Nem ártott a J.P. Morgan részvényeinek az az előzetes megállapodás, amelynek értelmében az Egyesült Államok legnagyobb bankja 13 milliárd dollárt fizet majd ki azért, hogy megszüntessék az ellene folyó polgári peres eljárásokat, amelyeket a 2008-as pénzügyi válságot megelőző derivatív ügyletek miatt indítottak.

A J.P. Morgan részvényei hétfőn a hétvégén megkötött alku ellenére is növekedéssel kezdtek. Sajtójelentések szerint az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás értelmében a pénzintézet ellen a kifizetés fejében nem indul majd polgári peres eljárás. A bank ugyanakkor nem mentesül az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás alól.

A bankpapírok ebben a hónapban 5,5, éves szinten pedig 24 százalékos növekedést mutattak, szemben a DJIA 30 index 1,8, illetve 18 százalékos mutatójával. A JPM a hónap folyamán közölte, hogy 23 milliárd dollárt különített el a jogi költségekre.

A hétfői The New York Times arról számolt be, hogy a megegyezést a JPM vezérigazgatója, Jamie Dimon kezdeményezte Eric Holder igazságügyi miniszternél, miután kiderült, a tárca egy sajtóértekezleten kívánja bejelenteni, hogy problémás ügyletek miatt több eljárás indul a bank ellen.

Sajtóértesülések szerint a JPM kész 9 milliárd dollár büntetést kifizetni, illetve 4 milliárd kárpótlást folyósítani az érintett ingatlantulajdonosoknak.

MTI