Nem változtatott nulla közeli alapkamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a FOMC szerdán zárult ülésén.

Az alapkamatot a 0,00-0,25 százalékos sávban tartja a Fed.

A döntés indoklásában kiadott közleményében a FOMC rámutat, hogy az év első felében a gazdasági teljesítmény mérsékelt ütemű növekedését lehetett tapasztalni. A foglalkozatási helyzet javult az elmúlt hónapokban, de a munkanélküliségi ráta még mindig túl magasnak tekinthető. A háztartások kiadásai és a vállalkozások beruházásai emelkedtek, a lakáspiacon némi élénkülés volt tapasztalható.

A testület mandátumával összhangban az árstabilitás biztosítása mellett a lehető legmagasabb foglalkoztatási szint elérésére törekszik. A Fed az év folyamán a gazdasági helyzet további javulására számít a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenésével párhuzamosan. A növekedési kockázatok a testület megítélése szerint az első félévben enyhültek. A kétszázalékos cél alatti inflációs ráta jelent ugyan némi növekedési kockázatot, az áremelkedés mértéke azonban a Fed megítélése szerint középtávon visszatér a cél közelébe.

A testület a gazdasági növekedés ösztönzése és az inflációs cél tartása érdekében kettős mandátumával összhangban a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának folytatása mellett döntött.

A testület közleményében hangsúlyozza, hogy a következő hónapokban is szoros figyelemmel követi a gazdasági és pénzügyi helyzet alakulását, és mindaddig folytatja a mandátumával összhangban rendelkezésére álló ösztönző eszközök alkalmazását, amíg az árstabilitás biztosítása mellett jelentős javulás nem következik be a foglalkoztatási helyzetben.

A cél érdekében a testület a foglalkoztatási helyzet és az infláció alakulásától függően egyaránt kész növelni és csökkenteni is likviditásnövelő kötvényvásárlásainak keretösszegét.

A testület úgy látja, hogy a laza monetáris politika folytatása szolgálja majd legjobban céljai elérését még a likviditásnövelő kötvényvásárlási program befejezése után is, ezért szándékában áll az alapkamatot a 0,00-0,25 százalékos sávon belül tartani mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta meghaladja a 6,5 százalékot, és az inflációs előrejelzések egy-két éves távlatban legfeljebb fél százalékponttal haladják meg a 2 százalékos célt.

MTI