Az elmúlt három évben megduplázódhatott a kínai tartományok adósságállománya, aminek növekedése azóta sem állt meg - figyelmeztetett a napokban több kínai lap és szakértő is.

A Csincsi Cankao Pao gazdasági napilap a folyamatban lévő állami felülvizsgálatban részt vevő könyvvizsgálókat idézve a hétvégén azt írta, hogy az állomány a 2010-es értéknek mintegy kétszerese lehet. A három évvel ezelőtt hivatalosan nyilvántartott 10,7 ezer milliárd jüan (385 ezer milliárd forint) tartományi hitel mára mintegy 20 ezer milliárd jüanra (720 ezer milliárd forint) nőtt. Ez a kelet-ázsiai ország 2012-es bruttó hazai termékének (GDP) a 40 százaléka, s közelíti Németország tavalyi teljes éves GDP-jét.

Szeptember közepe óta több lapnak is nyilatkozott Liu Jü-huj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia pénzügyi és banki intézetének kutatója, aki figyelmeztetett, hogy a hitelállomány hosszútávon komoly gondokat okozhat. Liu szintén 20 ezer milliárdra teszi a hitel összegét, amely a kutató szerint tovább bővül.

A japán Nomura csütörtökön adott ki a témáról jelentést, amelyben "legalább 19 ezer milliárd jüanra teszi az állomány nagyságát. A dokumentum úgy fogalmaz: az adósságállomány kezelése a kormány számára is a legégetőbb feladatok közé kellene, hogy tartozzon, mivel ez a gazdaságra leselkedő legnagyobb kockázat.

A korábbi pénzügyminiszter, Hsziang Huaj-cseng tavasszal maga is 20 ezer milliárdra becsülte a tartományi adósságok teljes összegét összehasonlítva azzal, hogy a központi kormányzat hitelei mintegy 8 ezer milliárdot tehetnek ki. Az állomány nagyságának felmérésére nyár közepén indult országos vizsgálat eredményét októberre ígérték.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy január eleji jelentésében úgy fogalmazott: a növekvő hitelállomány az ország növekedési modellje elé is akadályokat állít, és annak további gyors bővülése az ország szuverén hitelbesorolásán is ronthat. A Moody's márciusban arra figyelmeztetett: a kínai kormánynak a bruttó hazai termék 30 százaléka alatt kellene tartania az ország adósságállományát, mivel a nem teljesítő hitelek potenciálisan magas aránya miatt azok kifizetése végső soron a központra fog hárulni.

MTI