Visszafizeti a gazdasági válság csúcsán igénybe vett állami és magánhitelezői segítségnyújtást és a tervek szerint tőkét emel az Erste Csoport a harmadik negyedévben - jelentette be a bankcsoport hétfőn Bécsben.

A közlemény szerint az Erste Csoport vezetősége és felügyelőtanácsa úgy döntött, hogy a pénzintézet 2013 harmadik negyedévében teljes egészében visszafizeti a még törlesztendő 1,76 milliárd eurónyi segítségnyújtást, amit nem szavazó részjegyek (Partizipationskapital) formájában vett igénybe. Az 1,76 milliárd euróból 1,205 milliárd euró az osztrák államtól, 559 millió magánbefektetőktől származó tőke.

A döntést a visszafizetéssel járó kamatmegtakarítással indokolták. A közlemény szerint a 2013-as törlesztés a 2014-es évben 149 millió, 2015-ben 158 millió, a következő években pedig még magasabb összegű adózás utáni megtakarítást eredményez.

Bejelentették továbbá, hogy "a piaci környezet, valamint a vezetőség és a felügyelőtanács jóváhagyásától függően" a csoport a harmadik negyedévben körülbelül 660 millió eurós tőkeemelést tervez végrehajtani. Ezzel a bank várakozásai szerint 2014 végéig teljesül a célként megjelölt tíz százalékos törzstőkemutató (CET1-).

A bank várakozása szerint a visszafizetés és a tőkeemelés ellenére is 2014-től emelkedni fog az egy részvényre jutó eredmény.

Az ad hoc közleményben kitértek arra is, hogy 2013-ban az üzemi eredmény legfeljebb öt százalékos csökkenésével számolnak, mert "a kevesebb üzemi bevételt csak részben ellensúlyozzák az alacsonyabb működési költségek".

MTI