke folyt, mint egy évvel korábban. Míg a gyáriparba 5,25 százalékkal kevesebb, összesen 38,29 milliárd dollár.

A minisztérium szóvivője tájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Kína a jövőben enyhít eddigi korlátozásain, s nagyobb lehetőséget fog biztosítani a gyáripari területeken történő befektetésekhez az acéliparban, a vegyiparban és a járműgyártásban. A szolgáltatási szektort, így a pénzügyi, az oktatási, a kulturális és az egészségügyi területet ugyancsak fokozatosan mind nagyobb mértékben kívánják hozzáférhetővé tenni a külföldi befektetők előtt - hangzott el.

MTI