Agresszív mértékű leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású besorolást az MKB Bank volt bolgár érdekeltségétől, az Unionbanktól hétfőn a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a visszaminősítés közvetlen előzménye az, hogy az egykori magyar anyavállalat megvált az Unionbankban tartott korábbi 100 százalékos tulajdonrészétől.

A Fitch az eddigi "BBB plusz"-ról egyszerre öt fokozattal a már nem befektetési ajánlású "BB mínusz"-ra rontotta az Unionbank hosszú távú adóskockázati osztályzatát, és támogatási besorolását 2-esről 3-as szintre vette vissza. A cég ezzel egy időben megszüntette a bolgár bank negatív kihatású osztályzati felülvizsgálatát, és stabil kilátással látta el az új, rontott hosszú futamú besorolást.

Az MKB október 10-én jelentette be, hogy megvált bolgár leánybankjától, és folyamatban van a román érdekeltség értékesítése is.

Az MKB az akkori közlemény szerint a tavaly elfogadott stratégia alapján zajló üzleti átstrukturálás keretében értékesítette az Unionbankban meglévő 100 százalékos tulajdoni hányadát. A vevő a First Investment Bank (FIBank).

Az MKB a közleményben felidézte, hogy tulajdonosa, a BayernLB és az Európai Bizottság között tavaly létrejött megállapodás értelmében a magyar bank új stratégiájának egyik alapeleme a külföldi egységek leépítése. E stratégia végrehajtásaként került sor az Unionbank értékesítésére is.

A Fitch az Unionbank hétfői leminősítéséhez fűzött elemzésében kiemeli, hogy az Unionbank és a FIBank besorolásainak egalizálása tükrözi a két pénzintézet tervezett egyesülését.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy az Unionbank besorolását - megerősítés után - valószínűleg visszavonja az egyesülési tranzakció lezárulása után. Ha az egyesülés a Fitch Ratings várakozásai ellenére mégsem menne végbe, akkor az Unionbank besorolásai szorosan kötődnének a FIBankéihoz - áll a hitelminősítő elemzésében.

MTI